Communicatie maakt multicultureel Roda JC sterk.

Elke vrijdag verschijnen de vier Afrikanen in de traditionele gewaden van hun geboorteland op de training. Ze hebben zelf gevraagd of ze op deze wijze uiting mochten geven aan hun afkomst. Hun medespelers zijn er inmiddels mee vertrouwd geraakt en kijken er niet meer van op dat Arouna Kone (ex-Lierse), Sekou Cissé, Edrissa Sonko (ex-Anderlecht) en Pa-Modou Kah (een Noor met Gambiaanse ouders) de specifieke cultuur van het zwarte continent op die manier vertegenwoordigen.

Roda JC groeide de laatste jaren uit tot een enclave van buitenlandse voetballers. Het is nieuw goud in de al jaren gesloten Limburgse mijnen. Een goede communicatie lijkt daarbij aangewezen. Van 25 kernspelers bezitten er achttien een niet-Nederlands paspoort. Zij belichamen het multinationale karakter van de selectie die Huub Stevens onder zijn hoede heeft. Een hechte eenheid maken van zo’n meertalige groep, blijkt een kunst op zich. Gelukkig werkte Stevens negen jaar in Duitsland, kan zijn assistent-trainer Raymond Atteveld (ex-Waregem) bogen op een jarenlang verblijf in Engeland en maakte teammanager-keepertrainer Ruud Hesp furore bij Barcelona. Puttend uit hun eigen ervaring stelden ze bij hun komst vast dat iedere speler Nederlands moet praten. Vanaf de eerste trainingsdag was dat dan ook de verplichte voertaal. “Als je in het buitenland wil slagen, moet je je kunnen uiten”, verklaarde Hesp in de Volkskrant. “Als je iets wil zeggen, mogen er geen barrières zijn. Mensen accepteren je fouten als je bewijst dat je er alles aan doet om je te verbeteren.”

Het is geen toeval dat Roda JC zich zo nadrukkelijk op de buitenlandse markt richt. “We zouden het liefst met spelers uit deze regio in zee gaan”, weet Hesp. “Maar als die er niet zijn, moet je verder kijken dan je neus lang is. Wij hebben mensen die weten waar je betaalbaar talent moet halen.” (FV)Feyenoord kende een forse tegenvaller, want middenvelder Nicky Hofs is door een zware blessure aan de rechterknie (gescheurde kruisband) lange tijd out. Tim De Cler (AZ), vervanger voor de geblesseerde Giovanni van Bronckhorst, en Robin van Persie (Arsenal) zijn de meest opvallende namen in de selectie van Marco van Basten voor de oefeninterland van vanavond tegen Duitsland. Mark van Bommel (Barcelona) werd, zoals verwacht, niet opgeroepen. Ajax heeft zijn linksachter : de Spanjaard Juanfran (29) wordt voor een seizoen gehuurd van Besiktas. Maxwell, die in april de voorste kruisband van de rechterknie scheurde, hoopt in november zijn rentree te maken. (FV)

TOPSCHUTTER : 1. Arveladze (AZ), Hoogendorp (RKC) 2 goals ; 3. o.a. Huntelaar (Heerenveen), Koné (Roda JC), Sonko (Roda JC) 1 goal.

F.V.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier