Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Igor Lolo, verdediger van Germinal Beerschot, is voor drie speeldagen geschorst door het sportcomité van de KBVB. Hij krijgt de straf wegens de vuistslag die hij Jimmy De Wulf toediende in het uitduel tegen Cercle Brugge, op de 15de speeldag. Scheidsrechter Didier De Block had dat niet opgemerkt. Op de tv-beelden echter was de slag duidelijk te zien. Cercle Brugge baseerde zich daarop om een klacht in te dienen.

Lolo, die door een blessure niet meer in actie komt dit seizoen, is de eerste speler in de Belgische competitie die op basis van tv-beelden wordt veroordeeld. Tot twee jaar geleden mochten beelden alleen worden gebruikt door een vervolgde speler om zich te verdedigen. Sindsdien ook om een speler te bestraffen. Die wijziging in het bondsreglement kwam er onder impuls van de profliga en zijn directeur, Jean-Marie Philips. “Ik was het beu om altijd weer te moeten lezen dat heel het stadion iets had gezien en dat er één blinde was geweest : de scheidsrechter”, zegt de man die het bondsparket graag actiever zou willen zien vervolgen.

De enige beelden die gebruikt mogen worden, zijn die “van de officiële partners”. Op dit moment is dat Belgacom TV. “Omdat dat de beelden zijn die iedereen heeft kunnen zien”, zegt Philips. Voorwaarde is ook dat geen van de vier scheidsrechters de bewuste fase heeft gezien. Om die reden ving het bondsparket bot vorig seizoen toen het straffen eiste na een incident tussen Philippe Léonard (Standard) en Orlando (Charleroi). De scheidsrechter had Léonard geel gegeven, waaruit bleek dat de fase hem niet was ontgaan. “En je kunt niet iemand twee keer straffen voor hetzelfde vergrijp”, zegt Philips.

GBA-voorzitter Jos Verhaegen aanvaardt Lolo’s straf, maar klaagt er terecht over dat talloze andere met de camera geregistreerde zware fouten niet worden vervolgd, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, zoals de schorsing die Steven Defour boven het hoofd hangt voor spuwen naar Hans Cornelis in Standard-Genk. Bondsprocureur René Verstringhe verbergt zich achter het excuus dat hij tijd noch mensen heeft om wekelijks alle beelden te bekijken. Na geen middelen (zijn excuus in de zaak-Ye) heeft hij nu, ondanks middelen (tv-beelden), dus geen tijd. “Ik heb het daar moeilijk mee”, zegt Philips. “Maar je kunt niet zeggen dat het bondsparket alléén is blijven slapen : ook clubs en spelers kunnen klacht neerleggen op basis van tv-beelden. Dat hebben zij ook nooit gedaan.” S

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content