Feyenoord rekent dit seizoen op doorbraak van zijn jonge spelers.

Eigenlijk balanceren de Rotterdammers een beetje tussen hoop en vrees na een turbulente transferperiode en een reeks kansloze nederlagen in de voorbereiding. Maar om het legioen niet tegen zich in het harnas te jagen besloot voorzitter Jorien van den Herik dat er dit seizoen in gesprekken met de media geen tussen- of overgangsjaar mag worden genoemd.

Die termen duiden immers op gebrek aan ambitie. Iets wat een topclub met een grote aanhang zich niet kan permitteren. Doelstelling is opnieuw de titel, maar dat wordt moeilijk na het verlies van vier toonaangevende spelers ( Van Hooijdonk, Bosvelt, Kalou en Emerton). Daardoor verloor de ploeg van Bert van Marwijk duidelijk zijn geraamte. In hun plaats kwamen vier jonge spelers samen met de twee Nederlandse veteranen Alfred Schreuder en Peter van den Berg. Het lijkt er dus sterk op dat Feyenoord achteruitgaat.

Bert van Marwijk sprak in VI over de moeilijkste voorbereiding van zijn trainerscarrière. De eerste weken was er immers te veel rumoer. Maar de coach, die vorig seizoen derde eindigde, weigert te treuren. “Natuurlijk is het vervelend als er nieuwe spelers vertrekken. Er zullen nieuwe leiders opstaan. Voor Feyenoord was dit het juiste moment om de kern te verversen. Met het vertrek van Van Hooijdonk en Bosvelt leveren we veel kwaliteit in, maar uiteindelijk is het toch de beste oplossing.” Het gedrag van de twee internationals zorgde voor een moeilijke situatie in de spelersgroep. Bosvelt en Van Hooijdonk zouden te nadrukkelijk aanwezig zijn geweest. “Het probleem was dat de jongere spelers niet waren opgewassen tegen de gevestigde orde. De ouderen hadden vaker kritisch op elkaar moeten zijn, als een signaal naar de jongeren. Die waren dan misschien wat mondiger geworden. Nu durfden ze nauwelijks wat te zeggen en moest ik ingrijpen. Het mag geen negatieve invloed hebben op de totale groep. Dat had het wél”, zo sprak Van Marwijk duidelijke taal in VI.

OSCAR MOENS werd door de arbitragecommissie van de KNVB in het gelijk gesteld in zijn financiële conflict met AZ. FEYENOORD moet een boete van 25.000 euro betalen, nadat het weigerde Glenn Loovens en Robin van Persie af te staan voor de olympische ploeg. VITESSE vond met Sunweb Vliegreizen een nieuwe shirtsponsor. Daarnaast incasseerden ze 680.000 euro opleidingsvergoeding van Bayern München voor Roy Makaay. RKC versterkte zich met de Hongaarse spits Gabor Torma (ex-Cercle Brugge). Iwan Redan werd uitgeleend aan RBC.

TOPSCORERS : 1. Kezman (PSV) 2 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier