Real Madrid won de stadsderby tegen Atlético.

De Liga ging vorige zaterdag van start met een Madrileense derby waarnaar iedereen al lang uitkeek. In de tribune zat ook Alberto Contador, de omstreden winnaar van de jongste Ronde van Frankrijk. Beide clubs waren in de transferperiode bijzonder actief. In die mate zelfs dat liefst elf spelers op het veld stonden die voor de allereerste keer het duel tussen de Merengues en de Colchoneros betwistten. Voor JoséAntonioReyes was het een heel bijzondere match omdat hij afgelopen zomer van kamp wisselde en overstapte van Real naar Atlético. Toch mocht hij zich verkneukelen in een luid applaus van de fans van Real, want ze zijn niet vergeten dat hij hen met zijn twee goals in de laatste wedstrijd van vorig seizoen tegen Mallorca de titel bezorgde.

Real kreeg meteen een koude douche want al in de eerste minuut trof de Argentijn SergioAgüero raak. Met een team waarin volgens alle waarnemers het voetballend vermogen hoger ligt dan vorig seizoen slaagde de landskampioen er echter in om het tij te keren. Aanvoerder Raúl scoorde in de vijftiende minuut de gelijkmaker en de Nederlandse aanwinst WesleySneijder zorgde in de tweede helft voor het winnende doelpunt. “Ik heb geen zwakke schakels gezien in het team”, toonde nieuwbakken coach BerndSchuster zich na afloop behoorlijk tevreden. Hij kon nochtans nog geen beroep doen op ArjenRobben, de flankspeler die Real vorige week nog overnam van Chelsea voor 36 miljoen euro. Iedereen had gedacht dat Real zich zou tevredenstellen met Sneijder, maar het kocht dus beide spelers. En aangezien de Argentijnse linksback GabrielHeinze in onmin leefde met het bestuur van Manchester United, dat zich bovendien verzette tegen een overstap naar Chelsea, haalde Real ook voor hem nog eens 12 miljoen euro uit de spaarpot. En wellicht zijn de transfers daarmee nog niet achter de rug, want Schuster wil ook heel graag de Braziliaanse rechtsachter DanielAlves, die absoluut weg wil bij FC Sevilla, aantrekken. Alves speelde trouwens niet in de Champions League tegen AEK Athene om zijn kansen op een overgang naar Real gaaf te houden. De voorzitter van Sevilla, JoséMariaDelNido, die voor Alves 45 miljoen euro wil vangen, ging alvast niet in op een bod van 36 miljoen euro van Chelsea. Als het Engelse team afhaakt, zal Real wellicht alsnog met het gevraagde bedrag over de brug komen.

Juan Roman Riquelme, die op huurbasis terug is bij Villarreal, wil tot elke prijs terugkeren naar Boca Juniors. Hij is zelfs bereid om een seizoen helemaal gratis te spelen.

Tom De Mul zat bij de eerste wedstrijd van het seizoen bij FC Sevilla – een herhaling van de bekerfinale tegen Getafe – op de bank. De belofte-international, die een contract tekende voor vijf jaar, maakt zich niet ongerust en neemt zich voor geduld te oefenen.

Jaroslav Plasil, de Tsjechische middenvelder van AS Monaco, tekende bij Osasuna. Hij moet er de vervanger worden van de Iraniër Javad Nekounam, die vorige donderdag in Augsburg werd geopereerd aan de voorste kruisbanden van de rechterknie.

Albert Riera, de middenvelder van Espanyol voor wie Ajax belangstelling had, kreeg van zijn club te horen dat hij niet weg mag en verlengde daarop zijn contract tot in 2011. Zijn broer Sito Riera werd weggehaald bij FC Barcelona en zal bij de satellietclub van Espanyol spelen.

Ronaldinho moet normaal gezien binnenkort de dubbele Braziliaans-Spaanse nationaliteit krijgen. Daardoor komt er in de kern van Barcelona een plaats vrij voor een nieuwe buitenlander.

Granada zal in de tweede klasse kunnen aantreden in de plaats van Murcia. Dat is beslist door het sportgerechtshof TAS in Lausanne. De Andalusische club had alle aandelen van Murcia overgenomen en een verandering van naam en van adres gevraagd. De Spaanse bond verzette zich tegen het feit dat Granada zo zou promoveren omdat de promotie niet op het veld was afgedwongen, maar de Profliga zag er geen graten in en het TAS nu dus ook niet.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier