Salomon Kalou van Feyenoord is met acht goals topschutter in Nederland.

Bij zijn vertrek naar Auxerre in 2003 zei Bonaventure Kalou : “Feyenoord heeft met mijn broer mijn opvolger al in huis.” De Ivoriaan kreeg gelijk. Salomon Kalou (19) is met acht doelpunten topscorer en dé smaakmaker van Feyenoord. Het zorgt ervoor dat Thomas Buffel onder Ruud Gullit niet verder komt dan een plaats op de invallersbank. “Hij is echt zo’n speler die met zijn individuele acties een wedstrijd weet open te breken en te beslissen”, verklaarde Gullit in VI.

Kalou zelf is echter een heel bescheiden jongen. “Want”, zegt hij, “het kan allemaal nog beter. Ik moet nog meer scoren en ik moet leren mijn momenten beter te kiezen. De trainer verplicht me mijn acties te maken, zeker als ik één-tegen-één kom te staan. Maar als dat niet het geval is, moet ik simpel leren spelen. Ik wil het nog wel eens te mooi doen.”

Inmiddels groeide hij uit tot een publiekslieveling, al verbaast Salomon Kalou vooral zichzelf. “Ik meldde me deze zomer bij Feyenoord met het idee dat ik na de voorbereiding weer terug moest naar Excelsior. Na het trainingskamp in Duitsland kreeg ik het idee dat er meer in zat. Ik speelde goed tegen Arminia Bielefeld, dat gaf me veel vertrouwen. Ruud Gullit zei meteen dat hij niet keek naar namen of prestaties uit het verleden, iedereen begon op nul. De trainer is vanaf het begin veel met me bezig geweest.”

Salomon Kalou belandde in 2000 in de Kuip, na een tip van zijn oudere broer Bonaventure. Beiden kwamen ze over van de voetbalacademie van Asec Abidjan. “Hij kwam telkens een paar maanden over”, weet toenmalig jeugdtrainer André Stafleu nog. “Je kon al meteen zien dat die jongen exceptionele kwaliteiten had. Hij was zo’n typisch Afrikaanse voetballer : technisch fantastisch, maar hij had ook acties waarbij het er een beetje onbeholpen uitzag. Hij boekte echter veel vooruitgang. In het begin was het vaak nét niet, tegenwoordig maakt hij de kansen gewoon af. Dát is het verschil met Bonaventure, die meer een man van de assists is.”

NEDERLAND

Oranje liep in de WK-kwalificatiereeks in Macedonië zijn eerste blauwtje op. In Skopje had het team van bondscoach Marco van Basten geen moment grip op het ongecompliceerde en frisse Macedonië. Twee keer (via Wesley Sneijder en Dirk Kuijt) kwam Oranje met wat hulp op voorsprong, maar evenveel keer was het in een mum van tijd weer gelijk. Jong Oranje behaalde zijn eerste winst. De ploeg van Foppe de Haan won, dankzij twee treffers van Collins John (18, Fulham) met 2-0 van Macedonië. De Graafschap vond met oud-speler Sietze Veen een nieuwe voorzitter. Hij is de opvolger van Ap Ruesink, die op zijn beurt op ad-interim-basis Derk Haank had vervangen. (FV)

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier