Het Genk met RenéVan-dereycken, die tot ergernis van voorzitter JosVaessen nog tot eind juni aan Twente is gebonden, krijgt langzaam vorm. Dat er een creatieve middenvelder bij komt, blijft prioritair, of er ook nog een linksvoetige centrale verdediger wordt gehaald, is gekoppeld aan een mogelijk vertrek van DidierZokora. “Van hem”, weet Jos Vaessen, “krijg ik de laatste weken signalen dat hij niet naar een kleine club wil ; eerder naar de Europese subtop en daar geef ik hem gelijk in. Maar we zijn anderzijds ook bereid zijn contract open te breken, net als dat van BerndThijs, rond wie ook wat beweging is.”

Ook rond de spitsen, zo blijkt. “We hebben vier goeie spitsen en dat is, denk ik, niet gemakkelijk om het seizoen mee aan te vangen. We gaan dan te veel en te vaak iemand van de vier moeten ontgoochelen. Daar heb ik schrik voor, dus overwegen we heel ernstig er een te verkopen of uit te lenen. Er is interesse – voor Roussel en DeCamargo – maar vaak met een lege portemonnee of ze spreken over blijven doorbetalen van het loon.”

Vreest Genk, dat met Thijs, DeCondé en Haroun drie valabele middenvelders heeft, ook niet dat door de komst van nog een creatieve middenvelder de ontwikkeling van een jeugdproduct als Haroun geblokkeerd kan raken ? Neen, is het antwoord van Jos Vaessen. “In de sportieve commissie hebben we veel en uitvoerig gesproken over de opstelling waarin we zullen spelen en daaruit blijkt dat er geen gevaar is voor de positie van Haroun. René Vandereycken gaat namelijk niet in een vaste veldbezetting spelen. Hij vraagt a : flexibiliteit van de spelers. En hij zal b : een flexibele veldbezetting toepassen in het kader ván. Wat ik overigens niet verkeerd vind. SefVergoossen is kampioen geworden door vierendertig wedstrijden in een 4-4-2 te spelen, Vandereycken heeft daar een andere mening over.”

Maar dat het volgend seizoen weer met flink wat jeugdspelers in de rangen zal spelen, is voor Genk duidelijk. In de A-kern van volgend seizoen zitten behalve ervaren jongeren als Vaesen, Bailly, Marolt of Haroun ook minder beslagen jongens als Triantafilidis, Bolat, Pocognoli, VanGoethem, Raymaeckers en Remacle. “We moeten alleen een beetje opletten”, zegt Vaessen, “dat er evenwicht in de leeftijd van de groep zit en we niet het gevaar lopen te jong te zijn.”

Ook de voorbije seizoenen gaf Genk jeugdspelers een plaats in de A-kern, maar weinigen was het gegeven er ook bij te blijven. Wordt het deze keer beter ? “Ontegensprekelijk en dat zit vooral in de hogere selectiecriteria die we opgelegd hebben. De voorbije jaren hebben we jongeren kunnen aantrekken die tot de beste van België behoorden.” KV Mechelen en Standard vooral waren het waar Racing Genk ze haalde. “En de voorbije week hebben we met Vandermieren van Lierse nog een onvoorstelbaar groot talent aangetrokken waar half Europa -PSV, Ajax, Feyenoord, Anderlecht, diverse Engelse clubs – achter zat. Zonder dat we ons financieel hebben moeten uitkleden.”

door Raoul De Groote

‘We overwegen ernstig om een spits van de hand te doen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier