Vijf seizoenen geleden was Alan Curbishley einde contract bij Charlton. West Ham, de ploeg uit de wijk waar hij opgroeide en waar hij van 1975 tot 1979 ook voetbalde, deed hem een aanzoek, maar Curbishley verlengde uiteindelijk liever zijn contract een paar mijl verderop. Eind vorig seizoen stapte Curbishley, even genoemd als outsider om bondscoach te worden, op bij Charlton. Moegestreden na vijftien jaar, maar ook omdat hij hoopte op een job bij de FA. Dat hij uiteindelijk na een sollicitatiegesprek niet de opvolger werd van Sven-Goran Eriksson, kwam volgens waarnemers omdat men twijfelde aan zijn capaciteiten om met sterren om te gaan.

Die kans krijgt hij nu. Na een sabbatperiode van ruim zes maanden debuteerde Curbishley zondag als de nieuwe coach van West Ham. Uitgerekend tegen Manchester United, de ploeg die hij tegenover zich had in zijn laatste match bij Charlton. Curbishley noemde het donderdag bij zijn aanstelling een “terugkeer naar zijn jeugd”, al besefte hij maar al te goed dat nostalgie straks de Hammers niet in de eerste klasse gaat houden.

Het kan snel verkeren in het Engelse voetbal. Vorig seizoen oogstte Alan Pardew, die in oktober 2003 voor West Ham tekende, lof voor zijn werk bij de Hammers, die na hun promotie direct moeiteloos negende eindigden en een goed seizoen beloond zagen met een finaleplaats in de FA Cup. Die ging uiteindelijk verloren, nadat Liverpool in de slotseconden een 3-2 achterstand wegwerkte en uiteindelijk won met strafschoppen. West Ham startte ook niet slecht in de nieuwe competitie, maar het schip raakte vanaf eind augustus in woeste wateren. Pardew zag zich plots twee Argentijnse topspelers in de schoot geworpen – de internationals Tévez en Mascherano – maar het inpassen van de twee plus de mediastorm die plots over Upton Park waaide, bracht het team helemaal uit balans. West Ham pakte sindsdien maar 10 op 42 en in de coulissen woedde een overnamestrijd, uiteindelijk gewonnen door IJslanders. Toen de ploeg begin december drie keer op rij verloor en geen enkel doelpunt maakte, betaalde de coach het gelag.

Iedereen verwacht straks een nieuwe spits, want daar knelde de voorbije maanden het schoentje. Tévez stelt teleur en Dean Ashton is al sinds augustus out met een gebroken voet, opgelopen tijdens een training met de nationale ploeg. Zijn terugkeer is voor eind deze maand. Ook de defensie stelt teleur, die kon nog maar twee keer de nul houden.

Newcastle, tegenstander van Zulte Waregem in de UEFA-beker, krijgt ter gelegenheid van de return tegen Waregem, officieel de Intertoto-beker overhandigd. Newcastle is de laatste overlevende van die beker. De ploeg ontkende dit weekend dat de overname door Amerikaanse investeerders nakend is. Newcastle blijft wel zoeken naar vers geld.

Edwin Van der Sar (36), de doelman van Man. United die anderhalf jaar geleden overstapte van Fulham naar Manchester, verlengde zijn contract met een seizoen. Volgens Alex Ferguson kan de Nederlander nog twee seizoenen mee, maar dertigers krijgen van de club elke keer maar één jaar extra.

De discussie tussen Alan Pardew (toen nog West Ham) en ArseneWenger (Arsenal), die tijdens de derby neus aan neus stonden aan de zijlijn, kreeg nog een staartje. Wenger gaf vorige week de ontslagen Pardew een duw toen die wat te uitbundig de late 1-0 vierde en kreeg daarvoor 15.000 euro boete. Thierry Henry, nu op de sukkel met de hamstrings, is out tot Nieuwjaar.

Stephen Hunt, de speler van Reading die in september bij een botsing met doelman Petr Cech de keeper van Chelsea een schedelbreuk bezorgde, kreeg naar aanleiding van de return op Stamford Bridge op 26 december doodsbedreigingen. Toch wil Hunt geen forfait geven voor de match.

Gabor Kiraly, doelman bij Crystal Palace, werd door Aston Villa voor een tijdje gehuurd. Kiraly is dertig en moet Villa depanneren omdat de nummers één en twee van de club, Thomas Sörensen en Stuart Taylor, allebei aan de knie werden geopereerd.

Moritz Volz, de 23-jarige Duitse verdediger die Fulham in 2004 overnam van Arsenal, voldoet blijkbaar. Volz mocht zijn contract verlengen tot 2009.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier