Marc Hughes (40) geeft zijn job als bondscoach van Wales op om manager van Blackburn Rovers te worden.

Blackburn heeft een opvolger voor Graeme Souness : Marc Hughes, die er in 2002 zijn carrière als speler afsloot. Hughes fungeerde al sinds 1999 als bondscoach van Wales. Met succes, want Wales werd in de play-offs voor het EK maar net door Rusland van een eerste deelneming aan een eindronde gehouden en klom van plaats 110 op de Fifarankings naar een stek bij de beste vijftig van de wereld. Een grote verrassing is de overstap van Hughes niet, want hij bedong bij de Welshe FA dat die hem zou vrijgeven als een Engelse eersteklasser concrete belangstelling voor hem had. Om Wales, dat de WK-campagne wel matig startte met gelijke spelen tegen Azerbeidzjan en Noord-Ierland, de kans te geven rustig naar een opvolger te zoeken, zegde een dankbare Hughes wel toe om ook de volgende twee interlands – op 9 en 13 oktober – nog te coachen. Die zijn tegen… Engeland en Polen.

Met Mark Hughes koos Blackburn voor iemand die het huis kent én veel nationale en internationale ervaring meebrengt. Hughes begon zijn carrière bij Manchester United, waar hij na zes jaar werd weggehaald door Barcelona. Daar brak hij evenwel weinig potten en het seizoen erop leende de Catalaanse club hem uit aan Bayern München. In 1986 haalde Alex Ferguson Hughes terug naar Old Trafford, waar hij zowel in 1989 als in 1991 tot Engels speler van het Jaar verkozen werd.

In ’95 oordeelde Ferguson dat de beste tijd van deze tweede spits erop zat. Hughes vond echter van niet en ging eerst drie jaar voor Chelsea voetballen, dan twee jaar voor Southampton, vervolgens heel even voor Everton en tot slot voor Blackburn.

In Blackburn tekende Hughes nu voor één seizoen, met een optie op nog twee jaar. Van Souness erfde hij een club die de voorbije seizoenen veel aankocht, maar niet altijd de juiste spelers. De club heeft een paar talenten lopen, Jon Stead, Paul Gallacher en JayBothroydt, maar mist misschien wat mensen met ervaring. Met 25 jaar topvoetbal in Engeland heeft Hughes die wel. (PTK)

De twee goals die Ruud van Nistelrooij in Lyon maakte, brengt zijn Europees totaal voor de club op 30, twee meer dan Dennis Law. Ronny Johnsen tekende een contract bij Newcastle. Johnsen is 35, voetbalde lang voor Manchester United, maar was werkloos sinds hij Aston Villa verliet. Glenn Hoddle komt niet naar South-ampton. De club heeft de speculatie in die richting officieel ontkend. Manager Steve Wigley heeft niet het vereiste pro-licencediploma, maar Southampton wil dat de Premier League een uitzondering voor hem maakt tot de man de cursus heeft doorlopen. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Reyes (Arsenal), Anelka (Manchester City) 5 goals ; 3. Henry (Arsenal), Pires (Arsenal), Cole (Fulham) 4 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier