Johan Vansummeren wordt kopman bij Garmin.

Het duurde een tijdje voor de transfer definitief geregeld raakte, maar vorige week was het dan toch zover. Mede, en vooral, doordat Bradley Wiggins naar het zeer budgetkrachtige nieuwe Team Sky verhuist, kwam er bij Garmin (meer dan) voldoende financiële ruimte vrij om de overgang van Johan Vansummeren te bekostigen. Na vijf jaar trouwe dienst neemt Summie daarmee afscheid van Lotto.

Vansummeren begon zijn professionele carrière in september 2002 als stagiair bij Domo-Farm Frites. Een jaar later won hij, voor Quick-Step – Davitamon, een rit en het eindklassement in de Ronde van Luik, maar het waren toen voornamelijk zijn prestaties in beloftewedstrijden die indruk maakten. Hij won in die categorie Luik-Bastenaken-Luik en op het WK in het Canadese Hamilton duldde hij alleen de Oezbeek Sergei Lagoetin voor zich.

Na een jaartje Relax-Bodysol kwam de nu 28-jarige Limburger in 2005 dus terecht bij Lotto. Het duurde echter tot 15 september 2007 vooraleer hij een eerste echte profoverwinning behaalde – een ploegentijdrit eerder dat jaar in de Trofee Coppi-Bartali niet meegerekend. Met de 7e rit en vervolgens ook het eindklassement in de Ronde van Polen stonden er wel meteen Pro Tourzeges op zijn palmares, een palmares dat verder maagdelijk wit bleef. “Ik heb geen winnaarsbenen”, zei Vansummeren daarover vorig seizoen. “Ik kan heel rap fietsen, maar dat betekent nog niet automatisch dat je de zeges aaneenrijgt.”

Johan Vansummeren staat in de eerste plaats dan ook geboekstaafd als een luxeknecht, iemand die zelden voor eigen rekening rijdt of mag rijden, maar daar heeft hij naar eigen zeggen geen enkel probleem mee.

Een nadeel voor Vansummeren de voorbije jaren was allicht ook zijn veelzijdigheid. Zowel in de kasseiklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als in de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers is Vansummeren inzetbaar. De laatste vier seizoenen behoorde hij bovendien telkens tot de Tourploeg, waarbij het niet zelden zijn opdracht was om in de vlakke ritten voor een spurter ( Robbie McEwen) te werken en in het hooggebergte de klassementsrijder ( Cadel Evans) zo lang mogelijk bij te staan. Dit seizoen sprong hij in de Ronde van Frankrijk – “voor het eerst in mijn carrière” – ook nog eens mee in een ontsnapping. Samen met zijn Poolse metgezel Marcin Sapa reed Vansummeren 162 kilometer op kop. Hij hield er de prijs van de strijdlust aan over.

Maar de koers die hem het best blijkt te liggen, is Parijs-Roubaix. In 2008 had hij zich opgeofferd voor Leif Hoste toen hij zelf nog als achtste de laatste 40 kilometer van de Hel van het Noorden in zijn eentje afwerkte. Dit seizoen vormde hij opnieuw een tandem met Hoste en kwam hij zelfs uit op de vijfde plaats.

Bij Garmin krijgt Vansummeren volgend seizoen de kans om nog beter te doen. De Amerikanen trokken de 1m97 lange renner immers aan als kopman voor het klassieke voorjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier