Buitenlanders dromen van de Squadra.

Thiago Motta wordt deze week 29 en is geboren in het Baziliaanse São Bernardo. Naar aanleiding van zijn sterke prestaties bij Inter – vorig jaar maakte hij het mooie weer bij Genoa – ondervroeg de Gazzetta dello Sport hem over zijn ambities met betrekking tot de nationale ploeg. Een vraag met een achterliggende gedachte, want Motta heeft Italiaans bloed in zijn aderen, via zijn grootvader langs vaderszijde die uit Rovigo komt.

Gevraagd voor wie hij zou kiezen als Marcello Lippi en Carlos Dunga samen voor zijn deur zouden staan, antwoordde hij: “Vandaag zou ik voor Italië kiezen.” In het verleden verdedigde hij de kleuren van Brazilië, van selecties onder zeventien tot en met onder 23. “Als Lippi me zou oproepen, zou ik geen seconde aarzelen. Ik heb Italiaans bloed. En een paspoort, nog voor ik als speler in Europa belandde. Men kan me dus moeilijk verwijten dat ik het later om opportunistische redenen aanvroeg.”

In een reactie reageerde bondscoach Lippi voorzichtig: “We moeten niet té veel van dat soort spelers in de nationale ploeg hebben.” De zaak- Amauri ligt anders: “Daar zijn we nu al een jaar mee bezig.” De 29-jarige Braziliaan van Juventus hoopt in september zijn Italiaans paspoort te krijgen, via zijn huwelijk. Zijn Braziliaanse vrouw verkreeg de Italiaanse nationaliteit in maart, zes maanden later heeft de partner daar ook recht op.

Amauri is welkom omdat hij een alternatief betekent voor Luca Toni, het laatste jaar minder in vorm. Op dit moment is de enige genaturaliseerde speler in de Squadra de Argentijn Mauro Camoranesi. De 32-jarige rechtsmidden van Juventus verkreeg via zijn grootouders de Italiaanse nationaliteit, debuteerde in februari 2003 voor de Italiaanse nationale ploeg, stond in de basis toen Italië wereldkampioen werd en kwam intussen al 47 keer voor de Squadra uit.

Nog twee Brazilianen in de Serie A hebben Italiaans bloed: Rodrigo Taddei (29, AS Roma) heeft een grootvader uit Lazio, Felipe (25, Udinese) heeft een grootvader uit Padua en een Italiaanse vrouw. Eerder kwam Omar Sivori (Europees voetballer van het Jaar in 1961) uit voor Argentinië en Italië.

GEERT FOUTRé

Udinese kocht bij de Spaanse tweedeklasser Albacete voor 2 miljoen euro de Belgisch-Congolese middenvelder Ritchie Kitoko (21) die zijn jeugdopleiding bij Standard kreeg en voor vijf jaar tekende.

Ritchie Kitoko

Voor 25 miljoen euro kocht de Texaanse zakenman van Ierse origine Timothy Barton (46) AS Bari. Hij nam de negentig procent aandelen over van de familie Matarrese die de club uit Puglia al 32 jaar leidt. Barton, eigenaar van energieholding JMJ Holding, wil dit jaar in de Serie A blijven en volgend jaar investeren om hoger te komen. Tot 31 oktober bestuurt hij de club samen met de huidige voorzitter Vincenzo Matarrese, daarna wordt hij de enige buitenlandse eigenaar van een club uit de Serie A.

In Italië rijst fel protest tegen de fancard die minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni vanaf 1 januari verplicht invoert om het geweld in de stadions tegen te gaan. Alleen Fiorentina, Napoli, Inter, Juventus en Milan zijn voor. Het verzet van de club zal niets uithalen, zegt Maroni: wie niet op tijd is, zal daar de gevolgen van dragen, en intimidatie zal niet werken.

Silvio Berlusconi pleit voor een salarisplafond voor Serie A-voetballers: “Zelfs als de lonen van onze topvoetballers met 50 procent dalen, zijn het nog gekke lonen.” Laziovoorzitter Claudio Lotito is het met hem eens: “Ik zeg dat al vijf jaar.” Anderen merken op dat Berlusconi zelf mee de loonspiraal heeft omhoog gedreven.

Sampdoria kocht bij Fiorentina middenvelder Franco Semioli (31) voor vijf miljoen. Semioli die twee jaar geleden van Chievo in Firenze belandde, was overbodig geworden na de komst van Marco Marchionni (ex-Juventus).

De Uruguayaanse spits Marcelo Zalayeta (30) verhuist van Napoli naar Bologna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier