FC Keulen slaat andere weg in en mikt op discipline.

Een aantal sterren maakt tegenwoordig zijn opwachting bij FC Keulen, dat afgelopen zomer afscheid nam van zijn flegmatieke trainer Christoph Daum (55), die naar Fenerbahçe trok. Publiekslieveling Lukas Podolski (24) werd na een mislukt avontuur bij Bayern München teruggehaald voor tien miljoen euro, met de Kroatische oud-international Zvonimir Soldo (41) werd er een nieuwe coach gecontracteerd, terwijl vorige week ook nog de Portugese middenvelder Maniche (31) een verbintenis kreeg en er met verdediger Christopher Schorch (20) een jong Duits talent werd overgenomen van Real Madrid.

Soldo drukte meteen zijn stempel. Als een generaal staat hij op het trainingsveld, hij is duidelijk geen man van de grote woorden of veel communicatie, maar hanteert wel een ijzeren discipline bij de club van voorzitter Wolfgang Overath. “Ik ben heel tevreden dat de meeste jongens deze weg willen volgen”, verklaarde hij in die Welt.

De nieuwe aanpak werd bewust gekozen, zo bevestigde alvast manager Michael Meier. “We zochten naar een jonge trainer die zich sterk kan identificeren met de ambitie van onze club”, opperde hij. “Wij aanzien Soldo als een voorbeeldfiguur, een uiterst competente vakman met enorm veel begeestering en leiderscapaciteiten. Zo iemand hadden we duidelijk nodig.”

Er wordt op Soldo gerekend om het eergevoel van Maniche aan te wakkeren. Want de 52-voudige international werd begin mei nog ontslagen door Atlético Madrid. Abel Resino had hem naar het tweede elftal teruggezet vanwege een gebrek aan professionalisme en toewijding, nadat de Portugees een competitieduel van zijn werkgever niet had bijgewoond. Zijn grootste successen vierde hij bij FC Porto in 2003 (winst UEFA Cup) en 2004 (zege Champions League). Lucratieve transfers naar Chelsea en Inter groeiden uit tot regelrechte flops.

“De regels gelden voor iedereen. Ik maak totaal geen onderscheid”, benadrukt Soldo. Voorbeelden? Bij het gemeenschappelijke middagmaal moeten de spelers volledig gekleed zijn, en niet langer in een badjas rondlopen. Ook geldt er een verbod van mobiele telefoons op de spelersbus. Wie het toch aandurft om te flirten met de regels, krijgt te maken met een boetelijst: per minuut te laat op het trainingsuur bedraagt het saldo voor de profs honderd euro.

Tijdens het trainingskamp in Bitburg hechtte Soldo veel waarde aan de teambuilding. Zo organiseerde hij een rafting en een groepssessie zingen. “Ik wil geen hoeravoetbal, maar wel meer punten halen dan de 39 van vorig seizoen”, stelt Soldo. “Vooral thuis moeten we iedereen het leven zuur kunnen maken.”

HSV kan zijn koopwoede niet onderdrukken. Na de Zweedse spits Marcus Berg (22), die voor vijf seizoenen en tien miljoen euro werd weggehaald bij het Nederlandse FC Groningen, contracteerde de Noord-Duitse club vorige week de Tsjechische centrale verdediger David Rozehnal (29, ex-Club Brugge). Vier miljoen euro betaalde men aan Lazio voor de international. Hij is de vijfde verdediger die wordt aangeworven sinds het vertrek van sportief directeur Dietmar Beiersdorfer een goede maand geleden.

Bekerwinnaar Werder Bremen sleepte de eerste prijs van het seizoen in de wacht, door de onofficiële supercup met 2-1 te winnen van kampioen VfL Wolfsburg. Sponsor Volkswagen had immers beide ploegen kunnen strikken voor een prestigestrijd.

Louis van Gaal verstevigde zijn greep op het sterrenensemble van Bayern München. Luca Toni past niet meteen in de plannen van de Nederlandse coach, die de voorkeur geeft aan Miroslav Klose, Mario Gomez en Ivica Olic. Middenvelder Tim Borowski (27) keerde na amper een seizoen terug naar Werder Bremen.

FC Basel legde 4,7 miljoen euro neer voor een terugkeer van aanvaller Alexander Frei (30), die drie jaar lang de publiekslieveling was bij Borussia Dortmund, maar vaak botste met coach Jürgen Klopp (42).

Onze landgenoot Filip Daems (30) scheurde op trainingskamp met Gladbach de buitenste kruisband van zijn knie, en is verscheidene weken out.

Oud-prof Steffen Freund (39), in 1996 nog Europees kampioen, kreeg van de Duitse voetbalbond een contract tot 2011 als trainer van de selectie onder zestien jaar.

De harde hand van Felix Magath bij Schalke 04 werd zichtbaar. Carlos Grossmüller (26) en Albert Streit (29) gelden als de voornaamste slachtoffers. De Uruguayaanse international werd bij een oefenduel tijdens zijn invalbeurt na zeventien minuten alweer naar de kant gehaald, Streit kreeg zelfs nog geen minuut speeltijd.

1899 Hoffenheim verkocht met 20.000 exemplaren nu al het maximum aan abonnementen.

Promovendus FSV Mainz 05 betaalde een transfersom van 1,5 miljoen euro voor de Oostenrijkse international Andreas Ivanschitz (25), een middenvelder die wordt overgenomen van Panathinaikos en tot 2012 tekende.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier