Vanaf volgend weekend is de periode van de experimenten en de voorspellingen voorbij. Te snel worden er uit de voorbereidingsperiode conclusies getrokken, terwijl het verleden steeds weer leert dat deze wedstrijden zelden een indicatie vormen. De indruk ontstaat dat Club Brugge zich van alle topploegen het best heeft versterkt en met meer robuustheid en finesse aan de competitie begint dan één jaar geleden. Maar is dat wel zo? Club liet topschutter Ivan Perisic gaan en het verloor Ronald Vargas, in de periode voor zijn blessure de beste voetballer op de Belgische velden.

Het valt af te wachten of de nieuwe spelers deze hiaten kunnen opvullen en vooral ook of er voldoende snelheid in dit team zit, en doelgerichtheid. Kunnen de met veel bombarie aangekondigde Víctor Vázquez en LiorRefaelov de werk- en slagkracht van Perisic evenaren? Niet toevallig wil Club nog een aanvaller kopen. In een systeem met Björn Vleminckx alleen in de spits zal die niet echt zijn hoogste rendement halen. Veel puzzelwerk blijft er nog voor de naar het juiste evenwicht zoekende trainer Adrie Koster, die wel de mentaliteit in zijn groep looft. Met nieuwe namen moet Club dus teruggrijpen naar oude waarden: een vat vol engagement, gedragen door een band van onderlinge solidariteit. En omringd met een professioneel kader waarin er qua trainingsaanpak eindelijk werk wordt gemaakt van de noodzakelijke specialisatie. Het valt voor het Belgisch voetbal te hopen dat Club met dit project slaagt.

Veel onrust is er bij Frank Vercauteren, die met RC Genk voorlopig verzwakt aan het seizoen begint. Die wrevel was er ook vorig seizoen bij de trainer, op een moment dat er van Thibaut Courtois nog geen sprake was. Ook Anderlecht valt nog niet in de goede plooi en kan pas binnen enkele maanden op zijn belangrijkste aanwinsten, Ronald Vargas en Guillermo Molins, rekenen. Zij moesten voor een verhoging van het technisch vermogen zorgen en een zweem van de vroegere huisstijl terugbrengen. Dat zal zeker kunnen als het kampioenschap in een beslissende fase treedt. De reguliere competitie vormt een lang voorgerecht voor de apotheose, play-off 1, die pas op 31 maart begint. Wat je daarin kunt rechtzetten, toonde Standard vorig seizoen.

Datzelfde Standard begint vooral naast het veld aan een nieuw tijdperk, maar of zich dat verder in goede sportieve prestaties vertaalt, valt af te wachten. Naast Axel Witsel dreigt de ploeg met Steven Defour zijn as te verliezen. En niet versterkt lijkt AA Gent, dat verdedigend niet echt stabiel oogt en op de methodische aanpak van Trond Sollied rekent om tegen de top aan te leunen.

OH Leuven mag vrijdag tegen Anderlecht de competitie openen. De nieuwe eersteklasser vaart een Belgische koers: op een kern van negenentwintig spelers zijn er slechts drie buitenlanders. Daarmee steekt OHL schril af tegen andere Belgische clubs. Het nog maar eens naar een nieuwe identiteit zoekende Beerschot bijvoorbeeld doet het met een bonte verzameling van vreemde vogels: op de loonlijst staan achttien buitenlanders uit zestien landen. Niet alleen Jacky Mathijssen moet proberen om uit een smeltkroes van culturen een geheel te maken.

Geen gebrek weer aan nieuwe buitenlanders in deze competitie. Je vraagt je af waar clubs ze blijven halen. Zo trok bijvoorbeeld Westerlo een Braziliaan aan, Rômulu, die sinds medio 2003 vijftien keer van club veranderde. En hoe komt Lierse als technisch directeur bij de Nederlander Ruud Kaiser terecht, die eerder in deze functie door de Duitse derdeklasser FC Magdeburg werd ontslagen? Zijn er in dit land onvoldoende competente mensen voor deze job?

De macht van makelaars vermindert niet in het voetbal. Ze slijten hun waar in clubs die wanhopig zoeken naar een witte merel. Zo is het almaar weer herbeginnen. Ook dit seizoen, al valt het aantal inkomende transfers (106) in vergelijking met andere jaren nog mee. Nieuw is wel de stoelendans onder de voorzitters: daar kwam het zowaar tot vier wissels – en parallel daarmee veel nieuwe visies in de bestuurskamers. Het is te hopen dat zich dat op een positieve manier in het voetbal weerspiegelt.

DOOR JACQUES SYS

Het valt te hopen dat het project van Club Brugge slaagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier