Ugur Yildirim debuteerde voor Oranje tegen Engeland.

Sinds zijn overstap van Go Ahead Eagles naar Heerenveen vorige zomer is rechtsbuiten Ugur Yildirim een nieuw fenomeen in de Nederlandse eredivisie. De zoon van Turkse ouders, die over een fluwelen traptechniek beschikt en zich net voor de winterstop in Marbella tot beste vrijschopspecialist ter wereld kroonde, verkoos uiteindelijk het aanbod van Marco van Basten boven dat van de Turkse bondscoach Ersun Yanal.

Yildirim stond vorige maand voor de moeilijkste keuze uit zijn leven, verklaarde hij in Studio Sport. Moest hij zijn hart laten spreken en voor Turkije kiezen of kon hij zijn verstand beter laten zegevieren en zich beschikbaar stellen voor Oranje ? “Op een gegeven moment maak je een bepaalde afweging en kom je tot dit besluit. Ik woon al 22 jaar in Nederland en heb natuurlijk wel een bepaalde binding met dit land. Dat mijn speelstijl beter bij Oranje past, gaf niet de doorslag. Ik weet niet eens hoe ze precies voetballen in Turkije”, verklaarde Yildirim in NRC Handelsblad. Toch wil hij later in zijn loopbaan in het geboorteland van zijn ouders voetballen en wonen. De Yildirims komen uit het afgelegen Kirkkuyu, ergens centraal in Turkije. “Ik zeg met nadruk : dit is iets voor na mijn loopbaan. Het hoeft geen invloed te hebben op mijn beschikbaarheid voor Oranje.”

Hetzelfde geldt voor zijn andere hartenwens : spelen voor Galatasaray. Yildirim kon er afgelopen zomer al tekenen, maar realiseerde zich toen dat hij te jong is voor de Turkse onrust. “Ik speelde een half jaar geleden nog in de eerste divisie”, herinnert hij zich. “Het was mijn doel dit seizoen zoveel mogelijk speelminuten te pakken. Gertjan Verbeeck liet mij en Klaas Jan Huntelaar vanaf het begin in het basisteam spelen. Dat vond ik gedurfd. Van bij de competitiestart was bijna elke voorzet die ik van rechts gaf raak. Nu is het allemaal wat minder geworden. Ik kan niet verklaren hoe dat komt.” (FV)

Na zes duels legde Erik Reep zijn functie als mentaal begeleider bij het Nederlandse elftal neer. Hij werd na het EK door bondscoach Marco van Basten bij het team gehaald. “De timing was niet goed. Het was te vroeg. Ik had het gevoel dat ik niet veel toevoegde”, zo verklaarde Reep in de Volkskrant. Heerenveen moet 180.000 euro betalen aan de Zweed Erik Edman, een deel van de opbrengst van zijn transfer naar Tottenham. Robin Nelisse (27) besloot niet in te gaan op de aanbieding van AZ om zijn aflopende contract te verlengen. De Graafschap haalde de Portugese aanvallende middenvelder Ricardo Sousa (25) weg bij het Duitse Hannover 96. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 19 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 13 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 4. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ) 11 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier