Rudi Garcia volgt bij Rijsel Claude Puel op.

Onder de hoede van Vahid Halilhodzic haalde Rijsel voor het eerst de Champions League. Maar het was zijn opvolger Claude Puel die er de afgelopen zes jaar in slaagde om de Noord-Fransen te doen meedraaien in de subtop en altijd voor een Europees ticket te strijden. Met zeer bescheiden financiële middelen, want de jongste jaren zag het team achtereenvolgens toppers als Eric Abidal, Mathieu Bodmer, Kader Keita en Pascal Cygan andere oorden opzoeken.

Rijsel slaat dus een belangrijke bladzijde om, maar het koos met de nieuwe trainer Rudi Garcia toch voor continuïteit. Ook hij is immers een man die voor discipline en professionalisme pleit. “We proberen inderdaad om dezelfde lijn te volgen”, bevestigde voorzitter Michel Seydoux. “Dat deden we ook al door Puel aan te stellen als opvolger van Halilhodzic. Toen is alles goed gelopen. Hopelijk kunnen we nu opnieuw een hoofdstuk in de clubgeschiedenis schrijven, eentje dat nog succesrijker is dan het vorige.”

Garcia (44), die van 1982 tot 1998 voor Rijsel voetbalde, is een jonge trainer die zijn sporen verdiende bij tweedeklasser Dijon. Vorig seizoen kreeg hij aanbiedingen van verschillende eersteklassers en opteerde hij uiteindelijk voor Le Mans, waar boegbeeld Frédéric Hantz net was vertrokken naar FC Sochaux. Uiteindelijk zal hij dus slechts één jaar bij Le Mans gebleven zijn. Garcia kiest altijd voor clubs met stevige fundamenten en heeft geen schrik om risico’s te nemen, want zowel bij Le Mans als bij Rijsel treedt hij in het voetspoor van trainers die lang bij die clubs hadden gewerkt en er uitgroeiden tot iconen. Zo was Puel zodanig een symbool voor Rijsel dat zijn vertrek er bij nogal wat fans, clubleiders en spelers een bittere smaak naliet in de mond. “Ik heb alles aan hem te danken. Door zijn vertrouwen ben ik een volwaardige eersteklasser geworden”, verklaarde bij-voorbeeld middenvelder Yohan Cabaye.

Andere spelers vonden echter dat hij zich hard opstelde en nooit compromissen wilde sluiten. Op dat vlak zou Garcia toch iets meer een man van de dialoog zijn, zoals bleek uit de gesprekken die hij al met de kernspelers voerde. “Iedereen vertrekt op gelijke voet en moet zichzelf opnieuw in vraag stellen. Zo zullen we alvast niet in slaap worden gewiegd”, vervolgt Cabaye. “De nieuwe trainer wil iedereen vertrouwen schenken”, geeft aanvoerder Grégory Tafforeau aan. “Hij zal iets meer psychologie gebruiken dan de vorige trainer. Hopelijk vertaalt zich dat ook in een minder berekende aanpak en spectaculairder voetbal, zoals Garcia ook bij Le Mans wist te brengen.” Dat Garcia heel wat persoonlijkheid heeft, bewees hij door meteen voor een andere plaats te kiezen voor de stage in de voorbereiding dan Puel altijd deed.

Raymond Domenech mag ondanks het mislukte EK van Frankrijk aanblijven als bondscoach. Hij weet echter nu al dat er, bij de WK-kwalificatiewedstrijden, na de verplaatsingen naar Oostenrijk en Roemenië en de thuiswedstrijd tegen Servië een nieuwe balans opgemaakt zal worden. Er is hem ook gevraagd meer aandacht te besteden aan de communicatie en het Franse team wat toegankelijker te maken voor het publiek.

Alain Perrin, de coach die Lyon vorig seizoen naar de dubbel leidde, maar vervolgens toch werd ontslagen haalde in de pers zwaar uit naar onder meer keeperstrainer Joël Bats en physical trainer Robert Duverne. “In de discussies was er geen enkele ruimte voor dialoog. Ze beschikken natuurlijk over een cv om u tegen te zeggen. Maar na veertien dagen met hen gewerkt te hebben, was het alsof ik nog nooit een club had getraind. Misschien hoopten ze wel dat ze een van hun mannetjes, Rémy Garde bijvoorbeeld, zouden kunnen laten doorschuiven naar mijn positie.” Over manager Bernard Lacombe en voorzitter Jean-MichelAulas zegde Perrin echter geen kwaad woord.

Rio Mavuba, de verdedigende middenvelder die door het Spaanse Villarreal zes maanden was verhuurd aan Rijsel, tekende nu een definitief contract voor vier jaar. De Noord-Fransen zouden een transferbedrag van zes miljoen euro hebben betaald.

Abedslam Ouaddou, de Marokkaanse middenvelder van Valenciennes, verhuist naar AS Nancy, waar hij voor vier jaar tekende.

Jacques Faty, een verdediger van Marseille, verhuist voor vier seizoenen naar FC Sochaux.

Amara Diané, de Ivoriaanse spits van PSG trekt naar Al Rayan in Qatar.

Laurent Battles, de 33-jarige middenvelder van Toulouse, verhuist naar Grenoble, waar hij een contract tekende voor twee jaar.

Oud-international Eric Carrière, een middenvelder, verruilt Lens voor tweedeklasser Dijon.

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Lyon, speelt volgend seizoen wel degelijk voor Marseille. Beide clubs bereikten daarover overeenstemming. De Zuid-Fransen betalen een transfersom van elf miljoen euro voor de Franse international en nemen ook de door de speler gevraagde clausule van één miljoen euro voor hun rekening.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier