Precies twee jaar geleden stak Mbark Boussoufa tegen Bordeaux voor het eerst zijn neus aan het Europese venster. Tegen Athletic Bilbao krijgt de 25-jarige Marokkaan van Anderlecht een nieuwe kans om te laten zien dat hij hoger mag mikken dan de Belgische Jupiler Pro League.

Gehaald om Anderlecht, ook internationaal, naar een hoger niveau te tillen, komt Mbark Boussoufa in de lente van 2006 naar Brussel. In zijn eerste Europese campagne valt hij niet op. In de strijd om het leiderschap moet de dan 22-jarige Marokkaan het afleggen tegen die andere nieuwkomer, Ahmed Hassan. Slechts één keer maakt hij de negentig minuten vol. De laatste twee duels start hij op de bank.

Ook in zijn tweede seizoen blijft Boussoufa onder de verwachtingen. Na een vroege wissel tegen Fenerbahçe krijgt hij nog slechts late invalbeurten van Frank Vercauteren. Een blessure houdt hem daarna vier duels aan de kant. In die periode wordt Vercauteren ontslagen en opgevolgd door zijn assistent Ariël Jacobs. Anderlecht oogst vooral kritiek met het povere spel.

Bij zijn comeback tegen Bordeaux blinkt Boussoufa voor het eerst uit in Europa. Tegen Bayern München gaat hij dan weer mee ten onder. Het nieuwe (derde) Europese seizoen eindigt tegen BATE Borisov nog voor het echt is begonnen. Zijn eerste Europese doelpunten scoort hij pas in de huidige (vierde) campagne. Zijn globale statistieken blijven bescheiden: twee doelpunten en vijf assists in 26 wedstrijden.

Met Athletic Bilbao kijkt Boussoufa vandaag een middenmoter uit een van Europa’s hoogst aangeschreven competities in de ogen. Tot dusver zette hij zijn voet naast de Europese subtop (Bordeaux, Ajax), maar schoot tekort tegen de echte top (AC Milan, Bayern München, Fenerbahçe, Lyon). Ook tegen de mindere goden maakte hij zelden het verschil.

Seizoen 2006/07

1 13 september 2006: RSCA-Rijsel 1-1Uit een hoekschop van Boussoufa kopt Nicolás Pareja Anderlecht op voorsprong. De Brusselaars blijven strompelend overeind, in hun beste periode met Boussoufa als bepalende figuur. Die mist na de pauze de kans op 2-0. Het laatste halfuur zit hij net als de rest door zijn beste krachten heen.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Ik heb van de sfeer genoten. We bewezen in de eerste helft het niveau van de Champions League aan te kunnen. Ik had het eerlijk gezegd hoger verwacht.”

2 26 september 2006: AEK Athene- RSCA 1-1 Boussoufa laat leuke dingen zien, maar zakt na de rust weg. Hij levert wel nog de assist voor het doelpunt van een ijzersterke Nicolás Frutos. Tien minuten voor het einde wordt hij, leeg gespeeld (mede wegens de ramadan), vervangen.

3 17 oktober 2006: RSCA-AC Milan 0-1 Sterk eerste halfuur van Boussoufa, maar doelgevaar komt er niet van. Kort na de rust wordt de Milanese verdediger Daniele Bonera uitgesloten. Zelfs met tien haalt Milan het vrij gemakkelijk. Kaká scoort met een afstandsschot.

QUOTE Frank Vercauteren: “Mbark was niet slecht, maar hij moet weten dat Milan iets anders is dan een Belgische tegenstander. Frutos, Tchité en Boussoufa doen tegen zulke tegenstanders niet hetzelfde als tegen Zulte Waregem. Deze tegenstanders zijn ervaren, sluw en intelligent.”

4 1 november 2006: AC Milan-RSCA 4-1 Milan speelt een uur kat en muis met Anderlecht. Het doelpunt van Roland Juhász bij 3-0 doet even de hoop oplaaien, maar de aansluitingstreffer valt niet. Boussoufa speelt een slechte eerste en een behoorlijke tweede helft. Lucas Biglia is de beste Brusselaar.

5 21 november 2006: Rijsel-RSCA 2-2 Vercauteren zet Boussoufa verrassend op de bank. Twee keer maakt Mbo Mpenza een achterstand ongedaan. Iets voorbij het uur komt Boussoufa de vermoeide doelpuntenmaker vervangen. Anderlecht hapt naar adem, maar houdt stand.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Het was voor mij ook een verrassing, maar dit kan gebeuren. Ik ben niet van plan hier lang bij stil te staan. De trainer koos voor een andere oplossing en ik moet me daarbij neerleggen.”

6 6 december 2006: RSCA-AEK Athene 2-2Ahmed Hassan krijgt de voorkeur centraal achter de spitsen. Boussoufa belandt weer op de bank. Wanneer hij iets voorbij het uur invalt, hebben Anthony Vanden Borre en Frutos Anderlecht op een comfortabele voorsprong gezet. Toch komen de Grieken nog langszij. Anderlecht ligt uit de Europabeker.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Globaal bekeken is dit een tegenvallende campagne. We eindigen op de laatste plaats en geven thuis tweemaal een voorsprong weg. We hebben het laten afweten. (…) Ik was tevreden over mijn start in de Champions League, maar daarna is het bergafwaarts gegaan. Al bij al vond ik het een leuke ervaring.”

Seizoen 2007/08

7 15 augustus 2007: Fenerbahçe-RSCA 1-0 Anderlecht heeft het moeilijk, maar wordt na de achterstand gaandeweg de betere ploeg. Biglia stuurt het elftal. Hij en Hassan kunnen hun voet naast de Turken zetten. Boussoufa speelt een onzichtbare partij.

8 29 augustus 2007: RSCA-Fenerbahçe 0-2 Nauwelijks is er afgetrapt of de Turkse landskampioen klimt op voorsprong. Na een afgeweerde corner schiet Mateja Kezman de bal voorbij Daniel Zítka. Heel Brussel schreeuwt om buitenspel, maar dat is het niet: Boussoufa is tegen de doellijn blijven plakken. Een vrije trap van hem belandt nog op de lat, maar wanneer hij op het uur wordt gewisseld, rolt er een fluitconcert van de tribunes.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Anderlecht haalde meermaals de Champions League. Nu niet. We hebben gefaald. Mijn vervanging was logisch. Ik kan me ermee verzoenen.”

9 20 september 2007: RSCA-Rapid Wenen 1-1Serhat Akin staat voor het eerst in de basis. De Turkse aanvaller is een van de besten en rondt een van de weinige goede aanvallen af. Boussoufa start op de bank. Pas in de slotfase valt hij in.

10 4 oktober 2007: Rapid Wenen-RSCA 0-1 Vercauteren geeft op links de voorkeur aan Jelle Van Damme boven Bart Goor en Boussoufa. Net als in Brussel is Serhat de man van de match. Hij scoort het doelpunt van de Brusselse kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA Cup. Boussoufa krijgt tien minuten speeltijd. Hij ziet de kans op 0-2 van de lijn gekeerd en raakt nog de paal.

11 13 februari 2008: RSCA-Bordeaux 2-1 Boussoufa maakt een scherpe indruk. Hij loopt goed tussen de lijnen en is vaak slechts foutief af te stoppen door de hoogmoedige Fransen. Uitblinker Jan Polák, met een afstandsschot, en Mpenza in blessuretijd houden de zege in Brussel.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Dit was mijn beste Europese match voor Anderlecht. We hebben onze zege zeker niet gestolen. Die 2-1 is niet de makkelijkste uitgangspositie, maar ze opent wel perspectieven.”

12 21 februari 2008: Bordeaux-RSCA 1-1 Anderlecht loopt vooral achter de feiten en de bal aan. Tot Boussoufa hem rond het halfuur verovert, Thomas Chatelle vindt en die de Brusselaars tot ieders verbazing op voorspong schiet. Boussoufa lijkt herboren. Hij hervindt zijn eentijdsvoetbal en sierlijke acties en toont zich een meester in het uitlokken van fouten. Tot frustratie van de Franse verdedigers. Matthieu Chalmé krijgt rood.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Na de heenmatch zeiden ze al dat dat mijn beste Europese match was voor Anderlecht. Deze was nóg beter. Ik deed alles goed.”

13 6 maart 2008: RSCA-Bayern München 0-5 Anderlecht ondergaat de wet van de sterkste. Marcin Wasilewski pakt rood. Op slag van rust wordt het 0-2 en is het kalf verdronken. Boussoufa gaat roemloos mee ten onder. Zelfs de schade beperken lukt niet.

14 12 maart 2008: Bayern München-RSCA 1-2 In München laat Ariël Jacobs Van Damme en Boussoufa rusten. Sacha Iakovenko en Bouba Sare debuteren. Zítka staat in een schietkraam, maar geeft zich maar één keer gewonnen. Serhat en Iakovenko buigen de achterstand nog voor de rust om. Na ruim een uur mag Boussoufa Iakovenko komen aflossen.

Seizoen 2008/09

15 30 juli 2008: RSCA-BATE Borisov 1-2Hernán Losada en Boussoufa bereiden de 1-0 van Guillaume Gillet voor, maar de vreugde is van korte duur. Wasilewski trekt een Wit-Rus tegen het gras, krijgt rood en een strafschop tegen. Boussoufa heeft het lastig tegen de vaardige bezoekers. In de slotfase houdt de doelman hem miraculeus van de gelijkmaker.

16 6 augustus 2008: BATE Borisov-RSCA 2-2 Opnieuw moet Anderlecht na driekwart wedstrijd verder met z’n tienen. Rood nu voor Nemanja Rnic. Biglia en Polák scoren, maar de deur naar Europa is dicht. Invaller Matías Suárez flitst, maar blesseert zich en is maandenlang out.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Ach, ik weet van mezelf dat ik de grote vorm nog niet te pakken heb. Dit was dan ook nog maar de tweede belangrijke wedstrijd die wij dit seizoen afwerkten. Dan kun je niet verwachten dat elke speler al top is.”

Seizoen 2009/10

17 28 juli 2009: RSCA-Sivasspor 5-0 Suárez scoort niet – dat doen Boussoufa, Chatelle, Frutos en twee keer Tom De Sutter – maar is wel de uitblinker. Tegen een opvallend lakse Turkse vicekampioen doet Boussoufa wat hij wil. Het samenspel met Suárez oogt veelbelovend.

18 4 augustus 2009: Sivasspor-RSCA 3-1 Geen spoor meer van de Brusselse superioriteit een week eerder. Anderlecht komt snel 2-0 achter, maar krijgt onder impuls van Boussoufa en Polák toch weer greep op de wedstrijd. Na een vrije trap van Boussoufa wordt de bal slecht weggewerkt en Van Damme scoort. Kwalificatie zonder glans.

19 19 augustus 2009: Lyon-RSCA 5-1 Anderlecht wordt op alle vlakken van de mat gespeeld. Boussoufa komt nauwelijks aan de bal. Het doelpunt van Suárez is een eenzaam lichtpunt.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Ik ben niet vaak aan de bal gekomen, maar ik heb toch vaak goed tussen de linies gelopen. Maar goed, het was niet genoeg. We zijn hier als ploeg overklast.”

20 25 augustus 2009: RSCA-Lyon 1-3 Nieuwe vernedering voor Anderlecht. Lyon is genadig en trekt voortijdig de handrem op. Suárez verguldt de pil vanop de penaltystip. Boussoufa mist nog een wenkende kans.

21 17 september 2009: Dinamo Zagreb-RSCA 0-2 Jacobs kiest resoluut voor een behouden aanpak. Anderlecht maakt nauwelijks aanspraak op een doelpunt, tot het ver buiten de zestien meter een vrijschop krijgt. Boussoufa legt de bal al klaar, maar aanvoerder Olivier Deschacht wijst Víctor Bernárdez aan. De Hondurese verdediger treft raak. Een indrukwekkende ren van invaller Romelu Lukaku, in zijn eerste Europese minuten, beslist de partij: Jonathan Legear scoort.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Ik wist dat het lastig zou worden, de trainer had ervoor gewaarschuwd dat ik niet veel aan de bal zou komen. Ik heb vooral veel gaten dicht gelopen.”

22 1 oktober 2009: RSCA-Ajax 1-1 Tegen zijn ex-club pakt Boussoufa uit met enkele technische hoogstandjes, maar efficiënt is het allemaal niet. Ajax verzuimt de partij te beslissen. In het slot, zelfs met tien na de uitsluiting van Van Damme, brengt Legear de stand in evenwicht na een geniale flits van Lukaku, de enige Anderlechtspeler die voor dreiging zorgt.

QUOTE Mbark Boussoufa: “Met Wasilewski, Polák en Frutos erbij heb je natuurlijk meer mogelijkheden, maar zonder hen denk ik veel meer in dienst van het team. Het moet niet altijd Mbark zijn die alles kapot speelt. Als de trainer tevreden is, dan ben ik dat ook.”

23 22 oktober 2009: Timisoara-RSCA 0-0 Teleurstellende vertoning. Boussoufa en Suárez missen opgelegde kansen.

QUOTE Ariël Jacobs: “Vooral zijn laatste actie, kort voor affluiten, begrijp ik niet. Suárez trok het gat, de defensie ging mee met Matías en Bous had de ruimte voor zich helemaal alleen. Waarom gaf hij nog een pass? Ik ben ontgoocheld omdat Boussoufa zich vanavond tot de koning van de kwalificatie kon kronen.”

QUOTE Mbark Boussoufa: “Zo ben ik nu eenmaal. Ik moet wat zelfzuchtiger worden. Dat is een werkpunt.”

24 5 november 2009: RSCA-Timisoara 3-1 Anderlecht slaagt er niet in de Roemeense defensie te ontregelen. Alleen Suárez scoort vanop de penaltystip. Uitgerekend met een kopbal zet Boussoufa Anderlecht opnieuw op voorsprong. Aangever Legear maakt de klus zelf af in blessuretijd.

QUOTE Ariël Jacobs: “Ach, ik vind het niet abnormaal dat hij niet altijd even goed speelt. Hij begrijpt de kritiek, want ook Bous kan niet om de realiteit heen. Ik heb hem gezegd: ‘Tracht uit de commentaren het positieve mee te pikken en toon wat je waard bent.’ Want ik denk dat we allemaal weten dat hij de kwaliteiten heeft om ook op dit niveau beslissend te zijn.”

QUOTE Mbark Boussoufa: “Ik was dominant. Zie je wel dat ik beslissend kan zijn in Europa?”

25 2 december 2009: RSCA-Dinamo Zagreb 0-1 Complete offday voor de thuisploeg. Kwalificatie voor de 16e finales van de Europa League wenkt, maar Anderlecht voetbalt als verlamd. Zagreb maakt het koelbloedig af.

26 17 december 2009: Ajax-RSCA 1-3 Anderlecht wervelt in de Amsterdam Arena. Met twee doelpunten van een imponerende Lukaku is Ajax nog voor de pauze knock-out. Legear frommelt nummer drie over de lijn. Boussoufa heeft in elk van de goals een voet. Een van zijn voorzetten valt nog op de lat.

QUOTE Mbark Boussoufa: “We speelden een heel goeie wedstrijd als ploeg en daar maakte ik deel van uit. Vooral in de eerste helft presteerden we sterk. Ik was betrokken in elke goal. Jammer dat ik er ook zelf niet eentje kon maken. Toen mijn schot op de lat viel, dacht ik: verdomme, kan die bal niet een paar centimeter lager vallen?”

door jan hauspie – beelden: reporters

“Mbark was

niet slecht,

maar hij moet weten dat AC Milan iets anders is dan een Belgische tegenstander.

Frank Vercauteren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier