FC Genoa doet het buiten verwachting goed.

Met Genoa Cricket and Football Club trof Anthony Vanden Borre een club met standing. De oudste club van Italië, gesticht op zeven september 1893, en eerste kampioen (in 1898) keerde dit seizoen na twaalf jaar terug in de Serie A. Eigenlijk had Genoa twee jaar eerder moeten promoveren. Maar de toenmalige kampioen in tweede werd teruggezet naar derde klasse omdat er voldoende bewijzen waren dat het zijn titel gekocht had. Prompt promoveerde Genoa in één ruk van derde naar eerste.

In de Serie A doen ze het sportief en extra-sportief buiten verwachting goed. Vorig jaar woonden gemiddeld 18.800 toeschouwers de wedstrijden bij. Dit jaar heeft Genoa zelfs meer abonnees: met 21.675 seizoenskaarten staat het op de zevende plaats van de eersteklassers.

De sportieve leiding is, net als vorig jaar, in handen van trainer Gian Piero Gasperini die vorige week zijn 50ste verjaardag vierde en debuteert op het hoogste niveau. Gasperini hield Vanden Borre, in wie hij naar eigen zeggen meer aanvallende dan verdedigende kwaliteiten ziet, zondag 90 minuten op de invallersbank. Fiorentina verkocht twee weken geleden de helft van de licentie van Vanden Borre aan de neo-eersteklasser. In ruil vertrok aanvaller Papa Waigo van Genoa naar de club uit Firenze. Als Genoa na dit seizoen Vanden Borre helemaal voor zich wil, moet het ook de andere helft van de rechten op de speler afkopen.

Naast Vanden Borre en twee Zuid-Amerikanen haalde Genoa bij Juventus de beloftevolle verdediger Domenico Criscito. De voormalige jeugdspeler van Genoa had vorig jaar een ruim aandeel in de promotie van de club uit de havenstad, werd weggehaald door Juventus maar kon daar geen basisplaats afdwingen.

Dé revelatie bij Genoa is de 25-jarige aanvaller Marco Borriello, met elf goals in zeventien matchen een van de betere schutters in de Serie A. Borriello komt van Milan, dat nog de helft van zijn transferrechten bezit, waar hij vorig jaar amper in negen competitiematchen speelde. Genoa is al zijn zesde club in acht jaar eerste klasse. Opmerkelijk is dat Borriello voorheen in de Serie A nooit vaker scoorde dan de vijf goals die hij een paar jaar geleden met Treviso maakte.

Rolando Bianchi (24) keert al na een half jaar terug naar de Serie A. Lazio leende de voormalige spits van Reggina – hij maakte daar vorig jaar zeventien goals – voor een half jaar van Manchester City. Het kan hem in juni kopen voor twaalf miljoen euro. Zondag kwam Bianchi al aan de aftrap, net als Gaby Mudingayi die na zijn kwetsuur voor het eerst in 2008 aan spelen toekwam.

Palermo kocht voor 3,8 miljoen euro de 26-jarige verdediger Federico Balzaretti van Fiorentina. Dat is evenveel als de prijs waarvoor Fiorentina hem zes maanden geleden weghaalde bij Juventus.

Vorige woensdag verloor AC Milan zijn inhaalwedstrijd van de twaalfde speeldag tegen Atalanta met 2-1. Een week nadat hij bedolven werd onder de lofbetuigingen werd nieuwkomer AlexandrePato met een barslechte quotering bedacht. Tegen Genoa scoorde hij wel tweemaal.

Vanavond worden de eerste terugwedstrijden in de kwartfinales van de Coppa Italia afgewerkt. Resultaten van de heenmatchen: Udinese-Catania 3-2, Sampdoria-AS Roma 1-1, Inter-Juventus 2-2 en Lazio-Fiorentina 2-1.

Napoli deed met de aankoop van de 24-jarige aanvaller Daniele Mannini van tweedeklasser Brescia een van de duurste aankopen in het tussenseizoen. Mannini kostte acht miljoen euro.

Eén speeldag na het afsluiten van de heenronde in de Serie B delen Bologna en Chievo de leiding, met één punt meer dan Lecce en twee meer dan AlbinoLeffe uit Bergamo. Bari, waar Tony Sergeant de laatste weken niet meer in de kern werd opgenomen, speelde verrassend 1-1 bij revelatie en nieuwkomer Pisa (vijfde in de stand).

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier