Met topschutter Aristide Bancé (Metalurh Donetsk), aangever Hakim Bouchouari (Standard) en de onvoorspelbare woelwater Goran Drulic verloren de Waaslanders een pak scorend vermogen. Dat beseft ook de nieuwe hoofdtrainer, Ariël Jacobs, die er op korte tijd al in slaagde de ongeduldige voorzitter Roger Lambrecht publiekelijk geen uitspraken te laten doen over een plaats bij de eerste vijf. De uitdaging is nochtans groot voor de gewezen technisch directeur van RC Genk, die net als eerder bij La Louvière hoopt zijn eigen accenten te leggen : via snel combinatievoetbal goede resultaten neerzetten en eventueel via de beker het verhoopte Europese ticket nastreven. Het blijft afwachten of zijn principes worden opgepikt door de multinationale selectie.

VERDEDIGING

Vaste titularis Zvonko Milojevic zit opgescheept met een fragiel lichaam, wat ervoor zorgt dat de goalie jaarlijks maar de helft van de wedstrijden kan afwerken. De kans dat hij topfit aan de competitie begint, is nu dan ook weer bijzonder klein. Want Milo sukkelt met een contractuur aan de hamstrings. Eenmaal honderd procent kan de Serviër voor een meerwaarde zorgen. Dat bewees hij vorig seizoen in de toppers tegen Anderlecht, Standard en Club Brugge. Vooral inzake reflexen op de lijn moet hij voor niemand onderdoen. Vaste doublure Jugoslav Lazic oogt wat log en kan op het vlak van coaching nog ferm verbeteren, maar vormt in doel een bron van zekerheid. Jong talent Griffin De Vroe wacht op een kans.

Achterin wordt er vastgehouden aan een viermansverdediging. Op rechts liggen Saidou Mady Panandetiguiri en Michaël Van Hoey in balans. De Burkinees is een bijzonder offensief ingestelde voetballer, die door zijn onstuimigheid zijn verdedigende taken wat verwaarloost. Tijdens de voorbereiding viel op dat hij zijn infiltraties al wat meer beperkt en iets gedisciplineerder voor de dag komt. Van Hoey is een polyvalente verdediger, het ideale lapmiddel en het prototype van de echte kuitenbijter. Hij kan ook op links worden ingezet. Daar lijkt echter de Marokkaan Hassan El Mouataz zeker van zijn plaats. Niet de meest opvallende voetballer, maar een heel betrouwbare verdediger. Snel, een goede pass in de voet en tactisch sterk. Centraal wordt er gekozen voor het solide duo Olivier Doll-João Carlos Pinto Chaves, waardoor Mamadou Diallo, Frederik De Winne en de blessuregevoelige Marokkaan Ali Bouabe moeten wijken. Doll is fysiek sterk en krachtig in de duels, de Braziliaan Chaves een zaalvoetballer die op techniek uitverdedigt. Hij scoorde tijdens de voorbereiding vaak met het hoofd uit corner.

MIDDENVELD

Gunter Van Handenhoven, die bijna het hele vorige seizoen verloor door een knieblessure, viel ook nu weer uit met een scheurtje aan de meniscus. Daardoor werd de Braziliaan Maciel Thiago weggehaald bij Vasco da Gama. Een man van de actie, maar wat statisch en ook fysiek nog niet volledig in orde. Daardoor is de kans groot dat aanvoerder Runar Kristinsson op de rechterflank terechtkomt. De IJslander kreeg pas na lang onderhandelen een nieuw contract, maar blijft een voetballer die met een listige pass of met zijn techniek op een stilstaande fase voor het verschil kan zorgen. Ook Aboubacar Camara ‘M’Baye’ is een optie, maar hij verslikt zich soms in zijn eigen dribbels. Centraal krijgt Besnik Hasi de steun van Killian Overmeire of Ivan Vukomanovic. Overmeire blijft zijn progressie voortzetten, beschikt over een groter loopvermogen en meer fysieke mogelijkheden dan de blessuregevoelige Vukomanovic. Kwinten Clappaert, goed positiespel, is een optie voor de toekomst. Op links blijft Predrag Filipovic een certitude. De Serviër kan de hele flank voor zijn rekening nemen en beschikt over een goede laatste voorzet.

AANVAL

Deze sector zorgt voor problemen, want een echte killer voor doel werd nog niet gevonden. Patiyo Tambwe is snel, technisch goed op de korte ruimte, maar zoekt te vaak het samenspel in plaats van zelf te schieten. Hij mist ook wat body in de duels. Goran Maznov werd ingehaald als targetman, maar te licht bevonden door FC Brussels. Een stevige centrumspits is hij niet, wel groot én kopbalsterk. Issa Traore is beweeglijk en beschikt over een goede timing, maar is evenmin een echte afwerker. Voor Xavier Deschacht lijkt er weinig speelgelegenheid weggelegd.

CONCLUSIE

Als de blessurelast niet te groot wordt, het grootste euvel tijdens de voorbereidingsweken, dan kan Lokeren OV gerust meedraaien in de brede middenmoot of een plaats in de subtop beogen. Alleen zal er dan wel een echte doelpuntenmaker naar voren moeten treden. De verdedigende organisatie zit goed, ook op het middenveld is er voldoende ervaring, alleen voorin moet er misschien nog iets bijkomen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier