Eigenlijk leek zijn carrière voorbij voor ze echt begonnen was. Tien jaar geleden was deze lange Nigeriaanse slungel van 1,97 m één van de vedetten van Ajax, dat net met een bende jonkies de Champions League had gewonnen. Eén jaar na die triomf verzilverde Nwankwo Kanu die triomf met een transfer naar Inter. Het werd een prachtzomer voor hem, met ook nog eens olympisch voetbalgoud én de bekroning van Afrikaans voetballer van het jaar. Maar eens terug in Milaan stortte zijn wereld in. Uit medische tests bleek dat Kanu een hartafwijking had. Inter verbood hem te voetballen en raadde een hartoperatie aan. Die onderging Kanu in november ’96. In de VS herstelde men een defecte hartklep.

In april ’97 kwam Kanu opnieuw trainen, maar toen Arsenal zich bijna twee jaar later meldde voor het talent, had de Nigeriaan amper twaalf keer voor Inter gespeeld. Niemand begreep dan ook de zet van Arsène Wenger, die ruim 6 miljoen euro voor Kanu neertelde, maar de Fransman kreeg gelijk. Kanu believe it, titelden de tabloids vol verbazing toen hij ooit tegen Chelsea drie goals maakte, waarvan ééntje met een krul rond de paal vanaf de doellijn. Kanu werd prompt opnieuw Afrikaans voetballer van het jaar. Zijn verleden vergat hij niet, Kanu richtte een hartstichting op. Zo’n 250 Afrikaanse kinderen worden elk jaar medisch geholpen dankzij de fondsen die de stichting werft.

Door de ontbolstering van Thierry Henry raakte Kanu wel wat in de verdrukking. Hij kwam minder en minder aan de aftrap en werd een soort luxe-invaller. In de zomer van 2004 oordeelde Wenger dat zijn beste tijd achter de rug was. De Nigeriaan kreeg geen nieuw contract en mocht transfervrij weg. Wenger leek opnieuw gelijk te krijgen, want in het knokkende en botsende geheel dat West Brom was, vond Kanu nooit zijn draai. In twee jaar en 58 wedstrijden maakte hij maar negen goals en zijn team behoeden voor degradatie kon Kanu niet.

Over en out ? Dat had u gedacht. Het was Harry Redknapp die de carrière van Kanu vorige zomer nieuw leven inblies. Kanu kon ook naar Hamburg en had vage aanbiedingen uit Spanje, maar verkoos in Engeland te blijven. Hij trok naar Portsmouth. En met succes, want zie : met zeven goals is hij momenteel topschutter in Engeland. Al is dat geen garantie voor een basisplaats, want zaterdag hield Redknapp hem negentig minuten op de bank. Redknapp wil tot januari wachten om te zien of Kanu bevestigt en dan praten over de verlenging van het contract van één jaar.

Sir Alex Ferguson vierde maandag zijn twintigjarig bewind bij Man. United. Wetende dat de gemiddelde levensduur van een manager in Engeland één jaar en vijf dagen is, een serieuze prestatie. Op 31 december wordt hij 65, maar van ophouden wil hij nog niet weten. In die twintig jaar won hij acht titels, vijf FA Cups en één Champions League. United was een zwalpende club toen de Schot van Aberdeen overkwam en is nu een grootmacht.

Didier Drogba, dit seizoen al goed voor tien goals in vijftien wedstrijden, tekende een nieuw vierjarig contract bij Chelsea. Drogba is 28 en kwam in juli 2004 naar Londen. Zijn verbintenis loopt tot 2010.

Milan Mandaric, die in september nog uit Portsmouth stapte, deed een bod op tweedeklasser Leicester City.

José Antonio Reyes, vorige zomer door Arsenal uitgeleend aan Real Madrid, wil niet terug naar Londen. Volgens de Spanjaard past het Engelse voetbal hem niet.

Rafael Benítez verraste vorige week vriend en vijand door voor de eerste keer in honderd wedstrijden in twee opeenvolgende matchen hetzelfde team op te stellen. Zaterdag werd hij weer zijn oude zelve, door Momo Sissoko rust te gunnen. Dirk Kuyt lijkt zijn aanpassing goed te verteren, de Nederlander scoorde zaterdag twee keer en zit al aan vijf competitietreffers.

Newcastle is bezig aan een baaljaar, het pakte slechts twee op 21 in de laatste zeven matchen en de fans maken van manager Glenn Roeder de kop van Jut.

Slecht nieuws voor Watford : aanvaller Marlon King liep een kruisbandletsel op en mag de rest van het seizoen revalideren. King had dit seizoen al twee keer gescoord.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier