Le Mans kiest Paulo Duarte als coach.

Sinds de promotie in 2005 naar de Franse Ligue 1 levert Le Mans goed werk. Onder andere Romaric en Gervinho (beiden ex-Beveren) gebruikten de club als springplank naar betere ploegen. Maar ook de oud-trainers Frédéric Hantz en Rudi Garcia speelden zich met goede resultaten in de kijker. Een voorbeeld dat onze landgenoot Roland Lamah (ex-Anderlecht) binnen afzienbare tijd hoopt te volgen.

Alleen vorig seizoen kende Le Mans een pak moeilijkheden. Maar liefst drie trainers ( Yves Bertucci, Daniel Jeandupeux en zijn assistent Arnaud Cormier) waren nodig om het behoud in extremis veilig te stellen. Vandaar dat de clubleiding voor deze campagne haar heil zocht bij een nieuwkomer en een onbekende naam. Ze trokken daarvoor naar Burkina Faso, om daar met de onbekende Portugees Paulo Duarte de bondscoach te strikken. Hij combineert beide jobs.

Een verrassende keuze, die natuurlijk de nodige commentaar losweekte. Maar deze 40-jarige coach pakte de laatste jaren al uit met enkele opmerkelijke prestaties. Zo loodste hij het bescheiden Leiria, waar hij debuteerde als trainer na een lange spelersloopbaan, naar een Europees ticket. Bovendien was Duarte tijdens het seizoen 2002/03 aanvoerder van het team onder José Mourinho, met wie hij nu veelvuldig vergeleken wordt.

The Special One besteedde in zijn biografie zelfs een passage aan Duarte. “Hij was een van de belangrijkste en meest invloedrijke spelers tijdens mijn verblijf bij União de Leiria.” Een compliment dat alvast kan tellen voor de man die binnen een paar maanden ook de Afrika Cup speelt met Burkina Faso.

Paulo Duarte is iemand die dicht bij zijn spelersgroep staat, maar ook constant hamert op een ijzeren discipline. “Ik ben jong en heb bijzonder veel ambitie”, zegt hij daarover. “De spelers zijn mijn vrienden, behalve op het veld. Daar stopt het. Voetbal is heilig! Mijn geheim? Hard werken en een stevige organisatie. Ik bepaal hoe spelers zich moeten gedragen en beslis altijd.”

Marouane Chamakh oriënteert zich naar een langer verblijf bij Bordeaux. De Marokkaanse aanvaller kreeg te horen dat Arsenal niet langer in de race is voor een transfer. Op het einde van het seizoen kan de spits transfervrij weg.

Lyon haalde zijn eerste seizoensoverwinning, dankzij een treffer van BafétimbiGomis tegen Valenciennes. Maar de Europese tegenstander van Anderlecht verloor ook Sidney Govou met een blessure.

Middenvelder Eduardo Costa (26, ex-Bordeaux en Marseille) werd door AS Monaco voor 2,8 miljoen euro weggehaald bij São Paulo.

Loïc Féry is bij Lorient met zijn 35 jaar de jongste voorzitter van een Franse eersteklasser.

Pierre-Alain Frau werd het slachtoffer van een heel agressieve carjacking. De spits van Lille werd immers in de koffer van zijn eigen wagen gestoken.

De Zwitserse trainer Gilbert Gress (ex-Club Brugge) werd na een rampzalige competitiestart ontslagen bij tweedeklasser RC Strasbourg. Een ferme streep door de rekening, want Gress was in het verleden heel succesvol met de club, onder andere met de titel in 1979. Maar een vernedering in de ligabeker en een nederlaag op de eerste speeldag werden hem fataal.

Daniel Moreira, die geen nieuwe overeenkomst had gekregen bij Rennes, tekende voor twee seizoenen bij Boulogne-sur-Mer.

Een doelpunt van André-Pierre Gignac loodste de Franse nationale ploeg slechts ternauwernood voorbij het nietige Faeröer. Door het forfait van Thierry Henry stond er voor het eerst sinds 1998 geen enkele wereldkampioen in de ploeg van bondscoach Raymond Domenech.

Eden Hazard (Lille) kreeg pas na een uur speelgelegenheid tegen Marseille. Kevin Mirallas (Saint-Etienne) kwam zelfs totaal niet van de invallersbank, omdat de coach ervoor opteerde om uit te pakken met een versterkt middenveld.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier