Geert Foutré

Zaterdagavond tegen Finland stond Nicolas Lombaerts voor het eerst aan de aftrap van een A-interland. In het Koning Boudewijnstadion bleef de ploeg van bondscoach René Vandereycken steken op 0-0, waardoor België nu ook mathematisch is uitgeschakeld voor deelname aan het EK volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland. Met zijn club Zenit Sint-Petersburg heeft Lombaerts wél nog uitzicht op de prijzen.

Waar had je zaterdagavond het meeste last mee : met de Finnen of met de dopingcontrole ? (Lombaerts verliet pas om kwart voor één de kleedkamer, nvdr.)

Nicolas Lombaerts : “Toch met de Finnen. Het was zeker niet zo’n goede wedstrijd. Wij moesten het spel maken, maar dat lukte niet echt. De Finnen vingen ons goed op en op zo’n slecht veld was het moeilijk om tempo te maken. Op zo’n grasmat is wat zij deden – counteren – eigenlijk de beste manier van voetballen. Zij hadden al bewezen dat ze puur het resultaat kunnen spelen en achterin de nul vasthouden. Ze verdedigden stug, maar dat wisten we op voorhand. Tegen Servië speelden ze zelfs nog dieper. We hebben het geprobeerd, maar het was moeilijk een gaatje te vinden in hun verdediging, precies omdat er niet genoeg tempo in de match zat.”

Hoe beoordeel je je eigen prestatie ?

“Linksachter is een positie die ik al lang niet meer had gespeeld. Bij Zenit en de nationale beloften speelde ik centraal achterin. Het was niet slecht, maar het kon beter. Verdedigend was het oké, maar aanvallend had ik meer kunnen brengen. Dat mocht wel, maar niet te vaak. Het inschuiven werd vooral van Gillet verwacht, aan de rechterkant. Mij was gevraagd om vooral in steun van de twee centrale verdedigers te voetballen.”

Je kwam voor het eerst aan de aftrap met de A-ploeg. Heb je de Brabançonne meegezongen ?

“Ja, ik denk dat ik een van de weinigen was in de ploeg. Bij de nationale jeugdploegen hebben we de tekst eens mee naar huis gekregen en ik heb dat ingeoefend.”

Je transfer naar Rusland heeft je kansen bij de nationale ploeg blijkbaar niet gehypothekeerd.

“Dat vind ik ook logisch. Sint-Petersburg is toch een paar niveaus hoger dan AA Gent. We hebben een goede ploeg, met allemaal internationals. Dan ga je zelf ook automatisch op een hoger niveau voetballen. Tegen Standard zal België ook wel hebben gezien dat we een goede ploeg zijn. We doen nog altijd mee voor de landstitel en Rusland is geen zwakke competitie. De clubs uit Moskou zijn sterk, dus als Zenit zich daarmee kan meten, betekent dit dat het gewoon een heel goed team is.”

Blijf je gemakkelijk overeind ?

“Ja, ik heb alle wedstrijden in de basis gestaan. Eén keer ben ik zelfs verkozen in het elftal van de week. En geloof maar niet dat er geen concurrentie is : op mijn positie hou ik een Noorse international op de bank en ook een Kroaat die af en toe voor de nationale ploeg uitkwam. Dick Advocaat is tevreden over mij.”

Blijft hij of wordt hij bondscoach van Australië ?

“Ik weet niet meer dan jij. Ik denk dat hij blijft als we kampioen worden. Vier keer op rij winnen nog en het zit goed. De laatste twee wedstrijden, tegen CSKA en Saturn Moskou, worden de moeilijkste.”

Wat vond je van Standard ?

“Gelukkig konden we thuis het verschil maken. In Luik hebben ze het ons erg moeilijk gemaakt. Ik vond ze heel sterk, vooral fysisch. Standard was een van de beste ploegen waartegen ik al voetbalde met Zenit.”

Jullie zitten in de poules van de UEFA Cup. Hoe ver wil Zenit daarin komen ?

“Officieel hoorde ik nog niets van de club, want ik was in België op het moment van de loting. Zenit wil zich profileren in Europa : dit jaar via de UEFA Cup, volgend jaar in de Champions League.”

Je ziet het ginder helemaal zitten ?

“Ik wil er gerust nog een paar jaar voetballen. Na Nieuwjaar begin ik Russisch te leren, want bijna niemand spreekt er iets anders. Eerst nog een leraar vinden die Nederlands kent.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier