Jacques Santini (50), die afgelopen seizoen Lyon naar de titel leidde, wordt de nieuwe Franse bondscoach.

Om Roger Lemerre als bondscoach op te volgen waren er in Frankrijk vier kandidaten : Raymond Domenech, René Girard, Philippe Troussier en Jacques Santini. Vorige week hakte bondsvoorzitter Claude Simonet de knoop door .Moeilijk was dat niet, want de bondscommissie stemde unaniem voor Santini.

Wie is de nieuwe bondscoach ? De oud-trainer van Eric Deflandre werd op 25 april 1952 geboren in Delle en groeide op het einde van de jaren zeventig uit tot één van de onmisbare pijlers op het middenveld van Saint-Etienne. Hij was er onder meer ploegmaat van Michel Platini, met wie hij goed bevriend is gebleven. Santini werd echter nooit geselecteerd voor de nationale ploeg.

Ondertussen is hij al twintig jaar als trainer actief. Hij gaat er prat op dat hij nog nooit in de loop van het seizoen ergens werd ontslagen. Met de clubs waarvoor hij werkte, haalde hij geen slechte resultaten. Zo knikkerde hij met Toulouse ooit eens het Napoli van Diego Maradona uit de Uefacup. Toch moest hij tot in 2001 wachten om een prijs te pakken. Dat gebeurde in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, die Lyon won tegen de rechtstreekse titelconcurrent Lens, dat bijna het hele seizoen de ranglijst had aangevoerd.

Met de nationale ploeg heeft Santini verschillende doelstellingen. Zo wil hij in de eerste plaats een diepgaand gesprek met Zidane, Desailly, Barthez en Viera om te weten of die sleutelspelers nog echt gemotiveerd zijn om een nieuwe uitdaging aan te gaan. In de interviews die hij tot nu toe gaf, liet hij wel telkens uitschijnen dat hij de ploeg slechts lichtjes wil verjongen. “Spelers die de bestaande kern willen wegspelen, zullen heel sterk moeten zijn, want het is zeker niet de bedoeling om alles weer in vraag te stellen”, liet hij verstaan.

Santini is een groot voorstander van een 4-4-2-systeem maar beseft dat hij dat, gezien de ontwikkelingen van het internationale voetbal, af en toe zal moeten aanpassen. Wellicht zal hij ook een gesprek hebben met zijn voorgangers Lemerre en Aimé Jacquet, om een stand van zaken op te maken. “Ik zal op dezelfde manier werken als bij Lyon”, liet hij zich ook al ontvallen. Dat betekent dus dat hij geen rekening zal houden met namen, maar enkel de spelers in vorm zal oproepen. Hij pleit voorts nog voor een betere communicatie en weet wat hem te doen staat : Frankrijk een plaatsje bezorgen op de eindronde voor het EK van 2004 in Portugal. “Wij blijven één van de favorieten”, besluit hij, “maar na onze uitschuiver in Azië hebben we als regerend Europees kampioen wel een en ander goed te maken.” (TB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier