Gertjan Verbeek bouwt verder bij Heracles.

Rancune? Revanche? Gertjan Verbeek (47) fronst een wenkbrauw, zelfs met een competitieduel tegen Feyenoord van komend weekend in het vooruitzicht. Hij is gewoon opnieuw begonnen. Het boek met het hoofdstuk in Rotterdam ligt al bijna onder het stof, dat van Heracles werd alvast opengeslagen met een zwierige proloog.

“Een ervaren karaktertrainer”, zo wordt Verbeek bejubeld door de fans in Almelo. Het is overduidelijk: ook bij zijn terugkeer bij Heracles, waar Verbeek als zelfstandig coach begon, blijft de nuchtere Fries uitermate populair. Aan zijn zijde kan hij trouwens met assistent Hendrie Krüzen rekenen op een echte clubman, dus van potenzagerij kan er geen sprake zijn.

Bij Feyenoord hielp de ervaring van Verbeek, na passages bij Heracles en Heerenveen, niet, omdat zijn aanpak niet aansloeg bij het merendeel van de spelers. In de luwte van Almelo is hij echter opnieuw op zijn plaats. Voorlopig dan. Het was trouwens goed dat hij aan de slag kon, met de Rotterdamse kras op zijn ziel. Hier is niet elke oprisping van eigenzinnigheid nieuws, bij Heracles komen er geen denigrerende opmerkingen van de spelersgroep zijn kant uit.

“De coach houdt van discipline”, merkte doelman Martin Pieckenhagen al op. “Hij heeft gewoon een heel eigen visie. Als hij iets doet, zet hij door, overtuigd als hij is van zijn eigen gelijk. Als je als speler iets anders wil, zal je hem met argumenten moeten overtuigen, of je nu achttien of achtendertig bent.” Directeur Nico-Jan Hoogma beaamt die stelling. “Gertjan is duidelijk en helder. Ik denk dat elke groep dat nodig heeft.”

Verbeek zag ‘doorbraakdenken’ als zijn opdracht bij Feyenoord: een andere cultuur introduceren, een leven en denken in topsport. “Ik denk dat Mario Been nu nog kan profiteren van mijn werk.”

De taak van Verbeek bij Heracles is eenvoudig: de club verder opbouwen. Laten wat goed is, het familiale gevoel en de gezelligheid in het stadion.

Maarten Stekelenburg overtuigde Ajaxtrainer Martin Jol voldoende om in doel de voorkeur te krijgen op Kenneth Vermeer.

Voor aanvoerder Aleksandar Rankovic (30, ADO Den Haag) dreigt een lange revalidatieperiode van zes tot negen maanden. De Servische middenvelder scheurde de voorste kruisband van de rechterknie. Op 24 augustus wordt hij geopereerd.

Heerenveen voegde met de Tsjechische doelman Martin Lejsal (26, 1. FC Brno) en de Argentijnse middenvelder Hernán Losada (27, Anderlecht) twee spelers toe aan de selectie. Rode Duivel Brian Vandenbussche mag nog altijd vertrekken van Trond Sollied.

RKC huurde van FC Groningen linkermiddenvelder Shkodran Metaj (21).

Brian Pinas (30, ex-Cercle) blijft ook komend seizoen bij FC Dordrecht. De aanvallende middenvelder had een aflopende overeenkomst en speelde vorig jaar slechts twee competitieduels door een knieblessure.

PSV liet linkerflankspeler Mike Zonneveld (28) op huurbasis vertrekken naar FC Groningen, waar hij op het middenveld de vacature moet invullen die ontstond na het vertrek van Evgeniy Levchenko. De Ecuadoraanse middenvelder Edison Méndez (30) verliet, omwille van privéredenen, Eindhoven definitief voor LDU Quito.

Onze landgenoot Umut Gündogan (19), een aanvallende middenvelder met Turkse roots, verruilde Gençlerbirligi voor RBC. Hij tekende voor een seizoen.

Birger Maertens (ex-Club Brugge) liep een scheurtje op in de lies. De centrale verdediger mist daardoor komend weekend het thuisduel tegen Feyenoord.

NAC bond middenvelder René van Dieren (28) als amateurspeler aan zich.

De Macedonische jeugdinternational Yani Urdinov (18), een linkerverdediger, kreeg bij Roda JC een driejarig profcontract aangeboden.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier