Marseille was nog nooit zo dicht bij de titel.

Door te winnen op het veld van PSG blijft Olympique Marseille in de titelrace. In alle straten rond de beroemde Canebière beginnen de fans stilaan te dromen dat het na vijftien jaar nog eens tot een groot kampioensfeest kan komen. Ondertussen blijft OM ook jagen op de UEFA Cup. In tegenstelling tot de andere Franse ploegen, die deze competitie niet erg ernstig nemen, wil het team uit de Zuid-Franse havenstad ook op dit front tot op het einde meestrijden. “We beginnen dichter bij onze droom te komen”, verklaarde coach Erik Gerets, die inmiddels door elke supporter op handen wordt gedragen en die in het hart van de fans stilaan Raymond Goethals aan het verdringen is. Iedereen heeft lovende woorden voor zijn gedisciplineerde aanpak, het feit dat hij dicht bij de spelers staat en zijn onbuigzaamheid. Zo sprak de Franse pers haar bewondering uit voor het feit dat hij in de media had durven beweren dat de Franse voetballers geen echte zegementaliteit hebben. Als Gerets spreekt, dan luistert tegenwoordig iedereen.

Sinds de winterstop beging de oud-international nog geen vergissingen. BoudewijnZenden presteert sterk sinds hij basisspeler werd, net als Mathieu Valbuena en aankoop Brandao. Marseille is dan ook het team dat in 2009 de meeste punten pakte en er bovendien in slaagde om in de UEFA Cup delicate situaties recht te zetten, tegen NEC en Ajax. Ondanks herhaalde herschikkingen speelt de verdediging ijzersterk, terwijl doelman Steve Mandanda, die bij de Franse nationale ploeg nochtans wat naar zichzelf op zoek was, weer de puntjes op de i zette door in de Ligue1 559 minuten ongeslagen te blijven.

De enige vraag blijft of Marseille de constante in de prestaties zal kunnen aanhouden. Het team blijkt immers in staat tot grootse dingen, maar verliest ook punten tegen kleinere ploegen, zoals de gelijke spelen tegen Le Mans en Valenciennes (telkens 0-0) illustreren. “Ons team is nog niet sterk genoeg om een heel jaar op hetzelfde hoge niveau te acteren”, toonde aanvoerder Lorik Cana zich daarover heel eerlijk.

André-Pierre Gignac, de spits van Toulouse die momenteel de topscorerslijst aanvoert, werd voor de eerste keer opgeroepen voor de Franse nationale ploeg. Die werkt een dubbel WK-kwalificatieduel af tegen Litouwen. Gignac kreeg de voorkeur op Guillaume Hoarau van PSG, “omdat hij meer in de breedte werkt en Hoarau meer in de diepte”, aldus bondscoach Raymond Domenech. De uit vorm zijnde Patrick Vieira (Inter) werd niet opgeroepen, terwijl verdediger Adil Rami (Rijsel) een nieuwe kans krijgt.

AS Nancytrainer Pablo Correa diende bij voorzitter Jacques Rousselot zijn ontslag in, maar die weigerde het te aanvaarden.

Franck Dumas, de coach van Caen, blijft eveneens het vertrouwen behouden van zijn voorzitter Jean-François Fortin. Opvallend, want het team gleed zo sterk af in de klassering dat het momenteel op een degradatiepositie staat.

PSG en Ol. Marseille kunnen elkaar treffen in de halve finales van de UEFA Cup, indien beide Franse clubs het halen van Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk.

Jonathan Lacourt, de middenvelder van Valenciennes, liep in het duel tegen Rennes na een zware tackle van Kader Mangane een dubbele scheenbeenbreuk op.

Le Havre maakt zich geen illusies meer over het behoud. Het bereidt zich voor op een seizoen in de tweede klasse, waarbij het de jonge talenten Johny Placide (21) en Amadou Alassane (25) als sterke troeven wil uitspelen. Zij kregen immers geen toestemming voor een transfer.

Grenoble dat met 2-0 won van Monaco, Toulouse dat na strafschoppen de baas bleef over Rijsel, Rennes dat stuntploeg Rodez uitschakelde met 2-0 en Guingamp dat met 1-3 ging winnen bij Sedan, zijn de vier ploegen die zich kwalificeerden voor de halve finales van de beker van Frankrijk.

STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier