Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met zijn achttien jaar is Sam De Munter de op één na jongste speler in de eerste ploeg van Beveren. Op 18 november 2006 maakte hij in Roeselare een niet onopgemerkt debuut in de eerste klasse. Wie is deze talentvolle jonge spits ?

Sam De Munter speelde tot zijn zestiende bij Oosterzele. In 2004 kwam Beveren aankloppen en tekende hij een contract voor drie seizoenen. Onlangs tekende hij nog eens voor drie jaar bij bij de Waaslanders. Hij hoopt dat Beveren een goed meedraaiende subtopper wordt, naar het voorbeeld van Westerlo. Maar voor dit seizoen is het vooral de bedoeling Beveren in de eerste klasse te houden.

In maart 2006 werden Ivorianenimporteur Jean-Marc Guillou en trainer Vincent Dufour ontslagen. Met de komst van de doorgewinterde Walter Meeuws op de post van technisch directeur én trainer waait er een nieuwe wind door de Freethiel. Belgische beloftevolle talenten, zoals De Munter, krijgen het vertrouwen van Meeuws. De Ivoriaanse kolonie dunt uit, maar blijft prominent aanwezig. “Vriendelijke jongens hoor, die Ivorianen. Maar echt veel contact heb ik niet met hen. Mijn Frans is ook niet zo goed.”

Sam De Munter is van opleiding centrumspits maar werd door Walter Meeuws omgevormd tot aanvallende middenvelder. Door zijn technische bagage en zijn loopvermogen kan hij op beide posities goed uit de voeten. “Het was even wennen om achter de spitsen te gaan spelen, maar nu voel ik me daar heel goed bij.”

Ondanks de aanwezigheid van nogal wat spitsen in de Beverse kern ( Gervinho, Arunina, Bozic, Dissa, Buskiewicz) kreeg De Munter, die eerst moest herstellen van een voetbreuk, in de heenronde al een paar invalbeurten. Bij zijn zeven minuten durend debuut in de eerste klasse tegen Roeselare lag hij meteen aan de basis van de aansluitingstreffer van Beveren, dat uiteindelijk de wedstrijd verloor met 2-1. “Ik stel mezelf altijd nieuwe doelen. Mijn eerste doel was op de bank zitten. Toen dat gelukt was, was m’n doel invallen. En nu dat al een paar keer gebeurd is, doe ik er alles voor om eens aan de aftrap te staan. Verder dan doorbreken bij Beveren reiken mijn ambities voorlopig niet.”

De Munter is in de zomer van 2006 begonnen aan studies kinesitherapie in Gent. Hij mag van trainer Meeuws wel eens een training overslaan in de blok- en examenperiode. En ook zijn proffen in Gent laten hem zijn examens regelen zoals hij zelf wil, maar van die optie maakt hij voorlopig geen gebruik. Toch is de combinatie studie-topsport geen sinecure, want veel tijd om lessen te volgen heeft hij door het rigoureuze trainingsschema niet. Hij moet het vooral hebben van zelfstudie. “In mijn vrije tijd hou ik me zoveel mogelijk bezig met mijn studies, maar daarnaast ga ik ook graag voetballen met m’n vrienden op een pleintje of speel ik playstation.” Zijn grote voorbeeld is Thierry Henry. “In België vind ik Mbark Boussoufa een geweldige speler.”

STEVEN VAN HERPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier