Marco van Basten gaat met Ajax voor de titel.

Sinds de aanstelling van de Nederlandse oud-bondscoach in Amsterdam veranderde er veel. De nieuwe bezems veegden de afgelopen maanden niet alleen schoon, ze zorgden meteen ook voor een klimaat waarin het geld rolt als nooit tevoren. Het kapitaal moet op het veld staan, zo oordeelt de nieuwe voorzitter Uri Coronel. Kersvers hoofdtrainer Marco van Basten is het volmondig met hem eens. Sterker nog, tijdens de contractonderhandeling eiste San Marco dat hij mocht investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo niet, dan had de oud-spits weinig zin om zijn schouders onder zijn ex-club te zetten.

Die toezeggingen kwamen er ook. Sindsdien is Ajax op zoek naar voetballers die beter bij het budget van 65 miljoen euro en de ambities (de Nederlandse titel en structureel bij de beste zestien in Europa) van de club horen. Voor 6,5 miljoen euro werd met Dario Cvitanich (23) de topschutter van de Argentijnse competitie in huis gehaald. En voor het recordbedrag van 16,25 miljoen kwam dé sensatie van vorig seizoen in Nederland: de Serviër Miralem Sulejmani (19). Voor de Spaanse verdediger Oleguer Presas (28) legden de Amsterdammers nog drie miljoen euro op tafel, plus een opleg van 2,25 miljoen euro bij plaatsing voor de CL de eerste drie jaar. Ismail Aissati wil bij Ajax zijn haperende carrière weer op gang voetballen. De middenvelder van PSV tekende voor vier jaar. Voor de jeugdinternational werd een (geringe) afkoopsom betaald.

Het is dus in alle opzichten een opzichtige breuk met het verleden. De hand is van de knip bij Ajax, want de club neemt weer risico’s. Dat lag bijvoorbeeld twee jaar geleden iets anders. Sulejmani, toen nog onder contract bij Partizan Belgrado, voerde in het bijzijn van zijn vader en twee zaakwaarnemers, een gesprek met toenmalig technisch directeur Martin van Geel. Ajax leek de spits een mooie club om als amper zeventienjarige zijn West-Europese loopbaan te beginnen. Maar Van Geel dacht daar heel anders over, want hij vond de opleidingsvergoeding van 680.000 euro een te zware en risicovolle investering. Een zware inschattingsfout, zo blijkt nu.

Lange tijd bepaalde de traditie dat Ajax zijn spitsen zelf opleidde. Maar na de doorbraak en verkoop van Ryan Babel stokte de aanvoer van offensief talent. Gezien hun leeftijd en potentie zullen Klaas-Jan Huntelaar (24), Luis Suárez (21), Cvitanich en Sulejmani de investeringen bij een latere verkoop waard blijken te zijn. De huidige bestedingsdrift tekent de doelstellingen van de nieuwe beleidsbepalers, maar legt tegelijk de vinger op een tere plek. Precies die waar Johan Cruijff amper vier maanden geleden de volgende bezem doorheen wilde halen: het jeugdcomplex De Toekomst.

Bonaventure Kalou (30) speelt de komende twee seizoenen bij Heerenveen. De Ivoriaanse spits, die in maart vertrok bij Al-Jazira Club in de VAE, speelde tussen 1997 en 2003 bij Feyenoord. Bij het Noorse Frederikstad werd spits Tarik Elyounoussi (20) gehaald. Hij kostte 3,5 miljoen euro en tekende voor vijf jaar. De Zweedse middenvelder Viktor Elm (22) komt pas vanaf januari 2009 naar Friesland. De international van Kalmar kreeg een contract voor drie en een half seizoen. Directeur Yme Kuiper gaat ervan uit dat de Amerikaanse topschutter Michael Bradley (21), nog een jaar onder contract, na de OS in Peking alsnog vertrekt.

Feyenoord contracteerde de Braziliaanse middenvelder David Henrique dos Santos (18) – roepnaam ‘ Manteiga‘ – voor drie seizoenen. Giovanni van Bronckhorst gaat door als Nederlands international.

Timmy Simons blijft ook komend seizoen aanvoerder van PSV. Oud-international Phillip Cocu (37) begon aan zijn stageperiode. Hij doet ervaring op bij de jeugdteams.

Doelman Bjorn Sengier (29, ex-Cercle en SV Zulte Waregem) mag weg bij Willem II, want routinier Oscar Moens (35) zal komend seizoen fungeren als doublure voor Maikel Aerts (ex-Germinal Beerschot).

Roda JC stelde Martin van Geel (47) aan als directeur voetbalzaken. De voormalige technisch directeur van Willem II, AZ en Ajax tekende voor vier seizoenen. Hij speelde tussen 1981 en 1988 voor de club uit Kerkrade.

Dick Jol beëindigde met het afscheidsduel van Jaap Stam dit weekend zijn scheidsrechtersloopbaan.

Doelman Govert Boyen (31, OH Leuven) kreeg een contract voor een jaar bij FC Dordrecht.

Op verzoek van Henk ten Cate treedt Yannis Anastasiou (35, ex-Anderlecht), die eigenlijk assistent-trainer zou worden bij FC Omniworld, toe tot de technische staf van Panathinaikos.

Aanvaller Anthony Lurling (31) blijft tot 2012 onder contract bij NAC. Middenvelder Martijn Reuser (33), die overkomt van RKC, kreeg een overeenkomst voor een jaar.

Albert Luque, Michael Krohn-Dehli, Eduard Manucharyan, Robert Schilder, Nicolae Mitea en Leonardo hebben geen toekomst meer bij Ajax en moeten een club zien te vinden. Mitchell Donald en Vurnon Anita (beiden 19) worden verhuurd.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier