Hoewel de profs al een tijdje rondfietsen in het zonnige zuiden, wordt het wielerseizoen komende zaterdag pas echt goed op gang geschoten met de Omloop Het Volk. Nick Nuyens (Quick-Step), winnaar van vorig jaar, is er klaar voor.

Nick Nuyens : “Deze winter ben ik fysiek sterker geworden. Het is moeilijk te omschrijven, maar ik merk aan kleine dingen dat ik meer macht in mijn benen heb. Ieder jaar krijgen we rond dezelfde periode een conditietest en de laatste die ik nu gedaan heb, was de beste ooit. Een test zegt natuurlijk niet alles, maar hij liegt ook niet. Dat is allemaal goed voor het hoofd.”

Heb je je deze winter anders voorbereid ?

“De training werd verder opgedreven : meer uren, meer kilometers, meer basis dan de vorige jaren. Door mijn verleden als student kon ik niet ineens de omschakeling maken naar massa’s trainen in de winter, vandaar dat we het ieder jaar een stuk verder opbouwen.”

In je hoofd zit het goed, zeg je.

“Ik heb meer zelfvertrouwen, dat was in de loop van 2005 al sterk gegroeid. Door die overwinning in Het Volk, maar ook door een aantal andere koersen waarin ik mezelf verbaasde. Het wereldkampioenschap was in dat opzicht heel belangrijk. Ik wist al langer dat ik koersen van meer dan tweehonderd kilometer aankon, maar in Madrid gingen echt alle grote namen en ik kon nog mee. Dan moet je uiteindelijk toch tot de conclusie komen dat je overwinningen geen toevalstreffers meer zijn. Ik rijd nu echt rond met het gevoel : ik ben geen platte pannenkoek.”

Wat hoop je dit jaar nog bij te leren ?

“( Denkt na.) Ik wil naar de rol van kopman toe. Ik ben goed op weg, maar er zijn een aantal fasen waar ik nog door moet, zoals het sturen van een groep. Maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat ik nog sterker moet worden, dat ik er dieper in de finale nog bij ben en nieuwe situaties meemaak. Dat zijn allemaal trappen die je stap per stap moet nemen en dan komt het leiderschap vanzelf.

In hoeverre is het voor jou een voordeel dat je in de schaduw kan blijven van Tom Boonen en Paolo Bettini ?

Tom is overgekomen van de beloften en was meteen een van de grote mannen. Ik ben een tragere groeier en voor mij is dit het gedroomde scenario : ik kan rustig verder evolueren in de schaduw, gewoon door mijn werk te doen. Natuurlijk kom je ooit wel eens in het geval dat je zelf heel goed bent en je je kansen moet opofferen, maar vroeg of laat krijg je daar wel eens iets voor terug.”

Sommigen vinden dat jij niet voldoende naar waarde geschat wordt.

“Ik begrijp waar de mensen op doelen : ik word dikwijls vergeleken met Tom en ik win veel minder dan hij. Neem Tom weg in België en dan had ik waarschijnlijk een pak meer aandacht gekregen, maar de situatie is nu eenmaal zo. Natuurlijk ben ik ook wel ijdel en krijg ik ook graag erkenning, maar ik voel dat ik die ook wel krijg.”

Wat wordt jouw rol in het komende seizoen ?

“In grote lijnen dezelfde als vorig jaar : in de grote klassiekers is Tom of Paolo kopman, wat ook logisch is. Mijn taak is om zo diep mogelijk mee te gaan in de finale en hen tot op het laatste bij te staan. Dat kan op allerlei manieren. Tom en Paolo kunnen ook niet elke wedstrijd top zijn en dan weten ze dat ze met mij een goede schaduwkopman hebben.”

LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier