Toni en Ribéry leiden Bayern naar 21ste titel.

Maar liefst 70 miljoen euro legde Bayern München vorige zomer op tafel voor de aankoop van Franck Ribéry (25 miljoen euro), Luca Toni, Miroslav Klose, Marcell Jansen en JoséErnesto Sosa. Afgelopen winter werd er nog eens 12 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van de jonge Braziliaanse centrale verdediger Breno. Tot vorig jaar voerde de topclub uit Beieren op de internationale transfermarkt een vrij zuinig beleid, maar manager Uli Hoeness wist dat hij een schokeffect moest teweegbrengen na de teleurstellende vierde plaats, die ervoor zorgde dat de club van Franz Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenigge geen ticket voor de prestigieuze Champions League haalde.

De aanpak loont, want na het veroveren van de DFB-Pokal, ten koste van Borussia Dortmund, pakte het team van afscheidnemend trainer Ottmar Hitzfeld afgelopen weekend een tweede prijs, namelijk het kampioenschap. “Dit is het jaar van de superlatieven”, verklaarde Rummenigge afgelopen weekend. “Het is nu aan Jürgen Klinsmann om de successen met dit team verder te zetten. Ik hoop dat er na het afscheid van Oliver Kahn andere spelers opstaan die zijn leiderschap overnemen.”

De doelman, die op zijn 38ste een punt zet achter zijn rijk gevulde loopbaan, was afgelopen seizoen zeker een van de steunpilaren bij Bayern München, maar het team was verder bijzonder afhankelijk van de klasse in de lengteas van de ploeg. Van zodra Martin Demichelis, Mark van Bommel, Ribéry of Toni ontbraken, kende het sterrenensemble problemen met een pak tegenstanders. Dat Rummenigge Toni durft vergelijken met de legendarische scoremachine Gerd Müller, is een terechte opmerking, want de Italiaanse international zit aan een gemiddelde van één doelpunt per duel dat hij afhaspelde.

Samen met Ribéry, die met zijn grapjes voor een goede sfeer zorgde, is hij de nieuwe held van de Bundesliga. De Franse international strooide afgelopen seizoen met heerlijke assists, bracht het publiek in vervoering met technische hoogstandjes en bracht een pak tegenstanders de wanhoop nabij. Op een bepaald moment werd door de clubleiding aan de alarmbel getrokken omdat het aantal wilde tackles naar de benen van de draaischijf onrustwekkend steeg.

Eintracht Frankfurt sprak zijn tevredenheid uit over zijn Griekse aanvoerder Ioannis Amanatidis (26), een energieke spits, die een nieuwe overeenkomst kreeg tot 2012. Ook de Zwitserse international Christoph Spycher werd beloond: hij tekende bij tot 2010.

De Tsjechische middenvelder Jan Simak (29) krijgt een nieuwe kans om zich te bewijzen in de Bundesliga. VfB Stuttgart gaf de speler van CZ Jena een tweejarig contract.

Manager Dietmar Beiersdorfer liet weten dat de clubleiding van HSV een deelname van Vincent Kompany (22) aan de OS in Beijing niet echt ziet zitten.

De Canadese middenvelder Daniel Imhof (30) verlengde bij VfL Bochum tot 2010, met een optie voor nog een bijkomend jaar.

Verdedigende middenvelder Klemen Bodzek (22) blijft nog drie seizoenen langer bij MSV Duisburg.

Televisiezender ZDF vroeg Oliver Kahn als analist voor het komende EK. De afscheidnemende doelman van Bayern München zou zijn visie moeten geven over de wedstrijden van de Mannschaft. Kahn denkt na over het voorstel, want het blijft een delicate kwestie. In 2006 werd hij immers op het WK opzijgeschoven door Jürgen Klinsmann en toenmalig assistent Joachim Löw. Oud-scheidsrechter Urs Meier en Jürgen Klopp stoppen na het EK als expert.

Vanwege kritiek op coach Ottmar Hitzfeld in de pers werd Willy Sagnol (31) niet opgenomen in de selectie voor het UEFA Cupduel tegen Zenit Sint-Petersburg. De Franse rechtsback had geklaagd omdat hij tegen VfB Stuttgart op het middenveld moest spelen. Lucio verklaarde dat hij nu toch wil blijven.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier