Met een vijfde plaats grijpt Olympique Marseille naast Europees voetbal.

Alweer crisis bij Olympique Marseille. Na een spraakmakend begin moest ook coach Philippe Troussier aan den lijve ondervinden dat het geen sinecure is om in het Stade du Vélo- drome te werken. Uiteindelijk haalde het team onder zijn bewind gemiddeld zelfs minder punten dan onder dat van zijn voorganger José Anigo. Door de 0-1-nederlaag tegen landskampioen Lyon werd OM, enkele maanden geleden nog tweede, voorbijgestoken door Rennes in de strijd om de vierde plaats, die recht geeft op een Uefacupticket.

Intussen mocht Troussier via France Football vernemen dat Bruno Metsu graag aan de slag wil als trainer bij OM. Hoewel Troussier meteen brieste dat hij zoiets van niemand hoeft te pikken, lijkt de vroegere bondscoach van Japan en Qatar niet langer in de bovenste lade te liggen in Marseille. Dat heeft hij onder meer aan volgende uitlatingen te danken : “Dat de bazen druk leggen door een vierde plaats te eisen, is helemaal niet onlogisch. Maar anderzijds zijn er ook mensen in de club wie het veel beter uitkomt dat we niet Europees spelen. Want dan kunnen ze hier grote schoonmaak houden.” Olie op het vuur bij de club die het afgelopen seizoen al te vaak extrasportief het nieuws haalde. Zo nam Pape Diouf de voorzittersstoel over van Christophe Bouchet en kreeg de ex-bokser Louis Acariès, die belast werd met het uitvoeren van een audit, steeds meer invloed. En dan was er natuurlijk ook nog het spuwincident in Casablanca dat doelman Fabien Barthez een lange schorsing opleverde.

Sportief koos Troussier heeft nooit voor een vast systeem. Hij speelde eerst met één verdedigende middenvelder, later met drie, speelde nu eens met een offensieve middenvelder en dan weer met twee spelers die vanaf de flanken voor druk moesten zorgen. Bixente Lizarazu werd tijdens de winterstop weggestuurd wegens povere prestaties, maar presteerde achteraf bij Bayern op topniveau. Ook de menselijke aanpak van Troussier doet vragen rijzen. Verschillende spelers ergerden zich zo erg aan Troussier dat ze weigerden om met de reserven aan te treden. (SVV)

Monaco haalde Guillaume Warmuz(Dortmund), Olivier Sorlin(Rennes) en Toifilou Maoulida(Rennes) binnen. Christophe Lan- drin is einde contract bij Rijsel en trekt naar PSG. De aanvoerder van Lille, Philippe Brunel, is eveneens einde contract en wil zijn overeenkomst niet verlengen. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 20 goals ; 2. Pagis (Straatsburg) 15 goals ; 3. Pauleta (PSG), Feindoumo (St. Etienne), Juninho (Lyon) 13 goals.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier