West Ham herleeft en is ambitieus.

PETER T’KINT

Geen nieuwe machthebbers uit de VS of het Midden-Oosten dit keer, maar twee Engelsen. David Gold en David Sullivan hebben West Ham, dat in IJslandse handen was en een gezamenlijke schuld van 120 miljoen euro torst, van het failliet gered. De twee namen klinken misschien bekend, Gold en Sullivan waren eigenaars van Birmingham City, voor die ploeg in handen overging van Carson Yeung, een zakenman uit Hongkong. Beiden namen een aandeel van vijftig procent in West Ham. De andere helft blijft in handen van de CB Holding, waarvan de grootste aandeelhouder de IJslandse bank Straumur is.

Sullivan is al zijn hele leven fan van West Ham, ondanks dat uitstapje naar de Midlands. Zijn fortuin schraapte hij bij mekaar in de porno-industrie tijdens de jaren zeventig en tachtig, toen hij mannenbladen en films op de markt gooide. Zijn partner David Gold zit in dezelfde business: zijn groep Gold Group International bezit onder meer het sexy lingeriemerk Ann Summers en ook wat magazines. Het levensverhaal van Gold kunt u nalezen in zijn biografie Pure Gold. Daarin beklemtoont hij zijn arme afkomst.

Het duo stelde meteen Karren Brady aan om hun belangen te behartigen. Zij wordt vicevoorzitter en werkte eerder ook al met hen bij Birmingham City. Brady, getrouwd met een ex-prof, raakte in 2008 tijdelijk in de cel, in een zaak van mogelijke corruptie bij voetbaltransfers. Ook Sullivan werd toen even opgepakt, en Gold werd door de politie ondervraagd.

Ondanks de hoge clubschuld willen de twee binnen de zeven jaar CL spelen. Manager Gianfranco Zola krijgt geld om transfers te doen. De club werd eind vorige week al meteen gelinkt aan de Zuid-Afrikaanse spits Benni McCarthy, overbodig bij Blackburn Rovers. Het duo is ook bereid om te onderzoeken of het vanaf 2012 niet kan gaan spelen in het nieuwe Olympische Stadion. West Ham speelt al 106 jaar in Upton Park (capaciteit 35.000). Het nieuwe stadion zou 80.000 plaatsen tellen. Mocht er geen enkele voetbalclub bereid zijn te spelen, dan gaan die tribunes na de Olympische Spelen neer en komt er een stadion van 25.000 voor rugby. PETER T’KINT

Amr Zaki (26), vorig seizoen een halfjaar uitstekend bij Wigan en dan fors weggezakt, werd door Zamalek voor een halfjaar uitgeleend aan Hull City. De Egyptische spits maakte vorig seizoen snel elf doelpunten en keerde vervolgens vier keer te laat terug van een interland.

Geoffrey Mujangi Bia mocht bij Wolves even voorbij het uur invallen in de bekermatch tegen Crystal Palace.

John O’Shea (Man. United, ex-Antwerp) is wellicht voor de rest van het seizoen out met een dijletsel. Wayne Rooney scoorde alle goals (4) tegen Hull City. Hij zit dit seizoen al aan 19 treffers.

Philippe Senderos verhuist tot juni van Arsenal naar Everton.

Arsenalverdediger Kieran Gibbs, geraakt door Eliaquim Mangala (Standard) in een CL-duel, is met een gebroken middenvoetsbeentje out voor de rest van het seizoen. Thomas Vermaelen scoorde vorige week opnieuw, zijn vijfde al.

Tweedeklasser Reading, in de competitie op een degradatieplaats, is bezig aan een opmerkelijke bekercampagne: nadat het Liverpool wipte, won het zaterdag ook van Burnley. Derdeklasser Leeds, dat Man. United wipte, dwong een replay af tegen Tottenham.

Aston Villa plaatste zich als eerste voor de finale van de Ligabeker op 28 februari. Het klopte Blackburn thuis met 6-4. Villa had de heenwedstrijd al met 0-1 gewonnen. De andere finalist komt uit het duel tussen de beide Manchesters. De heenwedstrijd werd door City gewonnen met 2-1. Carlos Tévez scoorde twee keer, Dedryck Boyata en VincentKompany stonden in de basis. Die return is vandaag/woensdag. Voor Villa is het een eerste finale in tien jaar. Op 28 februari wordt de beker voor de 50e keer uitgereikt.

Joseph Yobo (ex-Standard) keerde vervroegd terug uit de Afrika Cup. De Nigeriaanse verdediger van Everton herviel in een hamstringletsel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier