Feyenoord strikte de jonge Chileen Sebastián Pardo.

De supporters van Excelsior keken raar op toen tegen de amateurs van Zuidland een klein mannetje zijn opwachting maakte. Het eerste kwartier werd hij nauwelijks in het spel betrokken en liep hij wat onwennig rond over het veld. Maar nadat hij de bal wel in de voeten kreeg en er voortdurend mooie dingen mee deed, veranderde er veel. Alle ballen op de nummer 10, was het devies de rest van de wedstrijd.

Die onbekende bleek Sebastián Pardo (20) te zijn, de laatste aanwinst van Feyenoord. De aanvallende middenvelder, met het uiterlijk van een puber, toverde met zijn linker. Na negentig minuten stond het 10-0, met drie goals van Pardo. Veel opvallender was het het grote aantal assists. Vijf keer scoorde een medespeler uit zijn pass. Bovendien dwong hij nog twee strafschoppen af.

De aanwezigen wisten genoeg : Pardo is meer iets voor Feyenoord dan voor Excelsior. Tot die conclusie kwam de Rotterdamse grote broer. Ook op de trainingen maakte de Chileen, een mogelijke concurrent van Thomas Buffel, een sterke indruk. “Ik vind het echt een hele goede voetballer”, oordeelde Bert van Marwijk op de website van de club. “Wat kan die kleine lekker voetballen zeg !”, vond ook Patrick Paauwe.

Pardo geldt als een van de meest veelbelovende spelers van Chili. De lichtvoetige middenvelder, die eveneens als linkerspits uit de voeten kan, maakte vorig jaar furore op het WK voor spelers onder 21 jaar in Argentinië. Hij scoorde in drie duels één keer en werd geroemd om zijn creatieve oplossingen, zijn fluwelen linker en zijn uitstekende spelinzicht. Pardo genoot zijn opleiding bij Universidad de Chile en debuteerde in 1999 in de eerste ploeg. Zijn inbreng bleef het eerste jaar beperkt tot een paar invalbeurten waarin hij zijn faam als groot talent benadrukte. Het seizoen erop had Pardo een groot aandeel in de bekerwinst en groeide hij uit tot een van de nieuwe vedetten van het Chileense voetbal.

Technisch directeur Rob Baan vond het de moeite waard zelf naar Chili af te reizen. De indruk die hij kreeg, was goed. “Als hij hard werkt en fysiek sterker wordt, kan hij over een paar jaar de nieuwe Rivaldo worden”, tekende de Chileense krant La Tercera op uit de mond van Baan. Duidelijk werd echter dat die uitspraken eigenlijk kwamen van Pardo’s zaakwaarnemer Alan Silberman. Kritiek is er ook. Zijn allesbehalve imponerende fysiek (1,70 meter en 70 kilo) maakt hem kwetsbaar in de duels. Bovendien verwijt men de bedeesde international in Chili een gebrek aan persoonlijkheid. Het feit dat Pardo vlak voor het begin van het WK in Argentinië samen met zeven ploeggenoten werd gearresteerd na het bezoek van een als sauna vermomd bordeel, rekent men hem niet zo zwaar aan. “We maakten alleen een praatje”, legden de acht zondaars uit, die gesteund werden door de politie in die uitleg. De nationale voetbalbond bestrafte hen met een geldboete. Een schorsing zou te gortig geweest zijn voor de jeugdige onbezonnenheid. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier