Eigenwijze Youssouf Hersi inspireert FC Twente.

Na tal van omzwervingen (bij NAC, NEC, Heerenveen en Vitesse) speelt offensieve middenvelder Youssouf Hersi (25) eindelijk bij een club waar zijn kwaliteiten volledig worden benut en aangewend. De voormalige Ajacied is de nieuwe motor van FC Twente, maar geldt als een fragiel machientje. Maar in zijn rug wordt hij gesteund door controlerende spelers als Orlando Engelaar (ex-RC Genk) en Karim El Ahmadi, die het verdedigende werk voor hun rekening nemen. Die combinatie zorgt voor een ideale balans.

Dit voorjaar kwam daarmee de voorspelling van zijn vorig jaar overleden vader uit. Die raadde zijn zoon aan zijn heil niet in het buitenland te zoeken, maar bij de Tukkers van coach Fred Rutten. Met zijn 64 kilo zou hun spel op zijn lijf geschreven zijn. Het was ook nodig dat de ooit als groot talent beschouwde nakomeling van Ethiopische ouders zijn ware voetbalkwaliteiten zou tonen. “Ik was altijd eigenwijs, maar ik ben blij dat ik dit keer de raad van mijn pa opvolgde”, verklaarde Hersi in het NRC Handelsblad.

Pas eind januari kreeg Hersi zijn kans op een vaste basisplaats, door de blessure van Engelaar. Tegen Heerenveen, Excelsior en in de play-off tegen NAC besliste hij de wedstrijden. “Ik kan hier aanvallend meer brengen”, weet hij. “Dit team biedt me de mogelijkheid te laten zien waar ik goed in ben, namelijk voetballen in het strafschopgebied van de tegenstander. Ik ben fitter dan ooit. Met FC Twente doe ik volgend seizoen sowieso mee aan de UEFA-cup. Daar ben ik trots op.” Rutten vult aan. “Het kostte ons veel energie om ervoor te zorgen dat Youssouf 90 minuten de arbeid kan leveren, die wij noodzakelijk achten. Maar hij geraakte aan een meer dan behoorlijk niveau.”

Toen vorig jaar in april zijn vader overleed, werd Hersi – die vooral uitblinkt door het koppelen van techniek aan snelheid – plots gezinshoofd. De islam schrijft dat voor. In financieel opzicht was hij al degene die de rest onderhield, maar nu stond hij er echt alleen voor. Zijn moeder maakte uit eerbetoon aan haar man een lange reis naar Afrika op zoek naar (gevluchte) familieleden. Sommigen schonk ze een schaap en bij anderen zorgde ze ervoor dat er watervoorzieningen werden aangebracht. Of hoe een leven eigenaardige wendingen kan nemen.

Danny Blind (46) verlaat als technisch directeur Sparta en keert vanaf 15 mei terug naar Ajax, waar de oud-international zal fungeren als manager technische zaken. Net als de nieuwe coach Marco van Basten kreeg hij een overeenkomst tot 2012.

PSV kwam met oud-Rode Duivel Luc Nilis overeen om zijn contract met twee jaar te verlengen.

Voormalig Feyenoordtrainer (tussen 1967 en 1969) Ben Peeters overleed op 88-jarige leeftijd.

Excelsiorverdediger Sigourney Bandjar (23) blijft nog twee jaar langer, coach Ton Lokhoff nog minstens een seizoen.

Edwin Zoetebier keert terug bij FC Volendam. De 37-jarige oud-doelman volgt Jan-Willem van Ede op als keeperstrainer en kreeg een verbintenis voor een seizoen. Eind 2007 moest de routinier door een schouderletsel bij NAC zijn actieve loopbaan stoppen.

Willem II maakte een inventaris van zijn selectie. De Deense verdediger Thomas Baelum (29) verlaat om persoonlijke redenen de club, en de Braziliaanse spits Cristiano, gehuurd van FC Basel, keert terug. De langdurig geblesseerde José Valencia (26) mag wel blijven.

Na drie seizoenen gaan verdediger Patrick Zwaanswijk (33) en NAC uit elkaar.

Gert Heerkes zal ook de komende twee jaar op de invallersbank zitten bij Heracles. Hendrie Krüzen (ex-KV Kortrijk) blijft zijn assistent.

Miralem Suljemani (19) verlaat zo goed als zeker Heerenveen voor Ajax. De Servische aanvaller, die op 6 februari als international debuteerde tegen Wit-Rusland, groeide in zijn eerste seizoen uit tot een van de smaakmakers in Friesland.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier