RBC ondergaat een heuse metamorfose.

Nergens ging het er de voorbije maanden zo onrustig aan toe als bij RBC. Bijna dagelijks liet de club van Björn Daelemans (ex-Geel) zich gelden op de sportpagina’s : vertrekkende spelers, aankopen, stagiairs, op het laatste moment afgeketste transfers. In Roosendaal gebeurde het !

Bij een eerste oogopslag lijken de mutaties nog wel mee te vallen. Vijf versterkingen valt mee, maar daartegenover staat echter het vertrek van een handvol gezichtsbepalende spelers. De ploeg van trainer Robert Maaskant, die de promovendus vorig seizoen verrassend vlug in veilige haven loodste, onderging daardoor een behoorlijke metamorfose. Deels noodgedwongen – het vertrek van boegbeeld Henk Vos naar NAC was niet vooropgesteld – deels gepland. David Nascimento, Nordin Wooter en Geert den Ouden kregen immers geen nieuwe verbintenis aangeboden.

Het geknutsel aan een nieuwe selectie begon al begin mei, met het aantrekken van Sidney Lammens (25). Drie weken later volgde de komst van Danny Hesp (33) van NEC. Het huren van Stefano See-dorf liep spaak (de Ajacied koos voor NAC), maar middels een lucratieve tweejarige aanbieding kaapte het wel Pius Ikedia (22) weg voor de neus van FC Groningen. Begin juni strikte de club opnieuw een naam. Robert Molenaar (34) kwam na zes jaar Engeland over van Bradford City. Een week later tekende spits Sammy Youssouf (26), afkomstig van AB Kopenhagen en afgelopen seizoen tien keer trefzeker in de Deense competitie, een tweejarig contract. Linkerspits Pablo Niño (25) werd gehuurd van het Spaanse FC Sevilla.

Directeur Paul van der Kraan liet op de fansite al weten dat RBC nog niet is uitgewinkeld. Want er moeten nog een spits en een middenvelder bij. Dat zouden wel eens tropische verrassingen kunnen zijn. De club kreeg dus duidelijk de smaak te pakken en slaat zijn vleugels uit. “De Nederlandse markt brachten we net als de Belgische al in kaart. Nu zijn we bezig op de Franse, Portugese en Spaanse. Een interessant gebied. We blijven niet stilzitten.” (FV)

JULIEN ESCUDE (23), broer van de Franse tennisser Nicolas Escudé, is bij Ajax de opvolger van Cristian Chivu. De centrale verdediger van Rennes tekende voor vier jaar. De Tsjechische verdediger Zdenek Grygera (23) werd weggehaald bij Sparta Praag. FEYENOORD contracteerde de Braziliaan Jean, die werd overgenomen van Atlético Paranaense, terwijl Michel Fernandes Bastos de omgekeerde beweging maakt. Eerder tekende ook de Servische spits Danko Lazovic (20) van Partizan Belgrado al voor vijf jaar. THIJS HOUWING verliet FC Twente voor De Graafschap. NEC contracteerde Fabian de Freitas (30) voor de komende twee seizoenen. De aanvaller speelde eerder voor FC Volendam, Bolton Wanderers, Osasuna, West Bromwich en FC Den Bosch. NAC versterkte zich met doelman Gino Coutinho (20). Hij tekende voor een seizoen. Coutinho, die het afgelopen seizoen op huurbasis voor FC Den Bosch uitkwam, stond tot deze zomer onder contract bij PSV. Samen met Arjan Christiansen zal hij strijden voor een plek op de bank achter Gabor Babos. GARY DE GRAEF (28) speelt de volgende drie seizoenen voor De Graafschap. De linkerflankspeler komt over van RKC Waalwijk, waar hij sinds 1999 speelde. FC ZWOLLE versterkte zich met de Nigeriaanse centrale verdediger Albert-Michael Yobo (21). YASSINE ABDELLAOUI (28), vorig seizoen op amateurbasis bij NAC, speelt komend seizoen bij De Graafschap. PETER VAN VOSSEN (35) gaat voor amateurhoofdklasser Bennekom spelen. Daar treft hij zijn vriend en oud-ploeggenoot John van den Brom als trainer. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier