Nico de Bree viert vandaag, woensdag, zijn 65e verjaardag. “Lekker, hè”, zegt de Nederlandse ex-doelman vrolijk aan de andere kant van de lijn, duizenden kilometers van thuis. Hij zit diep in het Chinese binnenland. “Ik ben bij Arie Haan, op vakantie. Die is hier trainer bij promovendus Chongqing Lifan FC in de Super League. Piet Demol is assistent. Arie belde me: ‘Kom eens kijken. En dan kan je ze hier ook eens vertellen hoe ze moeten keepen.’ Als ik af en toe eens zeg wat hij de doelman moet laten doen, is hij al lang tevreden. Ik ben niet in dienst van de club. Ik kijk hier wat rond en toon soms eens hoe iets moet.

“Als ik richtlijnen geef, fotograferen de keeperstrainers alles. Dat doen ze graag. En dan imiteren ze nadien. In de technische aspecten zijn die Chinezen echt zwak. Ze hebben er geen idee van hoe een doelman een bal moet pakken en hoe hij hoort te staan en duiken. Strijkt hier een buitenlandse trainer neer, dan zie je zo’n jongen dag na dag vooruitgaan. Als hij wil luisteren. Ik leerde de mentaliteit hier kennen … En ze moeten je verstaan natuurlijk. Ik spreek een beetje Engels. Een vertaler zet mijn woorden om naar het Chinees, maar ik kan niet checken of hij het juiste zegt. Soms praat die man veel langer dan ik gesproken heb, en omgekeerd.”

Chonqing staat met vijftien punten uit twintig wedstrijden zestiende en dus laatste in het klassement. De twee ploegen met de minste punten in de eindstand degraderen. De nummers dertien en veertien hebben nu zeven punten meer. Er zijn nog tien speeldagen. “Voor Arie is het belangrijk om niet te zakken, hij heeft hier een grote naam”, aldus De Bree.

“De vijf belangrijkste teams zouden in de Belgische eerste klasse meekunnen. En de stadions zijn van supergrote klasse. Maar de arbiters … Dat is on-voor-stel-baar. Zó slecht! Je moet hen wel honderd keer vertellen wat ze moeten doen, hoe ze moeten lopen en staan. En dan weten ze het nog niet. Ze hebben geen voeling met het voetbal.

Zaterdag raakte bekend dat de Mexicaanse griep heeft toegeslagen bij Chongqing Lifan FC. “Acht spelers zitten in quarantaine,” zegt De Bree, “enkele matchen zijn afgelast. Ik ben kerngezond, net als Arie en Piet. Wij genieten volop van de temperatuur : 35 à 40 graden. Het is hier fantastisch!” S

Nico de Bree keepte bij NEC Nijmegen, Racing White en RWDM, RSC Anderlecht, FC Winterslag, Beerschot VAV en Drechtsteden’79.

KRISTOF DE RYCK