Fans van Liverpool moeten tegenwoordig niet alleen de sportbladzijden, maar ook de economische pagina’s van de Liverpool Echo lezen. De Reds zijn al ruim twee jaar op zoek naar geld om hun ploeg, maar vooral het nieuwe stadion te financieren. Voorzitter David Moores, eigenaar van 51 procent van de aandelen, lijkt dat niet langer te zoeken in de Verenigde Staten, maar in Dubai. Na de familie Kraft is er nog een andere Amerikaan ( George Gillet) in de running. Maar Moores, wiens familie zijn fortuin vergaarde met de Littlewoods-groep (gok- en kleinhandel) lijkt voor de oliedollars te kiezen en onderhandelt momenteel met de Dubai International Capital group (DIC), de investeringsmaatschappij van kroonprins Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

De DIC is al een bekende groep in Engeland. De sjeik kreeg zijn scholing in Engeland (onder meer op de militaire school van Sandhurst) en is eigenaar van een pak renpaarden die in het Britse circuit geregeld in de prijzen vallen. Belangrijker is zijn greep op het zakenleven : de groep heeft een participatie in DaimlerChrysler en is eigenaar van Tussauds-groep en Travelodge, een budgethotelketen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Hij financierde ook het Emirates Stadium van Arsenal. Maktoum is de vijfde rijkste man ter wereld. Maktoum vormt ook Dubai om tot een toeristisch paradijs.

Moores, die niet naar Galatasaray reisde maar achterbleef om te onderhandelen, geeft de voorkeur aan de inbreng van Maktoum, die allicht pas begin 2007 wordt afgerond, omwille van die rijkdom. Gillet, ooit betrokken bij de Miami Dolphins (American Football) en de Harlem Globetrotters (showbasket) investeerde ook veel in de skiwereld en is mede-eigenaar van het ijshockeyteam Montreal Canadians. Kortom, iemand van het niveau Malcom Glazer (Manchester United) of RandyLerner (Aston Villa) : mannen met ervaring in het runnen van profclubs, maar met minder geld dan de sjeik.

Is hij dan de nieuwe RomanAbramovich ? Tegenstanders denken van niet. Volgens hen is het DIC meer te doen om de bouw van Stanley Park, de nieuwe thuishaven. Daarvoor hebben de Reds wel al de bouwvergunning, maar niet de centen, zo’n 400 miljoen euro. De club maakt verlies. Zelf financieren is dus geen optie. In de overnamegesprekken is het stadion een belangrijk discussiepunt. Net als bij Arsenal zal het de club op termijn meer inkomsten garanderen. Maar tot dan lijkt het voetje lichten van Chelsea of zelfs Manchester United niet meer dan een dagdroom.

Donderdag werd in de Engelse kamer van volksvertegenwoordigers gepraat over de nieuwe gokwet die volgend jaar in voege treedt. Ter sprake kwam ook de shirtreclame van voetbalploegen. Politici vragen zich af of zoiets kinderen niet aanzet tot gokken. Op dit moment maken vier eersteklassers reclame voor gokbedrijven : Tottenham (Mansion), Aston Villa (32Red), Middlesbrough (888) en Blackburn (Bet24).

José Mourinho legde wat druk op Andriy Shevchenko door te stellen dat zijn manier van spelen hem niet tot een voetballer maakt waar hij niet naast kan. Untouchable zijn volgens de Portugees Terry, Cole, Carvalho, Drogba, Essien, Ballack, Lampard en Makelele. Maar hij pleit wel voor geduld. In zijn eerste half jaar scoorde Henry ook maar één keer in twaalf matchen. Druk van Abramovich om Sheva op te stellen, is er niet. “Hij heeft geld genoeg om me te ontslaan.” Mourinho pleitte ook voor de oprichting van een B-ploeg, naar Spaans model, die dan in de lagere afdelingen mag spelen. Op die manier kunnen beloften als Obi, Diarra of Kalou ritme opdoen.

Gary Speed (37) speelde tegen West Ham zijn vijfhonderdste wedstrijd in de Premier League. Speed, nu bij Bolton, voetbalde eerder voor Newcastle (6 seizoenen), Everton (2 jaar) en Leeds (8 seizoenen). Het was zaterdag zijn 761ste wedstrijd voor een A-ploeg, alle bekers inbegrepen.

De loting voor de derde ronde van FA Cup leverde een leuke topper op. Live op de BBC op 6 januari om kwart over zes komt Liverpool-Arsenal. Op zondag 7 januari zendt de omroep Manchester United-Aston Villa uit.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier