Slechte resultaten én sfeer nekken Ranieri.

Na het 2-2-gelijkspel tegen Atalanta Bergamo wist ClaudioRanieri hoe laat het was. Hoewel het bij Juventus van 1969 geleden was dat een trainer nog tijdens het seizoen werd doorgestuurd (toen LuisCarniglia na elf wedstrijden) had het bestuur nu geen andere keuze. Zeven wedstrijden zonder zege brachten immers de derde plaats, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de CL, in het gedrang. Ranieri is de elfde trainer in de Serie A die dit seizoen voortijdig zijn koffers mag pakken. Hij werd opgevolgd door CiroFerrara, die begon met 0-3-winst bij Siena.

Slecht werk leverde Ranieri in zijn twee seizoenen nochtans niet. Na een jaar vagevuur in de Serie B (onder Deschamps) zorgde hij dadelijk voor Europees voetbal. Bovendien speelde hij enkele jonge talenten, zoals GiorgioChiellini, op een andere plaats uit.

Toch leek een verdere samenwerking al sinds enkele maanden onmogelijk. De coach had als versterking om iemand van het kaliber van PavelNedved en om een verdedigende middenvelder gevraagd. Maar het bestuur haalde met Diego van Werder Bremen een heel ander soort voetballer binnen en besloot ook om centrale verdediger FabioCannavaro te laten terugkeren van Real Madrid.

Bovendien kon Ranieri niet meer door één deur met de spelers die ook in de Serie B Juventus trouw waren gebleven. Zo had MauroCamoranesi op 2 mei tijdens de rust van de wedstrijd tegen Lecce een fikse aanvaring met de coach, nadat die hem zijn derde boete in één maand had gegeven wegens een gebrek aan discipline. AlessandroDelPiero, die toen was gewisseld, kookte van woede. Gianluigi Buffon, die Camoranesi nog had proberen te bedaren, toonde zich in een interview bijzonder ontgoocheld. Nedved, die nochtans twee keer had gescoord, gooide na de wedstrijd woedend zijn truitje op de grond. En DavidTrezeguet beleefde een déjà vu omdat Ranieri hem – net als de Franse bondscoach RaymondDomenech eerder had gedaan – begon te negeren. Nu Ranieri weg is, moeten die spelers bewijzen dat ze het bij het rechte eind hadden.

Fabio Liverani, de spelverdeler van Palermo, kan omwille van een blessure aan de buitenste meniscus van de linkerknie niet meer meestrijden om een Europees ticket.

Marco van Basten vindt het niet leuk dat zijn naam op het lijstje staat van de mogelijke opvolgers van Carlo Ancelotti als coach van AC Milan. Toen hij zag dat journalisten hem stonden op te wachten aan de uitgang van het restaurant waar hij had gegeten, vluchtte de Nederlander weg door het keukenraam.

Paolo Maldini, die afgelopen weekend zijn laatste competitieduel speelde, kende een afscheid in mineur. AC Milan verloor immers met 2-3 van AS Roma.

Zdenek Grygera, de Tsjechische verdedigende middenvelder van Juventus, liep een verrekking op aan de linkerbil. Voor hem zit het seizoen erop.

Lazio won het partijtje armworstelen dat het uitvocht tegen de UEFA. De Europese voetbalbonzen wilden niet dat Lazio in het Olympisch Stadion nog een wedstrijd speelde op minder dan tien dagen van de finale van de Champions League. Maar vorige week woensdag speelde Lazio er toch zijn duel tegen Reggina.

Er is een grote kans dat de wedstrijd om de Italiaanse supercup tussen Inter en Lazio zijn beslag vindt in het olympisch stadion van Peking, het befaamde Vogelnest. Dat zou gebeuren op 8 augustus, precies één jaar na de opening van de Olympische Spelen van 2008. Eerder al werd om de Italiaanse supercup gespeeld in Washington, New York en Tripoli.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier