FC Seraing heeft een transferverbod aan zijn broek. Bizar, want waarom toch richt de FIFA haar pijlen op een onbeduidend Belgisch clubje? Het antwoord: Jean-Louis Dupont.

Straks is het 20 jaar geleden dat Jean-Marc Bosman voor het Europees Hof van Justitie het destijds geldende transfersysteem onderuithaalde. Het voetbal stond op zijn kop, maar zelf voetballen zou Bosman niet meer doen. De Luikse middenvelder geraakte aan lagerwal, ondanks de goede zorgen van de FIFPro, de internationale spelersvakbond die dit jaar zijn 50-jarige bestaan viert. Een dubbele verjaardag dus, die de FIFPro luister bijzet met een nieuwe frontale aanval op het huidige transfersysteem. Afgelopen vrijdag legde de vakbond een klacht neer bij de Europese Commissie in Brussel. Einddoel is de afschaffing van het volgens hem illegale systeem. Onder meer omdat het geen contractzekerheid biedt aan de spelers en de ongelijkheid tussen de clubs (en dus ook het competitieve onevenwicht) almaar groter maakt. De vraag is nu of de FIFPro volgens de Commissie een voldoende benadeelde partij is. Is het antwoord neen, dan is de klacht onontvankelijk. Stapt de FIFPro dan naar de rechter? In ieder geval vond die voorlopig geen speler bereid (of met een voldoende sterk dossier) om als een nieuwe Bosman het gezicht van deze nieuwe strijd te worden.

PORTUGESE AANVALLER

Dat de FIFA niet spot met wie haar uitdaagt, werd nog maar eens duidelijk daags voor de FIFPro-klacht. De wereldvoetbalbond legde FC Seraing vorige week een verbod op om gedurende twee jaar inkomende transfers te doen. Reden is dat de Luikse tweedeklasser het sinds mei 2015 in voege zijnde verbod op TPO zou hebben overtreden. TPO staat voor Third Party Ownership, een fenomeen waarbij voetbalfondsen (mede)eigenaar zijn van de transferrechten van spelers. Seraing tekende op 30 januari 2015 zo’n samenwerking met Doyen Sports Investments, het in Malta geregistreerde investeringsfonds waarachter de Portugese spelersmakelaar Jorge Mendes wordt vermoed en waarbij ook Luciano D’Onofrio betrokken zou zijn. Het contract stipuleert dat Seraing elke zomer minstens twee spelers aantrekt, van wie 30 procent van de transferrechten naar Doyen gaan. In ruil hiervoor zou Doyen het Luikse clubbudget dit seizoen met 300.000 euro verhogen.

Onder deze condities trok Seraing – dat een satellietclub is van het Franse FC Metz, waar Luciano’s broer Dominique D’Onofrio sportief directeur is – onder anderen de 21-jarige Portugese aanvaller Ferraz Pereira aan. Omdat het de rechtsgeldigheid van het TPO-verbod betwist, was Seraing al in maart 2015, samen met Doyen, naar de rechter in Brussel gestapt. Ondertussen weigerde de KBVB Pereira te registreren, precies vanwege de onderliggende TPO-constructie. Pereira speelde hierdoor nog niet en zal dat ook niet gauw doen. Seraing en Doyen haalden immers bakzeil: eind juli 2015 verwierp de Brusselse rechter hun gezamenlijke vraag tot opschorting van het verbod. De bodemprocedure loopt nog, maar goed ziet het er nu toch niet uit. Dat de FIFA minder dan twee maanden later een obscuur clubje uit de Belgische tweede klasse als eerste viseert, lijkt dan ook geen toeval. TPO is immers vooral een Zuid-Amerikaans en Zuid-Europees fenomeen. Het is nauwelijks denkbaar dat daar geen grotere club te vinden is die buiten de nieuwe FIFA-regels kleurt.

JEAN-LOUIS DUPONT

Wat zeker meespeelt, is dat Seraing zich eerder ook aansloot bij de klacht van spelersmakelaar Daniel Striani bij de Europese Commissie. Een klacht tegen de Financial Fair Playregels van de UEFA dit keer. Niet toevallig is Striani’s advocaat dezelfde als die van Doyen: Jean-Louis Dupont. Namens de Spaanse en Portugese liga’s heeft diezelfde Dupont nog een andere klacht lopen bij de Europese Commissie: een tegen het TPO-verbod. Iets waarvoor hij namens Seraing en Doyen dus naar de rechter stapte. Nu hij in die laatste zaak lijkt te kapseizen, moet hij hopen op meer succes bij de Commissie.

Kortom: Jean-Louis Dupont is de man rond wie het hier draait. Sinds hij in 1995 als een van de advocaten van Bosman het transfersysteem met succes bestreed, draagt zowat elke grote voetbalzaak met een link naar het Europese recht zijn stempel. Zowel het juridische verzet tegen het TPO-verbod (van FIFA) als dat tegen de Financial Fair Play (van UEFA) wordt door deze in Barcelona gevestigde Luikenaar aangevoerd. Ook voor de Qatari van de Aspire Academy en KAS Eupen treedt hij op. De Bosman case legde hem dus geen windeieren. Toch stond Dupont vreemd genoeg al vaker in het verliezende dan in het winnende kamp. Seraing deelt nu mee in de klappen. Geen wonder dat de FIFPro geen nieuwe Bosman vindt.

DOOR JAN HAUSPIE – FOTO BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content