Luís Fabiano schenkt FC Sevilla goals.

Bij FC Sevilla moest het gevaar tot nu toe gewoonlijk komen van DanielAlves en FredericKanouté. Dit seizoen kwam daar met LuísFabiano een nieuwe naam bij. De 27-jarige Braziliaanse aanvaller, die een tandbeugel draagt, voert momenteel het topschuttersklassement aan. “Topscorer worden is geen doel op zich”, zegt de international die in eigen land de bijnaam OFabuloso kreeg. “Ik wil in de eerste plaats een beter seizoen spelen dan vorig jaar.”

Hij wil zich natuurlijk eindelijk doorzetten in Europa. Na zijn opleiding bij het Braziliaanse Ponte Preta probeerde hij in 2000 een doorbraak te forceren bij het Franse Rennes. Op twee seizoenen tijd speelde hij er in totaal echter slechts elf wedstrijden, waarin hij nooit tot scoren kwam. Tussen die twee seizoenen in was hij teruggekeerd naar São Paulo FC waar hij in 22 wedstrijden negen keer raak trof. In 2002 hield hij het bij Rennes voor bekeken en ging voor São Paulo FC voetballen. In 63 duels scoorde hij maar liefst 52 keer. Het leverde hem in 2004 een mooie transfer op naar FC Porto. Maar ook daar liep het niet van een leien dakje: bij de Portugese topclub vond hij in 22 wedstrijden slechts drie keer de weg naar de netten. Toch bood FC Sevilla hem daarop een kans. In zijn eerste seizoen, bleef het behelpen: vijf goals in 23 wedstrijden. Maar vorig jaar begon het met tien treffers in 26 partijen eindelijk wat vlotter te lopen.

Dit seizoen kwam de opportunist pas echt op gang, want hij scoorde al opnieuw twaalf keer. Hij zal het daar ongetwijfeld niet bij laten. De trainerswissel is voor hem duidelijk positief geweest. ” ManoloJiménez schenkt me het vertrouwen als titularis, terwijl dat bij JuandeRamos niet altijd het geval was”, weet de ploeggenoot van Ivica Dragutinovic en Tom De Mul. Hij is in ieder geval aan zijn sterkste periode bezig. “Maar alles kan snel veranderen”, beseft de Braziliaan. “Als ik een tijdje niet meer scoor, zal de kritiek – die me voordien al een paar keer neersabelde – ongetwijfeld weer opduiken. Er zijn nog altijd fans die het niet echt voor me hebben. Ik respecteer de supporters wel, maar ik vind dat ze me soms wat meer zouden mogen aanmoedigen.”

Nu Kanouté, SeydouKeita en ArounaKoné (ex-Lierse) vertrekken naar de Afrika Cup, krijgt Luís Fabiano in ieder geval een unieke kans om definitief een basisplaats te verwerven en zich nog meer in de kijker te spelen.

Ruud van Nistelrooy (31) verlengde bij Real Madrid tot 2010. Arjen Robben (23) liep opnieuw een spierletsel op. Het is al de vierde blessure voor de Nederlander sinds zijn overstap van Chelsea naar Real voor 36 miljoen euro.

Doelman Andrés Palop (34, FC Sevilla) brak een vinger. De Italiaan Morgan De Sanctis zal zijn plaats in het doel innemen.

Sebastián Pinto (19), een Chileense aanvaller, werd aangeworven door Real Madrid. In principe zal hij uitkomen voor de B-ploeg, tenzij Roberto Soldado van de A-kern nog vertrekt.

De Israëlische doelman Dudu Aouate (30, Deportivo La Coruña) moest op zes plaatsen gehecht worden na een vechtpartij in de kleedkamer met zijn Uruguayaanse collega Gustavo Muñua. Die was misnoegd na kritiek op zijn basisplaats. Beide spelers werden tot het einde van dit seizoen geschorst. Fabricio, uit de B-kern, wordt eerste doelman.

De Portugese verdediger Zé Castro (24, Atlético Madrid) liep in de bekermatch tegen Valladolid een scheur op in zijn adductoren en kan minstens een maand niet spelen.

Afgelopen vrijdag ging in Guadalajara het eerste veteranenkampioenschap van start. De negen ploegen die ooit kampioen werden, nemen deel (Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Deportivo La Coruña, FC Sevilla, Betis en Valencia). De competitie duurt zeventien speeldagen en wordt gespeeld in zalen verspreid over het hele land, om iedereen de kans te geven de voormalige sterspelers aan het werk te zien.

Pedro Munitis (32, Racing Santander) onderging een polsoperatie. De spits is anderhalve maand out.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier