Op zestien dagen van de start van de competitie proberen de eersteklassers de laatste puzzelstukken in elkaar te schuiven en hun ploeg vorm te geven. Tegen de achtergrond van de economische crisis leek de transfermarkt aanvankelijk muurvast te zitten, maar intussen zijn er al goed 65 overgangen gerealiseerd.

Daarbij raken de uitersten elkaar. Club Brugge houdt het bij twee nieuwe spelers, KV Kortrijk trok er acht aan. En de nieuwe trainer Georges Leekens heeft al laten verstaan dat hij voor iedere linie nog een man wil om te vermijden dat het geraamte in geval van blessures in elkaar stuikt. Nochtans liet KV Kortrijk slechts drie spelers vertrekken. Werken met een nieuwe trainer is altijd herbeginnen.

Verderop in dit nummer, dat in afwachting van de dubbeldikke competitiespecial van 29 juli twee weken overbrugt, staan we stil bij de nieuwe ploegen voor volgend seizoen. Het is een momentopname die aantoont dat de meeste teams verder borduren op oude waarden. Ze doen dat in deze voorbereidingsperiode in een sfeer van rust en sereniteit. Alleen bij Standard leek trainer Laszlo Bölöni wat misnoegd over de transferpolitiek en laat het vertrek van Oguchi Onywu een leemte achter. Maar de Rouches hopen onder de jonge spelers die werden aangetrokken een nieuwe witte merel te vinden.

Toekomstgericht lijkt ook de transferpolitiek van Anderlecht dat zich opmaakt voor een Europees (overlevings)gevecht en met quasi dezelfde spelers maar een andere beleving lijkt Club Brugge aan het seizoen te zijn begonnen, al kon het in de voorbereidingsperiode nog niet scoren tegen een eersteklasser. De nieuwe trainer Adrie Koster frappeert met een andere trainingsaanpak en vindt dat er absoluut meer rust rond de ploeg moet komen, waardoor de media geconfronteerd worden met interviews op vaste dagen. AA Gent begint donderdag aan een Europees avontuur en van alle ploegen die Europa binnenduiken, zal RC Genk de grootste gedaanteverwisseling ondergaan. Het zoekt nog naar het juiste concept, maar blijkbaar is er onder Hein Vanhaezebrouck wel veel duidelijkheid. Iedere speler, zo liet verdediger Hans Cornelis horen, weet nu perfect wat zijn taak is, hoe er op bepaalde situaties moet geanticipeerd worden en wie waar moet lopen. Dat is wel wat laat en het klinkt niet erg flatterend voor de vorige Genkse trainers. Maar in afwachting dat het echte werk gaat beginnen, vegen nieuwe bezems altijd goed.

Merkwaardig trouwens hoe clubs in hun transferpolitiek andere accenten leggen. Westerlo, de vereniging van het gezonde verstand, viste in de vijver van derde en vierde klasse, nieuwkomer STVV trok talent aan uit tweede klasse, SV Zulte Waregem vond versterking bij IF Silkeborg. Maar veel meer dan een welomlijnde visie zijn het de opportuniteiten van het moment die het beleid bepalen.

Intussen in de Tour.

Drie ritten in de Pyreneeën leverden één enkele demarrage op van Alberto Contador, een prik van Andy Schleck en een te vroege aanval van Cadel Evans. Dat gaat zo als er maar één etappe op een col eindigt en de top van een mythische berg als de Tourmalet op 70 kilometer van de streep ligt. Dan ontneem je de koers een deel van zijn grandeur. Gegroepeerd reed het peloton der favorieten naar boven. Een ontluisterend beeld.

De organisatoren van de Tour verdienen een blaam voor de manier waarop ze hun wedstrijd hebben uitgetekend. Door het zwaartepunt in de laatste week te leggen en de Ventoux op de voorlaatste dag aan te snijden, lijkt het door de Astanaploeg gedomineerd peloton in de wurggreep van de angst te zitten. Het is wachten en blijven wachten. Om zichzelf niet voortijdig op te blazen.

DE TRUI VAN JACQUES SYS

Op www.knack.be/nieuws/sport/videocorner becommentarieert Jacques Sys elke dag de actuele gebeurtenissen in de Ronde van Frankrijk.

door JACQUES SYS

De Tourorganisatoren verdienen een blaam.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content