In Bergamo wonnen de hooligans.

Na de tragedie in februari in Catania, waarbij een politieman het leven verloor, besliste minister van Binnenlandse Zaken Giuliano Amato om hard op te treden tegen alle vormen van geweld. Hij liet de stadions grondig doorlichten, liet voor elke club een radiografie van de fans opmaken en stelde een klassering op om risicowedstrijden te catalogeren. Sinds begin dit seizoen meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken elke week op welke wedstrijden geen bezoekende supporters worden toegelaten. Zo mochten de fans van Juventus hun team niet gaan aanmoedigen in Firenze en de supporters van Napels mochten niet mee naar Palermo. Die maatregel beperkt de verplaatsing van goed georganiseerde risicogroepen, die voor 80 tot 85 procent bestaan uit rechtse extremisten die het voetbal louter als voorwendsel gebruiken om rellen uit te lokken. Het aantal incidenten werd daardoor drastisch beperkt.

De risico’s tot nul beperken is helaas onmogelijk. Zondag verloor Gabriele Sandri, een 26-jarige fan van Lazio, het leven bij de verplaatsing naar Milan. Met enkele vrienden raakte hij op de parking van een tankstation in Badia al Pino, nabij Arezzo, slaags met een groep supporters van Juve. Een discussie tussen beide groepen mondde uit in een handgemeen. Daarop kwam de politie tussenbeide. Een van de agenten vuurde een schot af dat de supporter doodde.

Na overleg tussen de voetbalbond en de politieke autoriteiten werd Inter-Lazio uitgesteld. In de andere wedstrijden werd er telkens tien minuten later afgetrapt. Bondsvoorzitter Giancarlo Abete verklaarde dat dit incident niet in dezelfde lijn ligt als het vorige. Dat was niet naar de zin van Binnenlandse Zaken, dat meteen besliste om ook de avondwedstrijd tussen AS Roma en Cagliari uit te stellen, omdat er zowel in Rome als in Milaan een spontane betoging van duizenden ultra’s tegen de ordestrijdkrachten op gang was gekomen. In alle stadions wapperden er spandoeken tegen de politie en tegen het ministerie. Bij Atalanta Bergamo gingen de hooligans, die tot de meest gewelddadige van het land worden gerekend, nog verder : ze braken, ondanks de oproep tot kalmte van de spelers, de hekken af en bestormden het veld. De scheidsrechter zette de wedstrijd stop. Eens te meer zegevierde dus het geweld, zodat 11 november voor het Italiaanse voetbal een zwarte dag werd.

Kaká zal in opvolging van Fabio Cannavaro de Gouden Bal 2007 winnen. Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd door France Football, maar Milan meldde wel dat het Franse magazine gevraagd heeft om de speler vrij te geven op 2 december, de dag van de officiële prijsuitreiking.

Filippo Inzaghi, de spits van AC Milan, scoorde twee keer in Donetsk en bracht daarmee zijn totale aantal Europese doelpunten op 65. In de Champions League scoorde hij nu 41 keer in 97 wedstrijden. Hij is nog maar zes goals verwijderd van het absolute record van Gerd Müller. Pippo deed voor Milan 33 keer de netten trillen. Dat is nog maar één keer minder dan Andriy Shevchenko, de recordhouder van de club.

Nooit gezien : op de elfde speeldag in de Serie A slaagde geen enkele ploeg erin om thuis te winnen. Het voorgaande record met maar twee thuiszeges dateerde van de twintigste speeldag in het seizoen 1947/48.

Anthony Vandenborre startte in de wedstrijd die Fiorentina in de UEFA Cup speelde, in de basis. Hij werd vervangen in de 69ste minuut.

Nils Liedholm (85) is overleden op 5 november. De Zweedse middenvelder streek in 1949 bij AC Milan neer en speelde er tot het einde van zijn carrière in 1961. Hij speelde 359 wedstrijden in de competitie, scoorde 81 goals en won twee titels. De Baron werd in 1963 trainer bij zijn club en won er de titel mee in 1979. In 1983 won hij ook de titel met AS Roma. Minder goed verging het hem in 1992 bij Verona, waar hem als zeventigjarige nog om zijn hulp werd gevraagd, maar hij de degradatie niet kon vermijden, en in 1997 bij AS Roma, toen hij met de galliorossi pas twaalfde eindigde, een van de slechtste resultaten van de laatste vijftig jaar.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier