In de eerste wedstrijd onder leiding van Luis Aragonés versloeg de Spaanse nationale ploeg Venezuela met 3-2.

Spanje wordt in de kwalificatiegroep voor het WK van 2006 ongetwijfeld de moeilijkste tegenstander van de Rode Duivels. Vorige woensdag begonnen de rood-blauwen in Las Palmas aan hun voorbereiding, waar LuisAragonés, in het verleden ook al eens aan het roer van de nationale ploeg, opnieuw plaats nam in de dug-out. Ondanks de 3-2-winst zette Spanje een alles behalve overtuigende prestatie neer.

De ploeg die aan de aftrap van de vriendschappelijke match verscheen, verschilde weinig van de typeploeg die IñakiSaez tijdens Euro 2004 het veld op stuurde. Wel gaf Aragonés de voorkeur aan de ervaren SantiagoCañizares en niet aan het jonge toptalent IkerCasillas om tussen de palen plaats te nemen. Centraal in de verdediging bleven IvanHelguera en CarlosPuyol staan en in het middenveld mochten DavidAlbelda, Vicente en RubenBaraja, het trio van landskampioen Valencia, de lijnen uitzetten. De bij Real herenigde spitsbroeders Raul en FernandoMorientes speelden samen in de aanval. Met deze basiself konden de Spanjaarden hun spel niet opdringen, met name de balcirculatie liet veel te wensen over. De inbreng van RaulTamudo, JoséAntonioReyes, XabiAlonso en FernandoTorres zorgde naderhand voor veel meer dynamiek en frisheid. Raul Tamudo scoorde trouwens twee keer nadat Fernando Morientes voor de eerste Spaanse goal had gezorgd.

“Ik onthoud uit deze eerste wedstrijd zowel positieve als negatieve punten,” analyseerde Aragonés. “Positief was bijvoorbeeld de wondermooie tweede goal van Raul Tamudo. Ik ben ook erg tevreden met de prestatie van José Antonio Reyes, die duidelijk al in een zeer goede fysieke conditie verkeert. Negatief is dat we zowel in de 45ste als in de 90ste minuut een goal tegen kregen. Onze tweede helft was beter dan de eerste, maar we hebben niet gedisciplineerd genoeg gespeeld en ook de organisatie was niet helemaal wat ik ervan verwacht had.”

Spanje neemt het op 8 september op verplaatsing op tegen Bosnië-Herzegovina en ontvangt op 9 oktober in Santander de Rode Duivels.

SPANJE

Jonathan Woodgate (24), de verdediger van Newcastle die omwille van een scheurtje in de bil niet kon deelnemen aan Euro 2004, speelt de komende vier seizoenen voor Real Madrid. Marcio Amoroso, de Braziliaanse spits van Dortmund, tekende een contract voor één jaar bij Malaga. Raúl Tamudo, die vorige woensdag ijzersterk inviel bij de Spaanse nationale ploeg, verlengde zijn contract bij Espanyol tot in 2010. Vicente, de internationale linkermiddenvelder die bij Valencia nog een contract had tot 2007, brak dat open en heeft nu een verbintenis die loopt tot in 2011. Andrés Palop, de reservedoelman van Valencia, tekende eveneens voor vier jaar bij, namelijk tot in 2008. Andere spelers die hun contract bij de landskampioen normaal ook zullen verlengen, zijn titularisdoelman Santiago Cañizares, verdediger Angulo en aanvaller Mista. Salva Ballesta zal dit seizoen uitkomen voor Atletico Madrid. De spits behoort eigenlijk toe aan Valencia, maar hij werd vorig seizoen uitgeleend aan Malaga. Bij Atletico Madrid komt hij opnieuw bij de club waarmee hij enkele seizoenen geleden topscorer werd in tweede klasse. José Luis Caminero besliste op 37-jarige leeftijd om een punt te zetten achter zijn carrière, hoewel hij nog aanbiedingen op zak had uit Quatar en Mexico. Hij doorliep de jeugdreeksen bij Real Madrid, maar speelde daarna vele seizoenen voor Atletico. Vorig seizoen was hij aan de slag bij Valladolid.

(DDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier