Peter Kenyon, de directeur-generaal van Manchester United, ruilde de kampioen voor Chelsea.

De transfermarkt is gesloten, maar toch deed Chelsea alweer van zich spreken. Het haalde bij Manchester United topman Peter Kenyon weg. Die zette daar samen met coach Alex Ferguson het sportieve beleid uit en was ook de motor achter diverse commerciële contracten. En, nog straffer wist de Manchester Evening News : nog voor de Rus Roman Abramovitch zijn overname bekendmaakte, benaderde hij al Sir Alex Ferguson om manager van Chelsea te worden. Die bedankte evenwel. Daarna deed de Rus ook Sven-Göran Eriksson een aanbieding, maar die weigerde eveneens.

Kenyon, die een zakenverleden bij Chelseasponsor Umbro heeft, trad in dienst van United in 1997. Drie jaar later promoveerde hij tot chief executive. Kenyon had een nauwe band met Ferguson, maar was ook commercieel sterk in het binden van de naar schatting 50 miljoen Unitedfans over de hele wereld. In tien jaar tijd maakte United 155 miljoen pond meer winst dan de dichtste achtervolger. Sportief heeft Kenyon wel een slechte zomer achter de rug : het vertrek van David Beckham kon hij niet tegenhouden, de prijs viel tegen, de afbetalingen waar Real op aandrong, bleken eerst onbespreekbaar en later onvermijdbaar, terwijl de komst van Ronaldinho mislukte.

De uitdaging is om Chelsea naast het veld evenveel succes te bezorgen als momenteel op het veld. Dat moet een uitstekend zakenman als Kenyon kunnen, denkt de Engelse sportwereld. Hij wist Nike te verleiden tot een deal van 303 miljoen pond, gespreid over dertien jaar en Vodafone tekende in 2000 een contract van 30 miljoen pond. Omzet en winst gingen het voorbije jaar met respectievelijk 13 en 32 procent omhoog. Bij United probeerden ze in een eerste reactie het gewicht van Kenyon op het clubbeleid te minimaliseren onder het motto : het is de club die telt en die staat nog altijd sterk. Maar de aandelen zakten toch met vier procent. (PTK)

ALAN SHEARER verlengde zijn contract bij Newcastle tot 2005. Zaterdag zette hij twee strafschoppen om en kwam zo aan zijn 150ste doelpunt voor Newcastle en 250ste in de Premier League . MILAN BAROS (Liverpool) brak zaterdag zijn enkel. SIR ALEX FERGUSON en Arsène Wenger willen dat Fifa en Uefa de internationale kalender herzien. Interlands zouden in de week een dag eerder (op dinsdag i.p.v. op woensdag) moeten worden gespeeld, zodat internationals een dag langer kunnen recupereren. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Owen (Liverpool), Shearer (Newcastle), Sheringham (Portsmouth), Anelka (Man. City) 5 goals ; 5. Henry (Arsenal) 4 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier