Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 31/10

Het gerecht, zo lezen wij in de krant, onderzoekt een zwendel met valse Antwerp-abonnementen. Hoe wanhopig moet je als crimineel dezer dagen zijn, om een abonnement van den Antwerp na te maken ? Wij hebben valsmunters gekend die biljetten van honderd dollar zo kunstig kopieerden dat ze bij de Federal Reserve van jaloezie groen uitsloegen. Schilders uit het Pajotten- land, die betere doeken van Vlaamse primitieven afleverden dan de primitieven zelf. Ja, zelfs een beeldhouwer ten zuiden van Brussel, die aan de lopende band Davids produceerde waaraan Michelangelo een puntje had kunnen zuigen. Bij wijze van spreken uiteraard. Maar iemand die een abonnement van Antwerp namaakt, die is geestelijk volkomen in de war. Ons advies, als gewezen student psychologie : zeker niet correctioneel vervolgen, morele hulp bieden en in pastorale bijstand voorzien. Eventueel een gesprek met Karel Vertongen inlassen. Alleen paardenmiddelen kunnen helpen in dit geval.

Dinsdag 1/11

Het begrip ‘doelman’ heeft sinds vandaag een nieuwe dimensie. Het is kwart over acht, over een halfuur begint PSV-AC Milan, en achter een computer op het veld geeft Johan Cruijff een analyse van wat we straks gezien zullen hebben. En legt uit waarom de verkeerde positie van de twee Milan-backs PSV de kans zal bieden met een kleine marge te winnen. Guus Hiddink staat ernaast – echt waar, een halfuur voor de aftrap ! – luistert aandachtig en holt dan weg naar de kleedkamer. Om halfelf heeft PSV met 1-0 gewonnen, een goal in de rug van de linksback van Milan.

Tot daar het normale. Maar terwijl Hiddink wegrent, wordt een reportage getoond over Heurelho da Silva Gomes, de Braziliaanse keeper van PSV. Interes- sant, want aangezien bij Milan Dida onder de lat staat, zijn de eerste en de tweede doelman van de Braziliaanse nationale ploeg vanavond op één en hetzelfde Nederlandse veld te bewonderen. Volgens Tom Egbers kan Gomes als hij opspringt met zijn schouder aan de deklat.

Dit krijgen we niet te zien. Wel een kruisverhoor waarbij de Braziliaan de namen van enkele grote Nederlandse keepers uit het verleden krijgt voorgeschoteld. Tot ongeloof van de interviewer schijnt hij geen enkele van hen te kennen. (‘Kent gij Hans Van Breukelen niet ! ?’ ‘Jan Van Beveren, dat zegt u ook al niets ?’ ‘Wablieft ? Nooit gehoord van Frans De Munck, de Zwarte Panter ?’)

Hierna is het weer aan Cruijff. Voor hem is Gert Bals de grootste keeper die Nederland ooit heeft voortgebracht. En dus niet Jan Van Beveren, die indertijd door Cruijff persoonlijk uit Oranje is gezwierd. ‘Had wel nu en dan een goede reflex’, haast Cruijff zich na al die jaren om van wat mildheid te getuigen, ‘maar stond altijd verkeerd opgesteld. En zag het spel niet. Met hem kon je niets doen.’

In beeld zien wij een onwaarschijnlijke save van Van Beveren. Enkel te vergelijken met de legendarische redding van Gordon Banks, die tijdens de wereldbeker ’70 in Mexico op miraculeuze wijze een kopbal van Pele alsnog uit zijn doel tikte. De mensen geloofden hun ogen niet. Die save wordt algemeen beschouwd als de beste aller tijden, maar wat we Van Beveren zien uithalen komt in de buurt. Cruijff haalt de schouders op : fotografenballetje.

En dan komt hij met een onthulling die ons verbaasd doet opkijken : ‘Ik stond vroeger ook graag keeper. Op trainingswedstrijdjes. Maar niet om harde schoten te pakken, die liet ik allemaal passeren. En zeker niet om in de voeten van een aanstormende spits te duiken, want daarvoor moet je niet helemaal in orde zijn. Ik was een keeper die graag de bal intercepteerde aan de middellijn, vervolgens de combinatie met een technisch niet al te beperkte middenvelder opzocht en dan diep infiltreerde in het vijandelijke strafschopgebied. Ik nam ook alle hoekschoppen. En de inworpen vanop links.’ De ideale doelman die Cruijff als trainer heeft gehad, was Stanley Menzo. ‘Zo lang hij maar niet op zijn eigen helft terugzakte.’

Gille Van Binst doet zijn best, maar in de buurt van Cruijff komt voorlopig niemand van de VRT-studiogasten. l

koen meulenaere

‘Niet correctioneel vervolgen, morele hulp bieden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content