Bouwplannen, investeringen in spelers en technische staf en de ambitie om volgend seizoen een van de 24 profploegen van het land te zijn, maar na amper 14 speeldagen nam Deinze afscheid van coach Dennis van Wijk.

Een achterafzaaltje in het Burgemeester Van de Wielestadion, kort na de thuisnederlaag (0-2) tegen Dessel Sport, dat onder Regi Van Acker – opvolger van de ontslagen Bart Wilmssen – met een 11 op 15 uit de kelder van het klassement wegsloop. Dennis van Wijk was ontgoocheld. Deinzes zesde nederlaag al van het seizoen, de balans na 14 speeldagen was mager: thuis gewonnen van Patro Eisden Maasmechelen (1-0), Lierse (1-0) en Virton (2-1), en gelijke spelen tegen Heist (1-1), Seraing (2-2), Geel (2-2), Coxyde (2-2) en Antwerp (1-1). Twaalfde plaats met 14 punten, op 7 punten van de achtste stek.

‘Het is momenteel te weinig om onze ambitie – top acht – waar te maken’, klonk het bij Dennis van Wijk, sinds de zomer T1 van KMSK Deinze, dat door licentieproblemen van andere clubs de promotie naar tweede in de schoot kreeg geworpen. ‘Normaal hoop je dan op een rustig seizoen. Door de competitiehervorming moesten we de club op heel korte termijn professionaliseren, maar we stelden vast dat bepaalde mensen niet mee willen of kunnen. Er is overal miserie, sommige clubs zitten nu al in de problemen. Al moeten we in de eerste plaats naar onszelf kijken.’

Het was zijn laatste persconferentie in loondienst van Deinze, een bij momenten ontluisterend schouwspel. Gespeeld boos op Regi Van Acker, kat-en-muisspel met de moderator, die na zijn openingszin (‘Een verdiende overwinning waarschijnlijk?’) een dodelijke blik kreeg. Gezondigd tegen regel 1 in het handboek voor moderators: trek nooit zélf conclusies. ‘Ik ga niet akkoord met jouw analyse dat het een verdiende overwinning was voor Dessel.’ En ook tegen regel 2: onderbreek de trainer nooit wanneer hij aan zijn matchanalyse is begonnen. ‘Je moet me uit laten spreken.’

3 op 21 was te weinig, besefte ook Van Wijk, maar er waren verzachtende omstandigheden. Vooraan een gebrek aan snelheid, waardoor de ploeg bij een voorsprong nooit vanuit de omschakeling kan spelen. Op het middenveld te weinig jongens die de bal vast kunnen houden, basisspelers (Brecht Laleman, Hans Cornelis, Benjamin Delacourt) die met blessures sukkelen…

Of hij druk van voorzitter Denijs Van De Weghe voelde of voor zijn job vreesde, wilde een journalist weten. ‘Ik vrees niets of niemand, anders kon ik maar beter een ander vak kiezen. Jouw job doen of moderator worden, dat kan tot je zeventigste.’

Twee dagen later, na amper vier maanden, werd de samenwerking met de Nederlander stopgezet. Een noodzakelijke beslissing vond Van De Weghe, CEO van Dakota Coatings en sterke man bij de Oost-Vlamingen.

Van Wijk wás al niet zijn eerste keuze – de club probeerde in het tussenseizoen Regi Van Acker bij Eendracht Aalst los te weken – en er waren meningsverschillen over de kwaliteit van de kern, die volgens de voorzitter en technisch directeur Mario David wél sterk genoeg was. Er kwamen ook steeds meer signalen uit de groep, sommige spelers hadden het moeilijk met de vaak harde aanpak van de trainer. Dan is het einde verhaal. Voor elke coach.

Deinze legt de volgende maanden zijn lot in handen van assistent-trainer Geoffrey Claeys, met wie Van Wijk meestal van Brugge naar Deinze reed, en Bart Van Lancker, die na de degradatie van Cercle Brugge in zijn opzegperiode zat en eind oktober het Jan Breydelstadion verliet.

Hun opdracht is duidelijk: de Oost-Vlamingen alsnog naar de top acht loodsen. Of toch ‘in de buurt van’ die achtste plaats, want de club maakt zich sterk dat niet alle clubs van de huidige top acht op het einde van het seizoen de strenge licentievoorwaarden zullen kunnen invullen. Volgende afspraak op 22 november, een thuiswedstrijd tegen… Cercle Brugge.

DOOR CHRIS TETAERT

De laatste persconferentie van Dennis van Wijk was een ontluisterend schouwspel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier