De Globe Soccer Award-trofee die Marc Wilmots net voor de jaarwisseling kreeg mag dan niets voorstellen, de bondscoach zette er zichzelf wel nadrukkelijk mee in de markt. De internationale pers besteedde ruimschoots aandacht aan deze onderscheiding en niet iedereen schetste de context van de schertsvertoning die in Dubai werd opgevoerd. De Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport pakte uit met een soort dubbelinterview tussen Marc Wilmots en de Italiaanse bondscoach Antonio Conte en vroeg hem terloops welke spelers van de Azzurri hij graag bij de Rode Duivels zou zien. Wilmots sprak over de verdedigers van Juventus en de voor PSG uitkomende spelmaker Marco Verratti.

Op de website van de FIFA mocht Marc Wilmots over zijn werk bij de Rode Duivels praten. Hij liet ook horen open te staan voor alles. De vraag is alleen waar en wanneer, zei Wilmots die benadrukte te kunnen genieten van een project en altijd op lange termijn te denken. Wilmots’ makelaar Jorge Mendes, die deel uitmaakte van een weinig geloofwaardige jury, zal het allemaal graag hebben gelezen. Beter kan je iemand niet promoten.

Nooit had Marc Wilmots last van een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat er in eigen land aan hem wordt getwijfeld terwijl België nummer 1 is op de FIFA-ranking, blijft een vreemd dualisme. Een paar weken geleden antwoordde de Gentse manager Michel Louwagie op de vraag of hij in Wilmots een opvolger zou zien voor Hein Vanhaezebrouck fijntjes dat hij dan eerst een paar van zijn trainingen zou moeten zien. De verhalen over te monotone trainingen en een te repeterend karakter van de oefenstof ontstonden tijdens het WK in Brazilië en blijven hardnekkig verder leven.

De kracht van Wilmots is dat hij dat soort dingen naast zich neerlegt. Het gegeven dat hij financieel onafhankelijk is, geeft hem een innerlijke rust. Marc Wilmots staat de komende maanden voor een nieuw groot examen. Het patriottisme rond de nationale ploeg neemt nog altijd groteske vormen aan en met minder dan een plaats in de finale van het EK zal niemand in België tevreden zijn.

Marc Wilmots zal zichzelf de komende maanden meer dan ooit moeten bewijzen. Ondanks het fraaie parcours dat in de EK-kwalificatiewedstrijden werd afgelegd, is deze technisch hoogbegaafde lichting als ploeg te weinig gegroeid. Te slap zijn een aantal wedstrijden geweest, te vaak viel er een gebrek aan tempo te zien, een manco aan diepgang, beweging en bezieling. Te dikwijls ook werd er vanuit de groep aangegeven dat er dingen moeten veranderen. Het werd allemaal onder de mat geveegd toen de Rode Duivels de eerste plaats pakten op de FIFA-ranking en later, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië, behoorlijk voetbalden. Wie in deze tijden, waarin extreem zwart-wit wordt gedacht, dieper kijkt, constateert dat spelers die in buitenlandse competities schitteren bij de Rode Duivels onvoldoende rendement halen. Op de vraag hoe hij dat wil veranderen heeft Marc Wilmots nog geen duidelijk antwoord gegeven. In plaats daarvan wappert hij met statistieken. Zo dreigen in een nieuw jaar oude problemen te blijven.

Snel kan niettemin alles veranderen. Verderop in dit blad brengen we een ranglijst van de beste voetballers in de Jupiler League, per linie in een top tien opgedeeld en samengesteld aan de hand van ons puntenklassement, Top Foot. Hieruit blijkt dat William Dutoit (STVV) de beste doelman is, dat Nana Asare en Sven Kums als beste verdediger en middenvelder model staan voor de dominantie van AA Gent en dat Fernando Canesin (KV Oostende) bovenaan prijkt bij de aanvallers.

Heel anders lagen de verhoudingen één jaar geleden. Toen was Matz Sels de beste doelman (voor Olivier Werner van Cercle Brugge) en stond een andere Gentenaar, Rami Gershon, bovenaan bij de verdedigers. Víctor Vázquez ging bij de middenvelders Dennis Praet vooraf en de inmiddels bij KV Kortrijk vertrokken Teddy Chevalier voerde de ranglijst van de aanvallers aan.

Opvallend ook dat buitenlanders deze klassementen domineren. Een nieuwe lading buitenlanders zal nu, tijdens de transferperiode, ongetwijfeld binnenwaaien. De vloedgolf is al jaren niet te stoppen. In dit jaarlijkse herexamen proberen clubs fouten recht te zetten en worden strategieën steeds weer geofferd op het altaar van de kortzichtigheid. Wat dat betreft zorgt een nieuw jaar niet voor een andere manier van denken.

DOOR JACQUES SYS

Marc Wilmots werd in Dubai in de markt gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier