Op de zevende speeldag stond bij Charleroi voor de thuiswedstrijd tegen Anderlecht op het scheidsrechterblad met Flavio Fragapane één grote verrassing. Jacky Mathijssen gaf vertrouwen aan de amper zestienjarige linkerverdediger, weggeplukt uit de jeugd. Het bleek geen slechte ingreep van de Limburgse trainer, want Fragapane verbaasde.

De dinsdagavond voor de bewuste wedstrijd was Mathijssen een kijkje gaan nemen bij de training van de invallers, die werd geleid door Thierry Siquet en Mario Notaro. Door de schorsing van Dante Costa SantosBonfim en de blessure van IbrahimaDiallo was er een nijpend tekort aan verdedigers. Fragapane bekoorde en werd tot diens eigen grote verbazing meteen opgenomen in de wedstrijdkern. Hij verscheen zelfs aan de aftrap. “Ik vernam slechts vijf minuten voor de wedstrijd dat ik zou starten”, doet hij het bijzondere verhaal van zijn doorbraak. “Ik kreeg de tijd niet om te realiseren wat me te wachten stond. In het begin had ik wat moeite om het ritme te vinden, maar ik paste me snel aan. ’s Avonds voelde ik me niet bepaald opgewonden over mijn prestatie. Integendeel, door al dat energieverbruik was ik bijzonder moe. Ik viel meteen in slaap.”

Fragapane etaleerde in zijn debuutwedstrijd doortastendheid, ondanks zijn kleine gestalte (1,78 m), en legde zijn rechtstreekse tegenstanders Mbark Boussoufa en Ahmed Hassan perfect aan banden. “Dat gebrek aan lengte compenseer ik met mijn recuperatievermogen, relance en soberheid”, verklaart Fragapane. “Na de wedstrijd hoorde ik van verschillende mensen dat het hen opviel dat ik wat schrik had om risico’s te nemen. Dat is altijd mijn manier van spelen geweest.”

Ook vader Pino Fragapane weet dat : “Flavio is geen chipoteur, hij probeert altijd simpel te spelen, al kan hij offensief veel meer dan hij tot nog toe toonde. Flavio heeft een harde trap met de linker. Op termijn zie ik hem zelfs de vrije trappen nemen in het eerste elftal. Ook zijn techniek is meer dan behoorlijk. Dat leerde hij door zes jaar in de zaal te voetballen. Hij moet wel dringend zijn rechtervoet bijschaven.”

Flavio ziet het ietsje anders : “Ik vind dat vooral mijn positiespel voor verbetering vatbaar is. De afgelopen maand boekte ik daarin al ruime progressie.” Het bleef niet bij die ene wedstrijd tegen Anderlecht. Het bestuur toonde al zijn tevredenheid. Hij kreeg een amateurcontract voor twee jaar aangeboden. In zijn vierde jaar raakt alles in een stroomversnelling. “Het was moeilijk om mijn leventje te reorganiseren, door al die trainingen en mijn studies. Beetje bij beetje valt alles op zijn plaats. Dankzij de steun van de anciens in de ploeg en ook van Laurent Ciman. Mijn docenten tonen veel begrip voor mijn situatie. Ik doe nu eerst mijn laatste jaar sociale wetenschappen uit. Daarna zien we wel. Ofwel kies ik voluit voor een voetbalcarrière. Anders ga ik voor een graduaat kinesist of leraar lichamelijke opvoeding.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier