Dinsdag 24/8

Wat men al niet aan merkwaardige vrijetijdsbestedingen ziet defileren tijdens Olympische Spelen ! Synchroonduiken. Zou er in België één iemand aan synchroonduiken doen ? Twee iemanden, om precies te zijn. Wij mogen hopen van niet. In hoeveel Belgische zwembaden hebben ze twee van die springplanken ? Of een toren van tien meter hoog met een platform van drie meter breed ?

Kano, nog zoiets. Van kajak en roeien kun je nog zeggen : ieder heeft recht op zijn eigen dwaasheid. Naast de beroemde baan van Henley stond een bordje : ‘Roeiers denken niet. Mochten ze denken, ze zouden niet roeien.’ Maar wat dan gezegd van kano ? Gehurkt met één spaan in een open boot. Men verwacht elk moment Old Shatterhand te zien voorbijpeddelen, buks om de schouder en versgeschoten grizzlybeer achteraan in de prauw.

Judo, nog zoiets. Je moet toch dissident senator van de VLD zijn om enthousiast te worden over judo. Wij hebben enkele van die wedstrijden bekeken. Een blauwe en een witte judoka staan tegenover elkaar. De blauwe pakt de witte vast, sleurt zijn kimono aan flarden, sleept hem bij de haren de mat rond, grijpt hem in de geslachtsdelen, slaat hem vier keer met zijn hoofd op de grond, gaat er bovenop liggen, draait zijn arm uit de kom, en dan springen plots enkele kleine Aziaten aan de rand van de tatami wild zwaaiend recht : ippon ! Voor de witte ! !

Dat alles is verbazingwekkend, maar niets, werkelijk niets, overtreft moderne pentatlon. Het moet op de Spaanse televisie geweest zijn dat ze daar beelden van uitzonden. Pistoolschieten, schermen, 200 meter zwemmen, jumping over 12 hindernissen, en 3000 meter lopen. In die volgorde, en in één dag. Dit wonderlijke kwintet spruit uiteraard voort uit de militaire achtergrond die zovele sporten kenmerkt. Nu zou je DHL opbellen, maar als men vroeger berichten van of naar het front wou sturen, waren er soldaten nodig die zich zwemmend, lopend, paardrijdend, schietend en schermend een weg door de vijandelijke linies konden banen. Als wij ons niet vergissen, heeft de Belgische IOC-voorzitter Henri Baillet-Latour indertijd de moderne vijfkamp in het olympisch programma doen opnemen. De Zweden waren er vroeger sterk in, later de Hongaren en de Russen.

Ooit is er een Rus geweest die een systeem had uitgevonden om de elektrische score bij het schermen te manipuleren. Hij duwde een knopje op zijn degen in, en via een infraroodsignaal noteerde het scorebord een treffer, ook al had hij zijn tegenstander van geen kanten geraakt. Levenslang geschorst ! De voorzitter van de Internationale Moderne Pentatlon Federatie sprak op het einde van de zitting de beklijvende woorden : ‘In tegenstelling tot wat velen denken, valt er niet te lachen met moderne pentatlon.’ En gelijk had hij.

Zouden wij in België moderne pentatleten hebben ? Zo ja, dan is een blad als Sport/Voetbal Magazine het aan zijn status verplicht zo snel mogelijk een uitgebreide reportage over deze helden te brengen.

Vrijdag 27/8

Het is ook tijd om hulde te betonen aan Uday Hoessein, de zoon van onze vriend Saddam. Zijn jarenlange opleidingsarbeid, en het engelengeduld dat hij daarbij aan de dag heeft gelegd, hebben tijdens deze Spelen eindelijk hun bekroning gekregen. Het is jammer dat hij het zelf niet meer heeft mogen meemaken, wegens dood, maar het Iraakse voetbalteam heeft in Athene een verbluffende prestatie neergezet : bij de beste vier van de wereld. Dit met jongeren die hun eerste voetbalstappen onder het strenge maar rechtvaardig toeziende oog van Uday hebben gezet.

Cynische waarnemers vroegen zich na het EK af of alle ploegen niet moesten gaan spelen zoals de Grieken : met negen achterin. Na het succes van de Irakezen dringt de vraag zich op of de methode-Uday niet universeel moet worden toegepast. Verliezen of slecht gespeeld ? Dat betekent stokslagen, elektroshocks, en desnoods een of andere amputatie. Fysiek tekortgeschoten ? Twee weken geen eten, en elke dag blootsvoets een bosloop van zeventig kilometer. Er had in Irak eens iemand moeten dreigen met de wet van ’78, die hing dezelfde avond gevild in een vat zoutzuur. Heeft de architect in Tubeke aan folterkamers gedacht ?

door Koen Meulenaere

‘Niets overtreft moderne pentatlon.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content