Simon Zwartkruis, die Ajax volgt voor Voetbal International, is ervan overtuigd dat Thomas Vermaelen bij de Premier League past:

“In Nederland zijn we nog altijd iets te vaak gefocust op de voetballende kwaliteiten van verdedigers. Maar Thomas is een bikkelaar: on-Hollands hard en onbevreesd gaat hij duels aan, met tomeloze inzet, fanatiek bijna. ‘Niet lullen, maar poetsen’, zeggen wij dan. Dat is hetgeen ze in Amsterdam dit seizoen nu al missen.

“Hoe hij de duels in kletste, vond ik altijd heel mooi. Het was ook altijd op de bal. Niet gemeen, heel fair en scherp. In de Premier League staan ze voor zoiets te juichen op de banken. Tel daar nog zijn aardige techniek – kijk maar eens naar zijn balaanname! – en zijn goede timing in de luchtduels bij, en je spreekt toch over een complete voetballer. Door zijn sprongkracht is hij bovendien ook gevaarlijk op stilstaande fases. Bij Ajax maakte hij toch vier tot vijf doelpunten per jaar. Alleen opbouwend kan Thomas nog progressie maken.

“Bij Ajax trainde hij onder verschillende types. Ik hoorde van andere jongens uit de selectie dat hij zich mateloos kon ergeren aan de grote mond, het gescheld en het theater van Henk ten Cate. Marco van Basten ging altijd uit van goed voetbal, Adrie Koster was voor een zachtmoedige aanpak. Daar gedijt Thomas het best onder. Het is een nette jongen, hé.

Jan Vertonghen had dit scenario trouwens begin vorig seizoen al voorzien. Hij zei over Vermaelen: “Als hij gewoon een seizoen lang fit blijft en zó door blijft groeien, dan wordt dit zijn laatste jaar bij Ajax. Dan is hij gewoon klaar voor een Europese topclub.

“Volgens mij is Vermaelen de ultieme teamspeler, iemand die altijd voorop gaat in de strijd en waar je op kan rekenen. Vandaar dat hij onder Van Basten ook de aanvoerdersband kreeg. Door hem meer verantwoordelijkheid te geven, dacht Van Basten dat Vermaelen de anderen meer zou gaan sturen. Maar dat moet in je karakter zitten. Vermaelen blijft van nature een heel bescheiden en vriendelijke jongen.

“Eenmaal op het veld ondergaat hij een gedaanteverwisseling. Dan spat het vuur uit zijn ogen en komt zijn winnaarsmentaliteit boven. Een bijkomende troef is zijn ervaring in Europese wedstrijden. Je krijgt hem niet snel zenuwachtig, hij straalt rust uit.

“Ik denk dat Thomas in het Engelse voetbal past. Hij doet er goed aan enkele jaren mee te groeien met Arsenal. Ze panikeren daar niet snel wanneer het iets minder loopt. Als hij daar drie tot vier seizoenen standhoudt en even toegewijd blijft werken, dan lonkt ongetwijfeld Spanje of Italië.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier