Twee jaar na de faling zit Fiorentina weer in eerste klasse, maar dat mag geen eindpunt zijn.

Toen eigenaar/voorzitter en schoenverkoper Diego Della Valle (50) twee jaar geleden bij de overname van het failliete Fiorentina beloofde de club terug naar eerste klasse te brengen, was dat niet zo evident. Enkel omdat een stamnummer van een andere failliete vierdeklasser kon worden overgenomen, startte het nieuwe Florentia Viola, zoals de nieuwe club toen officieel heette, nog in de profreeksen en niet bij de amateurs waar elke failliete club normaal belandt.

Della Valle betaalde gauw nog twee en een half miljoen euro, de waarde van het over te nemen patrimonium, kocht een nieuw elftal en kon met een trainerswissel en 25.000 abonnees al na één jaar de titel in vierde klasse vieren. Tot zijn eigen verbazing werd het inmiddels weer tot Fiorentina omgedoopte team voortijdig naar de Serie B overgeheveld omdat daar na de reekshervorming nog één plaats open was, die door de federatie grootmoedig aan de club uit Florence werd toegewezen.

Sportief was Fiorentina, dat zijn transfers had gemaakt met het oog op de titel in derde, niet klaar voor het nieuwe objectief : meedingen naar een van de vijf plaatsen die recht geven op promotie naar de Serie A. In februari telde Della Valle nog 6,5 miljoen euro neer voor nieuwe spelers, maar de ommekeer lukte niet. Toen Fiorentina veertiende stond, werd trainer Alberto Cavasin, die de ploeg in vierde naar de titel leidde, vervangen door Emiliano Mondonico. De 56-jarige trainer nam genoegen met het minimumloon maar liet wel een grote premie voorzien in geval van promotie.

Met veertig punten uit twintig wedstrijden zorgde Mondonico voor een indrukwekkende remonte. Voor een rechtstreekse promotie kwam hij net te kort, maar in het promotie/degradatieduel met Perugia toonde Mondonico zich tactisch de betere. Toch was tot gisteren de kans klein dat hij Fiorentina, waar ex-internationaal Angelo Di Livio de enige overgebleven speler is van voor het faillissement, in eerste klasse coacht. Kandidaat-opvolger is Alberto Zaccheroni (net opgestapt bij Inter). Ex-spits Gabriel Batistuta (die de promotiewedstrijd in een met 43.000 toeschouwers gevuld stadion bijwoonde) gaf al aan dat hij graag weer voor Fiorentina zou voetballen. (GF)MARCELLO LIPPI (56) volgt Giovanni Trapattoni op als bondscoach van Italië. Trapattoni’s contract liep sowieso af op 15 juli. Lippi, die Trap al eens opvolgde als trainer van Juventus, tekende een contract tot en met het WK 2006. CAGLIARI gooide na een meningsverschil onverwacht trainer Edy Reja (59) buiten, die de ploeg naar de Serie A bracht en met wie het vorige week nog een akkoord bereikte om samen nog een jaar door te gaan. LIVORNO heeft ook een nieuwe trainer. Niet Roberto Donadoni maar Franco Colomba. De 49-jarige Toscaan, die aan de slag kan op een paar tientallen kilometer van zijn woonplaats, werd in november ontslagen bij Reggina, dat hij in 2002 naar eerste klasse bracht. NAPOLI moet uiterlijk vandaag vijf miljoen euro vinden om zich in te kunnen schrijven voor het komende kampioenschap en een faillissement te vermijden. Het moet absoluut de achterstallige spelerslonen uitbetalen : omdat de spelers vanaf december niet meer betaald werden, zijn ze ook transfervrij. Gaat Napoli failliet, dan wordt het volgend seizoen verwezen naar het amateurvoetbal, omgerekend vijfde klasse. Vorige week weigerde voorzitter-eigenaar Salvatore Naldi de noodzakelijke kapitaalsverhoging door te voeren en verliet hij de club. Naldi versleet in twee jaar vijf trainers en investeerde 50 miljoen euro. SIMONE BARONE, de 26-jarige middenvelder van Parma die in februari als internationaal debuteerde, verhuist naar Sampdoria. (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier