David Trezeguet haakt af als international.

Alle spelers van de generatie 1998-2000, met uitzondering van Emmanuel Petit, vierden afgelopen weekend met een vriendschappelijke partij de tiende verjaardag van de wereldtitel. De aandacht ging vooral naar David Trezeguet (30), die vorige week zijn afscheid aankondigde als international. Vooral omdat Raymond Domenech bondscoach mag blijven, zo blijkt. Zoals bekend, kunnen beiden niet door dezelfde deur.

In de EK-voorbereiding liet Domenech de aanvaller van Juventus enkel starten in de oefeninterland tegen Mali. Tegen Engeland liet hij hem invallen, maar Trezeguet werd alleen in de spits helemaal aan zijn lot overgelaten, zodat hij geen bal raakte. Daarmee was zijn lot bezegeld. De bondscoach beschikte eindelijk over een reden om de topscorer van de Serie A niet in de selectie op te nemen. Frankrijk bakte er echter weinig of niets van en had wel degelijk een aanvaller kunnen gebruiken die iets kon doen met voorzetten vanop de flanken.

“Het EK was heel negatief,” zei Trezeguet in een officieel perscommuniqué, “maar wat me nog het meest ergert, is dat Domenech gewoon mag doorgaan. Politiek is kennelijk belangrijker dan het voetbal zelf. De publieke opinie, die aan mijn kant stond, werd niet gerespecteerd.”

Trezeguet kan nochtans tot de verbeelding sprekende statistieken voorleggen: 34 goals in 71 selecties is bijna één doelpunt per twee matchen. Het is nog niet zo goed als Just Fontaine (31 goals in 21 wedstrijden) en Michel Platini (41 doelpunten in 72 wedstrijden), maar wel beter dan Thierry Henry (45 treffers in 102 selecties). En zijn palmares is natuurlijk uniek, want als twintigjarige droeg hij actief bij tot de WK-zege van 1998. Trezeguet scoorde, gaf de assist waaruit Laurent Blanc in de achtste finale tegen Paraguay het winnende doelpunt maakte en trapte zijn strafschop na de verlengingen van de kwartfinales binnen. Twee jaar later maakte hij tijdens de finale van Euro 2000 in de verlengingen tegen Italië de golden goal tegen Francesco Toldo.

Anderzijds miste Trezeguet wel de beslissende penalty van de WK-finale in 2006. Volgens de voetbalsite So foot is het Domenech die Trezegol zodanig in een tactisch keurslijf stopte dat hij geleidelijk een aanvaller werd zoals alle andere.

Ivan Klasnic, de Kroatische international van Werder Bremen die vorig jaar twee nieroperaties moest ondergaan, tekende voor vier jaar bij het pas gepromoveerde Nantes. De 28-jarige spits is niet de eerste de beste, want in 152 wedstrijden in de Bundesliga scoorde hij 49 keer.

De Franse clubs krijgen twee weken langer de tijd om transfers te doen. De Franse voetbalbond had eerst voorgesteld dat alle transfers op 16 augustus moeten afgerond zijn om zo te vermijden dat late overgangen nog een invloed hebben op de strijd in de competitie. Op zich was het een goed idee, maar het benadeelde de Franse clubs tegenover buitenlandse, die wel nog nieuwe spelers mochten binnenhalen. Ook in Frankrijk zal de transferperiode dus duren tot 31 augustus.

PSG deed zijn eerste zomertransfer: het verzekerde zich voor een bedrag van negen miljoen euro voor vier seizoenen van de diensten van Stéphane Sességnon, een verdediger van Le Mans.

Bakary Kone, de Ivoriaanse spits van Nice, mag op de de belangstelling rekenen van Marseille. Maar omdat zijn club hem niet laat gaan, dreigt hij met juridische stappen. Ook Toulouse maakt hetzelfde mee met Jérémy Mathieu, die het tegen zijn zin vasthoudt.

Karim Ziani (Marseille), die net een barslecht seizoen achter de rug heeft, scheurde zijn linkerquadriceps. De middenvelder moet zes weken aan de kant blijven.

Willemis Souza, een Braziliaanse spits van PSG die weinig speelde, werd uitgeleend aan het Braziliaanse Gremio.

Freddy Guarin, de Colombiaanse middenvelder van Saint-Etienne, tekende een contract voor vier jaar bij FC Porto.

Rennes pakte uit met een opmerkelijke transfer. De Ghanese spits Asamoah Gyan, die vorig seizoen voor Udinese drie keer scoorde in de Serie A, tekende voor vier seizoenen

Ludovic Obraniak, de middenvelder van Rijsel, verlengde zijn contract tot 2011.

Didier Drogba (Chelsea) moet, als het van de supporters van Marseille afhangt, zo snel mogelijk naar de Zuid-Franse club terugkeren. Ze verzamelden met dat doel alvast het ronde sommetje van 695.000 euro.

De Franse nationale ploeg van 1998 speelde in een vriendschappelijke partij naar aanleiding van de tiende verjaardag van het behalen van de wereldtitel 3-3 gelijk tegen een wereldselectie.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier