Een prangende sportieve ambitie koestert KV Mechelen niet. Kersvers sportief directeur Vande Velde wil ‘een rustig seizoen doormaken’. Die uitspraak zorgt links en rechts voor gegeeuw. Malinois is al sinds de invoering van de play-offs vaste klant in play-off 2, zonder eens een uitschieter, niet naar onderen, maar ook niet naar boven. Intussen proefden andere kleine clubs wel al ten minste één keer van play-off 1, denk maar aan KV Kortrijk en STVV.

Toch is het zeker niet zo dat er in Mechelen geen ambitie leeft: de club begint aan het komende seizoen in een stadion waarin nu ook een tweede nagelnieuwe tribune is opgetrokken. De stadionuitbreiding is eindelijk gerealiseerd. Maar sinds zijn vereffening in 2002/03 is KV er de club niet meer naar om wild de top te bestormen, ook niet na zulke stadionwerken. De club gelooft heilig in een gestage groei.

VERDEDIGING

Vanaf de nieuwe tribunes kunnen de fans vooreerst uitkijken naar welke doelman zich in de basiself wroet. Na het vertrek van Gillet gaat de strijd tussen Moris en Coosemans. Die laatste bracht een groot deel van het afgelopen seizoen door in de B-kern nadat hij Vande Walle, vorig seizoen doelmannentrainer bij KV, beschuldigde van favoritisme ten opzichte van Moris. Die voorgeschiedenis kondigt een pittige strijd aan tussen Moris en Coosemans.

In de rest van de defensie zijn er geen grote wijzigingen. Centraal achterin bestaat het voor de hand liggende trio uit Cocalic, De Witte en Bjelica, maar er lopen bij KV nog andere verdedigers, die niet vastkleven aan een specifieke positie en die ook de mogelijkheid bieden om met een viermansdefensie te spelen. Zo zijn Vitas en de polyvalente Vanlerberghe alternatieven in de verdediging en kan El Messaoudi er depanneren.

MIDDENVELD

Op de rechterflank loopt nog altijd Paulussen, hij houdt Chen op de bank. Claes wende dan weer aan de positie op de linkerflank in het systeem van trainer Jankovic.

Centraal op het middenveld verlieten verscheidene pionnen de club. Cissé keerde terug naar Standard, De Petter ging naar STVV en het contract met Van Damme werd opgeblazen vanwege cocaïnegebruik. Filipovic, weggeplukt bij Maribor, zou de nieuwe nummer 6 moeten worden, met El Messaoudi als back-up. Rits blijft de voornaamste kandidaat op positie 8, een rol die ook Crepulja en Vanlerberghe kunnen opnemen.

De grootste aderlating voor KV is het vertrek van spelverdeler Hanni. KV haalde Croizet als vervanger. Rond hem kunnen er vanaf de rechterkant aanvallende impulsen komen van Matthys, Leal en aanwinst Kolovos, een Griekse international. Aan de linkerzijde van Croizet kunnen Claes en Schouterden spelen.

AANVAL

Diep in de spits zijn de voornaamste namen nog altijd Veselinovic en Verdier. Die laatste blijft onberekenbaar, voor de tegenstanders, maar ook voor zijn ploegmaats. Hij is bovendien een man van ups en downs. Veselinovic moet zich herpakken na een slecht seizoen, waarin hij amper twee keer scoorde. Croizet kan eventueel als tweede spits spelen, iets wat hij bij OHL al deed.

CONCLUSIE

Jankovic, die wel vaak het compliment krijgt een goede trainer te zijn, gaat zijn derde en laatste contractjaar in zonder al een echt resultaat te hebben neergezet bij KV. Na de negende en tiende plaats waarop hij het team de voorbije jaren parkeerde, zit KV intussen aan negen seizoenen in de veilige maar soms ook wat saaie middenmoot. Het zou stilaan echt wel eens iets meer mogen zijn. KV-boegbeeld Mark Uytterhoeven grijpt de stadionuitbreiding aan om de beleving in het stadion te verhogen; hij omkadert komend seizoen de thuismatchen met shows op het veld en wil zo weer wat meer animo in KV pompen. In het beste geval kan dat de hele club inspireren, zodat KV ook tíjdens de matchen op het veld weer wat meer gaat knetteren, want ‘een rustig seizoen’ is maar een lauwe ambitie voor een voetbalverliefde volksclub met zo’n grote en passionele achterban.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier